Bandet Ellington är en grupp jag aldrig hört innan men jag blev väldigt glad och positivt överraskad över skivan på Gaphals…November 2018

 

Hur är historien om just ert band? Tycker mig höra både KSMB och Håkan Hellström om man säger så?

-Vi har känt varandra länge och de flesta av oss har spelat ihop i olika band med olika konstellationer. Två av oss spelade i ett indie-rock band (Calidus) och övriga tre hade ett skate-punkband (Perfect Direction) där vi ca 6 år sedan började dela replokal. Några år senare lades dom banden på is och vi startade Bandet Ellington. Grundidén var att vi skulle samla alla gemensamma influenser från punken, indie-rocken och popen och skapa någonting nytt. Att sjunga på svenska kom ganska naturligt då vi alla spelat i andra band där texterna var på engelska men nu ville vi få en annan dimension av textskrivandet som blir lite mer äkta och utlämnande när man skriver på sitt modersmål. 

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen. Ålder, familj, arbete och det bästa nåt riktigt smaskigt om varje medlem som ingen vet förrän nu?

-Tror vi är alla ganska vanliga tråkiga medelålders svennar. Torkel Engström, sång och gitarr. 35år, småbarnsfarsa och fysioterapeut i riktiga livet. Simon Fors, gitarr, 32 år och jobbar med musik som butikschef inom 4sound. Viktor Levin, bas, 35 år och jobbar med sopor. Då som kontorsnisse inom avfallshantering. Kalle Lindberg, trummor, 36 år och arbetar inom IT med visualiseringslösningar. Även där småbarnsfarsa som egentligen skulle vilja ut och segla på dom sju haven om han hade tid att laga båten. Christoffer Wallman, 33 år, klaviatur och egenföretagare som kranbilsförare. Han har flest barn i bandet och därav troligtvis mest gråa hår. När han började i bandet på klav hade han aldrig spelat på ett piano innan. Han tackade ja till att va med i bandet redan innan han fick reda på vilket instrument han skulle spela. Han fick en vecka på sig att lära sig alla låtar inför ett gig och gjorde det. 

 

Jag förstår att ni fått många frågor om ert namn men hur fan uppkom det?

-Torkel läste boken om Thomas Qvick i samband med att vi skulle hitta på ett bandnamn. Enl Qvick när han hade sina mördar-psykoser blev han karaktären Ellington. Senare har det ju uppdagats att allting bara va påhittat. Därför tog vi namnet Ellington som någonting otäckt men inte på riktigt. Sen visade det sig att vi inte va själva med det bandnamnet så därav tillkom Bandet Ellington som också är en liten hyllning till bandet Randy som ibland går under titeln Randy the band. 

 

Vilken är ert absoluta favoritnamn inom rockvärlden?

-Dokken

 

Ni släppte en LP på Gaphals ganska nyss, hur kom ni på namnet på den? Har ni inte gjort något annat?

-Skivan är ett resultat av närmare 3 års låtskrivande där hela tiden målet var att göra den bästa plattan vi bara kunde innan vi släppte annat på andra plattformar. När vi skrev låten Kärlek och Handgemäng kände vi att just den titeln innehåller ett så stort spektrum av allt som händer i livet. Två ytterligheter som ibland går ihop. 16/11 kommer nästa släpp från vårt håll som blir en singel som heter Indieana där vi prövat något helt nytt i låtuppbyggnad, hur vi jobbat med inspelning och där vi lekt med att göra något ännu mer poppigt sound. 

 

Har ni några nya låtar på gång?

-Absolut! 1000 idéer som det säkert blir typ 3,5 låtar av.

 

Berätta lite om dessa låtar, Kör mot Rött, Sluta göra så jag vill ta livet av mig och Jocke Jag dör?

-Kör mot rött handlar om trafikregler och ibland bara känner man för att inte göra som alla andra vill att man ska göra. Sluta göra så att jag vill ta livet av mig handlar egentligen om en dålig relation som var dömd att sluta dåligt, men sånt händer ju ibland i livet. Jocke jag dör handlar om vänskap. Du växer upp med folk som tar olika vägar i livet och ibland är inte allt en dans på röda rosor för vissa av oss.

 

Finns det något ni aldrig kommer att skriva en text om?

-Känns inte som att sjunga om alver och hobbits mm är på tapeten just nu, men man ska aldrig säga aldrig!

 

Vad tror ni om framtiden i Sverige med det politiska kaoset?

-Just ordet kaos är väldigt slående för den minst sagt oroväckande framtid som Jimmy o grabbarna vill styra upp.

 

Var du glad för att SD ”bara” fick 18 % eller är du lika förbannad att de har fått så många som de får för de själva trodde väl på 25 %? Vad är det tror du som får 18 % att rösta på ett sådant parti?

-Folk vill åt någon slags förändring genom att rösta på något extremt som ändrar deras grå vardag (bra band dock). Någon slags desperation som tyvärr kanske leder till att folk inte tänker klart. 

SD=rasister som klär sej i moderata skjortor, fy fan.

 

Nu tillbaka till musiken. Hur går det till när ni gör en låt, är det någon som kommer med en hel låt eller hur brukar det funka?

-Det kan funka lite olika. Ibland har någon en mer eller mindre färdig låt med sig, ibland ett par riff som vi bygger vidare på i repan. Texterna brukar vi i princip alltid skriva efter att musiken är klar och där kan det bara vara några ord eller ett tema som kommer fram när vi repar låten som vi bygger vidare texten kring.

 

Hur skulle ni beskriva er egen musik med tre ord? Kallar ni det punk?

-Folköls-punk-pop

 

Hur tycker du punken lever på i Sverige? Finns det några nya bra band som du vill tipsa oss om? Behöver inte bara vara punkband så klart?

-Tycker definitivt att det finns många spännande, bra band i Punksverige idag. Vi vill gärna slå ett slag för några av alla trevliga band vi spelat med exempelvis Knifven, Tigerbukten och Grå vardag

 

Är det viktigt för dig att få ut fysiska skivor, jag vet många som tycker att det inte känns som om man släppt en skiva om man inte släpper den fysiskt? Vad är det favoritformat?

-Viktigt och viktigt, vet inte. Klart att det är kul med fysisk skiva, även om man vet att de flesta lyssnar digitalt i alla fall. Favoritformatet är 12-tum.

 

Köper ni mycket skivor ännu själv eller är det bara Spotify som gäller? Förresten vet du hur mycket betalt artister får för varje spelning av låt?

-Vi brukar alltid försöka köpa/byta till oss skivor direkt från banden. Då vet man att pengarna går dit de hör hemma. Spotify betalar väl knappt ut alls om man inte kommer upp i ett visst antal följare osv. Så gå in och följ oss på Spotify eller köp skivan via Freighttrain.se!

 

Berätta om den värsta spelningen ni någonsin har haft med Bandet Ellington och den bästa?

-Svårt att säga att säga vilken spelning som varit värst eller bäst. Viktor fick ett mikrofonstativ i ansiktet och slog ut lite tänder en gång. Det var väl inte jättekul för honom, men det var ett å andra sidan ett kul gig och minnesvärt i efterhand. I somras hade vi en fantastisk spelning i en skogsdunge i Östra Gerum. Tokröj mitt ute i ingenstans. Det är alltid roligt att spela när eldsjälar som brinner för musiken arrangerar. 

 

Vad gör en spelning bra?

-Energin! En bra spelning ger en jävla kick! Att dela den känslan med andra är det bästa som finns.

 

Tänk om du fick välja vilka fem band som helst genom historien att ha en konsert ihop med ert band vilka skulle du vilja spela med då på en minifestival?

-Dom döda får stanna i graven. Det finns så många bra pigga band att välja mellan just nu. 

 

Vilket band förutom bandet Ellington skulle ni själva velat ha varit med och startat?

-Det måste vara ett band med energi som hade svinkul i starten och gjorde annat än att hänga i replokalen och dricka bärs. Eller kanske ett som gjorde precis det. Bra låtar är självklart ett plus. Alltså blir svaret Randy eller Slayer.

 

Gaphals, är det ett bolag som är bra? Vad är det bästa med dem?

-Ja absolut. Gaphals känns mer som en plattform för artister att nå ut med sin musik än ett traditionellt skivbolag. Det är ett gäng eldsjälar som vill få ut så mycket musik som möjligt, inte hitta nästa stora radiohit. Det är sådana bolag som håller liv i punkscenen.

 

Vad tror du Bandet Ellington gör om tio år? Samma sak ungefär eller vad tror du?

-Vi kommer fortsätta göra musik vi tycker låter bra bara att vi har ett något skrynkligare utseende. 

 

Hur ser den gemensnittlige Bandet Ellington-diggaren ut?

-Som folk gör. Allt från små barn till 90 taggare. Vår största fan är Frank 4 år som kan nästan alla texter utantill. 

 

Fem skivor som har betytt väldigt mycket för dig/er? En lite förklaring på varje varför?

-Christoffer: Thåström - Skebokvarn. 

Den satte sig som kniv i hjärtat och kommer aldrig därifrån.

Viktor: Randy - The human atom bombs

För att den är bäst bara.

Simon: Bad Religion - Stranger than fiction

Motiveras med att låtarna och texterna bara är bäst.

Torkel: Misfits - Famous monsters

När det enkla blir det geniala.

Kalle: Slayer - Reign in blood. 

Ta alla andra kommentarer och kopiera in här.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Lira in mer skivor och bara ha det gött.

 

För dig själv?

-Överleva småbarnsfasen för majoriteten av oss. Resten vill bara överleva.

 

Har ni något riktigt bra visdomsord att ge oss?

-Lev som ni vill så länge ni inte gör nån illa. 

 

Nåt att tillägga?

-Nix.