Badlands kommer från Holland och spelar bland den bästa streetpunken som jag har hört sedan Cocksparrers bästa dagar. Eger många strul så fick vi till slut iordning på denna intervju. Njut av Eefs svar och köp deras skivor…..september 2004. Men det verkar som om de har splittrats men vi hoppas att vi får höra dem snart igen…….

 

Historia?

-Badlands började som ett projekt av vår sångare(Victor) våren 2001. Han spelade "False Gestures" med några studiomusiker våren 2002. Wouter från Rebellion Records, en god vän till Victor, släppte skivan. Det var faktiskt hans första släpp.

Skivan sålde bra och Victor började leta efter medlemmar till Badlands och det var hösten 2002. Först Niels, basist som spelade med nedlagda  Offside(oi) kom med på….bas. Sedan Eef(gitarrist Offside) på kompgitarr. Och sist Sander, trummis i CHV(snabb punk) plockade upp trumpinnarna. Badlands var nu ett band istället för ett projekt och de började att spela gigs. På våren 2003 släpptes vårt andra album

"the Hands of Time"  och den var inspelad och släppt av Rebellion på CD och på LP av Bandworm. Skivan sålde bra och GMM records(USA) blev intresserade av bandet. De bestämde sig för att signa  Badlands och släppa ” the Hands of time” i USA: Våren 2004 gick vi in i studio igen för att spela in vår tredje skiva ”the Killing Kind” som också släpptes på Rebellion records. 500 CD´s såldes på en vecka och LP-versionen släpptes i juli. Under den tiden blev första skiva utsläppt på vinyl i Spanien av True Force Records. Badlands spelade gigs i Holland, belgien, Tyskland och England, med bandssom Section 5, Discipline, On File, Headcase, Tech 9, Discipline, Streetdogs, Blood for Blood, Backfire etc.

GMM records erbjöd oss att komma over till USA I oktober och spela på Beerolympicsfestivalen I Atlanta med band som Last Resort,Anti-Heroes etc. Badlands spelade sitt sista gig på en stor punk/hardcorefestival med Blood For Blood, street Dogs med mera. Victor ville börja att spela något nytt, mer utmanande musikaliskt, eftersom han blev uttråkad att spela samma låtar hela tiden. Niels var inte heller så pigg på en fortsättning. September 2004: Victor är upptagen med skolan och har fortfarande inget nytt band. Niels och Eef spelar i ett nytt band(inget namn ännu) med ex-members från avsomnade Offside och Best Wishes(hardcore).

 

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, intressen och något hemskt om varje?

-Victor, Solo gitarr, sångare och han skriver musiken/texterna. Ålder 21.Student.(något med musik)    Niels, Bas. Ålder 29. Installerar koaxledningar. 

Sander. Trummor, Ålder 32. Han levererar TV-apparater, tvättmaskiner osv.

Eef. Kompgitarr. Ålder 25. Kemisk processoperetör.

Musik är vårt huvudintresse…,spela, gå till spelningar. Dåliga saker? Vi är alla trevliga grabbar... yeah right!

 

Badlands, var kommer namnet ifrån(Jag tanker alltid på en Bruce Springsteen låt på grund av namnet)?

-Nja, för att vara ärlig så vet jag inte. Victor valde namnet. Det är namnet på en Bruisers låt…så vem vet.

 

Holland, hur är det att spela musik som den här där?

-Som ett ämta Oi-band så är det svårt att spela I Holland. Alla klubbar ,pubar som hade Oi förut har det inte längre. Oftast beror det på att det var slagsmål. Vi har ett väldigt annorlunda sound och har inte haft de problemen på våra spelningar. Så detta gör att vi ofta blir tillfrågade om att spela med hardcorebands, men det är inget vi gillar eftersom vi inte är inne på den typen av musik. 

 

Hur skulle du beskriva er musik I tre ord?

-Melodisk street rock.

 

Jag jämför er lite med Cocksparrer mycket beroende på er sångares röst, komemntar?

-Well, tack så mycket, Cocksparrer är ett väldigt bra band som alla gillar. Mycket beroende på sångarens unika röst. Vår sångare har, tycker jag, en riktigt ovanlig röst men han lägger mycket melodi i sången också. Precis som Cocksparrer har vi haft mycket framgång beroende på sången. Men musikaliskt är vi lite mer högljudda tycker jag

 

Varför sjunger han så bra?

-Eftersom han lyckligtvis föddes med en bra röst! Han har aldrig tagit sånglektioner.

 

Vilka andra ban jämförs ni med ?

-Social Distortion, Skrewdriver, Cocksparrer, Vogelfrei. Inte en dålig lista, ha ha!! Soundet live är lite hårdare än på skiva. När vi började att spela var det nästan utan distortion, på ett sätt likt Templars, Skrewdriver. Senare , mellan andra och tredje skivan så höjde vi distortionen och började att spela snabbare/hårdare låtar eftersom publiken var för slöa. Men de flesta som aldrig har hört oss på skiva tycker att vi låter mycket som Skrewdriver(tidiga) när de hör oss live.

 

Hur är livet i Holland annars, jag menar politiskt och så?

-Det är ett bra liv vi lever här. Jag tycker att vi alla borde vara lyckliga för att vara födda här. Det finns nästan inget arbetslöshet, bra hälso/vård system(just nu)…etc. Många saker är bättre ordnade är i länderna runtomkring oss. Men samtidigt är landet litet och det bor en massa folk på väldigt få kvadratkilometer..det framkallar lite ågren.....

 

Hur är det med rasism i landet?

-Som i alla länder, delar av världen, finns det rasism här.

 

Hur är det med rasism i skinheadsmusiken?

-Vi har några högerband, några vänsterband men de flesta av banden har oftast inte mycket politiska budskap  musiken. Vi passar in i den senare gruppen. Vid sidan av bandet har vi en massa politiska åsikter men vi vill inte uttrycka de I vår musik, För oss är musik att ha det roligt. Skinheadscenen i Holland och Belgien tenderar till att bli mer höger än vänster. Men scenen här är inte stor eftersom skinheads med olika tankar kommer till spelningarna. Men det går oftast bra, alla känner varandra sedan länge. Vänskap är mer viktigt än politiskt skitprat.

 

Vad vet du om Sverige?

-Vikingarnas land, blonda tjejer! Älgar, dyr öl och en massa sjöar och skog. Jag vet egentligen inte mycket om landet men jag skulle gärna åka dit någon gång. Jag gillar det jag sett av landskapet, mer än vad jag gillar Hollands.

 

Har du hört några bra svenska band?

-En massa svenska band är mina alltime favoriter!  Perkele, Clockwork Crew (Dennis tack för att du sände singeln  aldrig mer svensk tobak! ha ha!), Unit Lost, Jinx, Sluggers, Pöblers Utd, Ultima Thule, Steelcapped  Strength, Dims Rebellion, United, Headhunters, Agent Bulldog, Midgards Söner listan slutar aldrig... De flesta svenska band är musikaliskt mycket bättre än utländska band. Jag vet att Victor och Niels tycker mycket om ovanstående band också.Sander känner säkert inte till något av banden ….han är mer inne på gammal skränig punk.

 

Hur ser er publik ut?

-De flesta är skins, några punks, hardcore och "normala" ungar kommer på våra konserter.

 

Hur är en bra konsert med er?

-När publiken blir vild och vi är fulla.  

 

Ifall du kunde välja fem band från förr och nu att ha en konsert tillsammans med er, vilka fem skulle du välja? 

-Pfff, jag bryr mig inte egentligen. Det är alltid trevligt att spela med stora band men jag spelar hellre ihop med goda vänner och har roligt än att jag spelar med rockstjärnor men jag skall försöka

 

1. Get Out – Ett av Hollands äldsta oiband, vänner i åratal och när man repar varje vecka i 10 år förtjänar man äntligen lite succé.  Deras nya album, "the Cutting Edge", kommer att bli kanon, köp det!

2. Kampfzone – Tyskland bästa oi band.

3. Evil Conduct

4. Crux – gammalt favoritband.

5. Cocksparrer eller Combat 84

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet? 

-Favoritskivor ändras hela tiden men värda att lyssna på dag eller natt är: Shock Troops - Cock Sparrer, Kampfzone - last one, Pride - No Holding  Back,  Condemned 84 - Battle Scarred, Offside - Kick Off....

 

Konserter: Det enda gig jag kommer på är  Kampfzone på Kastelein Brugge (Belgien) sommaren 2002. En skinhead pub där bara 150 personer går in. den kvällen var det 250…... Cocksparrer I Tyskland 1997?, Krefeld var bra. Oxymoron i Germany 1998?, eftersom jag gillade dem mycket då. Templars 2001? i södra Tyskland imponerade mycket på mig. Och förra helgen såg jag get Out i Belgien som också var bra.

Mest viktigt för mig är vänner, musik och att ha roligt

 

Första, senaste och dyraste skivan ?

-Första punkskivan som var oirelaterad var Exploiteds Troops of Tomorrow.

Dyraste? Mmm jag gillar att samla på vinyl men jag gillar inte höga priser- Måste vara Section 5- We won´t change på LP för 16 euros. 

 

Den mest Jag har den inte längre men det måste vara en CD med Closeau(ett belgiskt band som sjöng bara om kärlek och lät värre än ABBA till och med). Jag fick den på min födelsedag när jag var ungefär 10. Jag kommer fortfarande ihåg det? Jag hoppade att jag skulle få Guns N Roses skiva  Gun's 'n Roses album Appetite for Destruction... jag blev väldigt besviken...

 

Skivan som ändrade ditt liv?

-Exploited Troops of Tomorrow. Det var min första punkskiva och det var därför jag började att lyssna på andra punkband.  

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Livsstil.

 

Rebellion records, är det bra?

-Wouter, bolagets ägare, är en god vän till alla av oss. Vi träffar honom ofta på spelningar och dricker med honom tills solen går upp. Han gör ett bra jobb med att promota oss överallt och ordna spelningar för oss. Hans bolag börjar bli större och större och mailordern går bra. Det är ungefär 10 releaser påtänkta inom 6 månader eller något…inte så dåligt…Så visst det är väldigt bra!

 

Vad tycker du om mp3:or?

-Jag tycker det är bra, jag bryr mig inte om folk laddar ner vår musik.

 

Laddar du ner själv?

-Ja, jag laddar också ner musik från nätet. Det bra som jag gillar det köper jag. 

 

Vilka är framtidsplanerna för bandet?

-Inga planer längre! Vi har slutat!

Det kommer kanske att bli en återutgivning av första skivan på Rebellion eftersom den är slutsåld. Det kommer at komma några extrasaker på den, livelåtar, annat omslag etc.. 

 

För dig själv?

-Bli känd med mitt nya band...

 

Nåt att tillägga?

-Tack för intresset i Badland och lycka till med e-zine/fanzine. Hälsningar till alla punkare och skinheads i gamla goa Sverige. För mer info om Badland och Rebellion besök oss www.rebellionrecords.nl  Aldrig hört vår musik. Besök vår aldrig färdiga hemsida på  http://members.home.nl/badlands.nl/ för att höra några mp3 or av varje release.

 

hnr. eef, badlands.