Baboon Show intervjuade jag för en massa år sedan i början av deras karriär. Nu är det dags igen och det är precis efter att de släppt God Bless You all och det är den eminente trummisen Niclas Svensson som svara på frågorna i januari 2023

 

Det var 17-18 år sedan jag intervjuade er senast. Det har hänt en del sedan dess....är ni samma medlemmar ännu?

-Hehe! Ja det har ju hänt en hel del sedan dess. Cecilia, Håkan och jag har varit med ända från början, men vi har bytt basist två gånger. Vår allsmäktige basista Frida har ju varit med på baboonbåten många år nu men det känns som hon alltid varit med. Tillsammans är vi ett starkt gäng!

 

Det har blivit en del giggande utomlands genom åren, var är bäst?

-Svårt att säga, men vi har vår största fanbase i Tyskland och Spanien så det är ju klart att det är någonting alldeles extra med att turnera där. Och bland det mest minnesvärda är nog ändå de fyra gånger vi spelat på Kuba. Vilket fantastiskt land och vilka fantastiska människor. Viva!

 

Har ni kommit igång nu med spelningar efter all covid skit? Har ni klarat er undan covid?

-Alla i bandet har haft Covid. Ingen av oss hade dock någon allvarligare variant. Jag var sist på bollen med att få skiten och det var väldigt lindrigt. Kände knappt av det. Jodå, 2022 blev ett riktigt bra och lyckat turnéår, efter att samhället öppnat upp igen. Framförallt festivalsäsongen ute i Europa var fantastisk. Det känns härligt att få lira under normala omständigheter igen. Coronaåren var hemska och vi var inte hela som människor när vi inte kunde få umgås med vår publik.

 

Jag har alltid gillat er sedan er första skiva som jag fick av National...snabba låtar då och snabba låtar nu....hur orkar ni hålla upp tempot?

-Tackar ödmjukast! The Baboon Show fyller 20 år i år och vi har ju ändå dragit ner på tempot en del de senaste åren, men vår intensitet finns ju där fortfarande till 100%, även i de långsammare låtarna. Energin sitter ju inte bara i hur snabbt man spelar. Det är vår energi som kollektiv och enhet ihop med vår publik som ger oss energi som personer.

 

Vilka är låtarna som alla vill höra när ni spelar live?

-Radio Rebelde och You Got A Problem Without Knowing It är givna. Kanske Same Old Story också. Det är ju lite olika i olika länder också. När vi t.ex. spelar i Baskien är It’s A Sin från första skivan ett måste. De älskar den där. Vi har alltid ett grundset men kan byta ut någon låt här och där. Blir spännande att se vilka som blir favoriterna från nya skivan.

 

Vilka är låtarna som du tycker är roligast att spela?

-Radio Rebelde eftersom den ofta framkallar en sådan känslostorm både hos oss och publiken. You Got A Problem Without Knowing It för rock’n’rollösets skull. Det är några av dem. Älskar att köra de nya låtarna också. Gold och Rolling är några av favoriterna av de nya. Också måste jag nog nämna Lost You In A Second de gånger Björn Dixgård (Mando Diao) har möjlighet att gästa oss på scen. Den blir magisk när Cecilia och han gör den ihop.

 

Hur tycker ni det politiska klimatet i Sverige är just nu med KD-M-SD etc?

-En jävla cirkus är vad det är. Inkompetent blåbrunt pack. De kommer aldrig vinna min respekt på någon punkt överhuvudtaget. Hela Europa är ju fullt av liknande sörjor till regeringar, och det är inte vad världen och mänskligheten behöver. Allt handlar bara om pengar, individualism och fjäskande för bankerna och storföretagen. Samhället blir hårdare med den här typen av styren. Det är bakåtsträvande och ett stort misslyckande. Och många som röstade på dem ångrade sig ju efter bara någon månad. Helt sjukt! Folk är för ideologilösa och följer plånboken istället för hjärtat.

 

Ska man rösta eller inte i ett val eller inte?

-Det är väl upp till var och en egentligen rent demokratiskt sett. Själv röstar jag alltid så långt vänsterut som det är möjligt.

 

Har er syn ändrats på musiklivet med turneer etc genom alla dessa nästan tjugo år? Vad har blivit bättre?

-Vårt mål har alltid varit att spela mycket live eftersom det är det vi älskar att göra mest. Men det är klart att vi både förändrats som band och personer på de här tjugo åren. Personligen har jag t.ex. helt slutat dricka alkohol sedan över två år tillbaka. Allt har ju såklart efter alla år av slit blivit lite större och bekvämare för oss men i övrigt fortsätter vi och vårt crew arbeta hårt. Miljön inom musiklivet kan se väldigt olika ut beroende på vart man befinner sig men vår syn på det hela tror jag inte har ändrats jättemycket.

 

Ni firar tjugo år i år som band i år är det väl? Kommer det att hända något speciellt då?

-Det stämmer bra det. Vi startade hösten 2003. Vi har kanske en liten överraskning i samband med 20-årsfirandet men det kan jag inte avslöja än. Hehe!

 

Nu kom ju nya skivan? Nöjda?? Hur var releasefesterna?

-Japp, äntligen är den ute! God Bless You All (Nej, vi har inte blivit religiösa. Haha) heter den och vi är jättenöjda och superstolta över den. Vi hade ju velat släppa den tidigare egentligen men det gick inte pga pandemin. När man släpper ny platta vill man ju kunna åka ut och turnera med den också. Releasefesterna i Stockholm och Göteborg var magiska. Slutsålt och knökfullt på båda och sjukt kul att få spela ett gäng av de nya låtarna live. Äntligen!

 

När ni gör låtar, hur går det till, kommer någon med en text eller hur funkar det? -Det är olika från gång till gång. Oftast presenterar någon en låtidé i form av en melodi, ett riff eller en textrad, så tar vi det tillsammans från där. Ibland kommer någon med en hel låt och ibland bara med en refräng. När en låt är helt klar har alla varit med och petat på den.

 

Era texter är ju ganska politiska på ett bra sätt tycker jag , är det viktigt att få ut åsikter i musik tycker ni?

-Ja. I alla fall för oss så känns det helt naturligt att göra så. I första hand är The Baboon Show ett rock’n’rollband, men vi är politiska personer som har det här bandet ihop. Då blir det naturligt så att vi får ur oss ett budskap. Det är så många som har chansen att säga eller uppmärksamma någonting viktigt, men som skiter i det. Världen ser ut som den gör och vi har svårt att hålla käften om det. Det har t.o.m. hänt att vi fått mail från människor som skriver att vår musik räddat dem eller gett dem hopp eller motivation att ändra sina liv. Då fattar man att det är fan inte bara blaj vi håller på med. Det är på riktigt och det betyder mycket för många människor.

 

Vilka är de bästa politiska banden som ni gillar och kan rekommendera?

-Tyska Pascow är ett av mina favoritband. Ett helt fantastiskt bra band som har mycket bra både känslosamma och politiska texter. Vi turnerar ju mycket i Tyskland och rent generellt skulle jag säga att den tyska scenen ofta är väldigt politisk.

 

Finns det några riktigt bra nya band ni kan rekommendera som ni tror folk har missat?

-Helt ärligt har jag rätt dålig koll på nyare band, men det finns säkert massor där ute som jag själv missat. Tipsa mig gärna. Haha! Det finns ett svinbra rockband från Berlin som heter Travelin Jack. De är egentligen inte så nya men de har släppt två svinbra album som många här i Sverige säkert inte har koll på. Kolla också upp Manuela Iwanssons debutplatta som släpptes nyligen. Finns bara digitalt än men vinylen är på väg. Mycket bra!

 

Det har ju hänt lite på skivfronten sedan förra gången jag intervjuade er. Är det till det bättre eller sämre att musiken är mer tillgänglig i och med det att folk köper mindre fysiska skivor?

-Både och, skulle jag säga. Jag kan ju upptäcka ett nytt band på exempelvis Spotify. Sen kanske jag tycker det är så jävla bra, och då vill jag stötta bandet och köper vinylen. Så funkar jag i alla fall. Sen har jag faktiskt en känsla av att folk börjat köpa mer fysiska skivor igen. När vi turnerar säljer vi mycket skivor på plats.

 

Men ni säljer en del fysiska skivor ännu väl?

-Ganska mycket faktiskt. Fick nyss veta att nu under första veckan som nya plattan varit ute så ligger vi på 2:a plats på svenska listan över mest sålda vinyler. I Tyskland ser den också ut att sluta topp 10 denna första veckan. Galet men kul såklart! Annars säljer vi mest när vi turnerar.

 

Vad är det senaste du köpte? Eller köper du inga skivor längre? Finns det några bra skivaffärer i er närhet att rekommendera?

-Jag bor ju i Stockholm så det finns en hel del affärer att gå och bläddra i. Jag föredrar dock att gå i skivbörsar och leta guldkorn jag saknar i samlingen. Jag älskar vinyl och köper vanligtvis i alla fall några skivor i månaden. På senare tid har det inte blivit så mycket dock. Det har inte funnits så mycket tid över till sånt. Jag går mycket i butiker i Berlin också eftersom min fästmö bor där. Det senaste jag köpte var nog en av de äldre Blue Öyster Cult-skivorna som jag saknade. Jag är ju jävligt svag för 70-tals rock. Hehe!

 

Vad är det sjukaste som hänt under er karriär, på scen eller på någon turné eller liknande?

-På tjugo år så har man ju hunnit uppleva en hel del runtom i världen. Haha! En riktigt minnesvärd sak var när vi spelade på en festival på den tyska ön Helgoland. Det var sån jävla storm dagen efter så färjan tillbaka till fastlandet var inställd. Vi hade ett gig den dagen också så arrangörerna fixade fram ett litet propellerplan som skulle ta oss i land. Stormigt och skakigt. Några av oss hade sjukt kul och garvade högt hela vägen och några ville kräkas av dödsångest. Haha! Jag hade skitkul! Men det hade ju kunnat sluta Lynyrd Skynyrd style. Hehe!

 

Är ni kvar på samma skivbolag ännu eller hur är det?

-Vi ligger på Kidnap Music i Tyskland och har jobbat ihop med dem sedan Punkrock Harbour-skivan. Det började som ett licenssamarbete mellan National och Kidnap. Sen har vi varit kvar och givit ut skivor på Kidnap sedan dess. Det är ett litet men etablerat bolag och de gör ett mycket bra jobb för oss.

 

Jag förstår att det har blivit en del intervjuer genom åren, vad är det konstigaste ni har blivit frågade om?

-Inget speciellt konstigt som jag kommer på just nu, men Cecilia och Frida får ibland korkade och sexistiska frågor bara för att de är kvinnor. I The Baboon Show är vi fyra medlemmar, människor och individer och ingenting annat. Vi gör ingen skillnad på oss.

 

Finns det några frågor som ni saknar i intervjuer?

-Inte som jag kan komma på. De flesta som intervjuar oss tycker jag brukar ha hyfsat bra koll med bra frågor.

 

Har er syn på punk ändrats genom alla dessa år, vad betyder punk för er idag?

-Punken är vad man gör den till. Det ligger inte i hur snabbt man spelar eller hur mycket dist man har. Det ligger i attityden. Det finns ju trubadurer och vissångare som är fan så mycket mer punk än vissa uttalade punkband. Mycket av det vi gör är fortfarande DIY och det är också en viktig del av allt.

 

Tillbaka till musiken, om någon som aldrig har hört er och skulle invigas i er musik....vilka låtar skulle man börja med då? Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord?

-You Got A Problem Without Knowing It, Radio Rebelde, The Shame, God Bless You All och Gold.

Energi, svett och rock!

 

Har ni mycket outgivet som aldrig getts ut som skulle kunna komma på någon slags samlingsplatta?

-Det finns en del låtar vi haft kvar som hamnat på diverse samlingar genom åren. Just nu har vi nog bara ett par outgivna låtar som vi håller på.

 

Har ni gjort några covers? Spelar ni några live?

-Just nu kör vi en cover på Eddie Meduzas Have A Party With Me. Den finns även med på nya plattan. Tidigare i vår historia har vi kört live/spelat in Accept ”I’m A Rebel”, Devo ”Mongoloid”, The Smiths ”There Is A Light That Never Goes Out”, Abba ”Money Money Money” för att nämna några. Coolast någonsin live var en gång på Peace&Love festivalen i Borlänge när vi körde Mona Tumbas Slim Club med gästerna Fjodor från Ebba Grön, Stefan Sundström och Ernie från Asta Kask.

 

Framtidsplanerna för bandet?

-Fortsätta spela in musik och turnera. Vi älskar verkligen det vi håller på med och det finns inga planer på att ändra på nåt.

 

För dig själv?

-Fortsätta trumma på med musiken och försöka vara en så bra person jag kan vara för min omgivning och finnas där för mina barn, min fästmö och mina nära och kära.

 

Många rockband gör ju egen öl etc. Om ni släppte en öl vilken sort skulle det vara och vad skulle den heta?

-Det skulle vara en helt vanlig ljus lager och den skulle även finnas som alkoholfritt alternativ. The Baboon Show på franska är ju snyggt: Le Spectacle Des Babouins. Det kanske vore ett bra namn. Hehe!

 

Visdomsord?

-Nä, men jag råder alla att läsa Marx/Engels om den dialektiska materialismen. Och var snäll!

 

Nåt att tillägga?

-Tack för pratstunden. Vi ses ute på vägarna, folks!

 

Lever ni på musiken eller är ni "tvungna" att jobba...isåfall vad jobbar ni med?

-Vi lever i huvudsak på musiken, men några av oss jobbar fortfarande litegrann med annat också.