Åtgärdsprogrammet är ett punkband som bildades av fyra lärare 2013. Skön musik och viktiga texter är väl grejen för gruppen. Rickard är den som har besvarat frågorna en dag i november 2024.

 

Som jag fattade var ni fyra lärare som bildade ett punkband, berätta är ni på samma skola eller är det bara så att ni all är lärare?

-2013 arbetade vi alla som lärare på samma skola i Göteborg och inne på lärarrummet så satt Gustaf böjd över ett Åtgärdsprogram medan jag gormade om att vi borde använda musiksalen och spela punk. Gustaf svarade, ja och vi borde fan heta Åtgärdsprogrammet. 


Varför ett punkband just?

-Det här är en väldigt bra fråga som egentligen inte har något bra svar förutom att det bara blev så. Jag och Gustaf bestämde oss för att bilda bandet. Jerker och Erik var ganska nya kollegor på skolan så först frågade vi Jerker och det uppstod en kort diskussion om vem som skulle spela bas, för det ville både Jerker och Gustaf göra. Jerker drog det längsta strået eftersom han faktiskt ägde en bas. Första gången så repade vi bara som en trio men efter att ha hört Erik skråla "Stad i ljus" på en personalfest så gjorde vi ett försök med honom. Tur att det fungerade för annars hade det kunnat bli en riktigt trist psykosocial arbetsmiljö. 

Efter några år tillsammans så finns det faktiskt ett alternativt svar också. Så här i efterhand, efter att vi skrivit låtar och jobbat med bandet, så skulle svaret på frågan också kunna vara att musik på många sätt blivit allt mindre opolitisk. Punken (och punkarna) har väl till viss del växt upp, skaffat sig utbildning och familj vilket har gjort att punken nu har gått från att vara en rebellisk ungdomsgrej till att snarare vara en slags nostalgisk medelåldersgrej. Så i Åtgärdsprogrammets narrativ så är det vi vuxna/lärare som gör revolt mot ungdomarna/eleverna med hjälp av den upproriska musiken punk. Lägg därtill att vi blandar upp det hela med en stor portion av gammal hederlig auktoritet i linje med Caligula i Hets. 


Ni ska få med en kvinnlig kurator nu också, är det för att prata ut eller blir det en ny medlem…berätta?

-Vår kurator Judith finns med av flera skäl. Främsta skälet är för att ta hand om klaviaturen när vi spelar live och således blir hon sjätte medlem, för vi ska inte glömma att vår ständige följeslagare Overheaden är med på varje spelning så att vi kan projicera våra texter. Judith har ännu inte behövt att agera kurator för oss och troligtvis kommer hon att få hantera publikens problem snarare än våra. Och så kan hon få göra anmälningar till socialtjänsten också. Förresten så är min dröm är att vi under en turné ska kunna ta med en vaktmästare som sköter ljudet och rensar avloppet i logen. Samtliga vakter måste ha på sig rastvaktsvästar. 


Hur reagerade eleverna när ni startade bandet?

-Vår uppfattning är att de elever som känner till Åtgärdsprogrammet tycker faktiskt att det är rätt roligt. På vår senaste spelning på Skeppet här i Göteborg så var det ett rätt rejält gäng som öste längst fram. 


Spelar ni bara på skolor eller spelar ni på andra ställen också? 

-Än så länge så har vi faktiskt aldrig spelat på en skola. Ett par gånger har vi spelat för avgångselever på deras avslutning, mer som ett tack och farväl än en regelrätt spelning. Vid sidan av det så har vi spelat på lastbilsflak, på Högskolan för scen och musik och ute på lokal. Det vi strävar efter är egentligen inte några regelrätta spelningar där vi bara river av våra låtar, utan vi vill göra mer av en tillställning. På Skeppet GBG så anordnade vi en Klassfest med punk, poesi och skoldisco. Inför Lucia har vi försökt att få till en lussevaka där vi bland annat hade tänkt att bjuda på våra julsånger med en gosskör. När det inte gick försökte vi med en julfest. Just nu pratar vi mycket om att försöka få till ett APT. Hade det inte varit fint att få vara med om att varva punk med resultat från medarbetarenkät, stapeldiagram och bikupor där allehanda meningslösa frågor diskuteras?


Berätta lite om innehållet i era låtar, är det bara skolrelaterat eller hur är det?

Det är 100% skolrelaterat. Och vi har så otroligt mycket underlag till nya låtar. Var och en av oss i bandet har varit med om en hel uppsjö av mer eller mindre helt otroliga upplevelser som det går att skriva om. Texterna i låtarna hanterar alltid något som är upplevt och vi försöker att skriva fram det på ett humoristiskt sätt utan att det för den delen ska bli för tramsigt. Ett tema vi har är till exempel skriva texter om de olika utbildningsministrarna tillsammans med en specifik dans - Björklund Boogie, Lotta Lambada eller Fridolin Fandango. Dessvärre har vi mycket att älta så därför skriver vi även veckobrev på FB. Åtgärdsprogrammet är nämligen också en slags fiktiv friskola där vi blandar det allra sämsta från den auktoritära skolan med allra sämsta från den liberala skolan. 

 

Välj ut några låtar och berätta om varje låt?

-Åtgärdsprogram - Detta är vår titellåt och tillika första låt. Det var, och är, en tröstlös syssla att skriva åtgärdsprogram till elever. Att sätta en diagnosstämpel i ett dokument och skriva fram åtgärder som man i många fall aldrig någonsin kommer att hjälpa. I den där frustrationen så vill man som lärare ibland att det bara vore så enkelt att man kunde säga till eleven att sitta ner, fokusera och vara helt tyst. Den svenska skolans övertro på olika dokument och att det systematiska kvalitetsarbetet ska lösa något är inget annat än tröstlöst. 

Ung, curlad och kränkt - Låten är vårt sätt att veva lite mot alla ängsliga, bortskämda och lättkränkta elever. Det är verkligen helt fantastiskt roligt vilka situationer som kan uppstå kring exempelvis en pepparkakedräkt eller det faktum att man måste prestera för att få ett bra betyg. 

Hjälp till självhjälp - Den här låten handlar om något som inte bara är ganska vanligt inom skolan utan i samhället i stort, det vill säga att istället för att få hjälp av någon så ska du få redskapen att hjälpa dig själv. Under många år så har svaret på alla problem inom skolan varit digitalisering. Det var vanligt att man helt enkelt skulle hjälpa elever med olika svårigheter att hjälpa sig själva genom att ge dem en iPad. Och det vet vi ju nu hur det gick...

 

Slutligen vill jag lyfta fram en låt som vi kommer att släppa inom kort 

Thaimout - Inom skolan så finns det en stor andel föräldrar som mer än gärna vill ge sig ut och resa med sina barn. Gärna mitt under terminen. Enligt Skollagen så krävs det dock särskilda skäl till att få ledigt, vilket sällan uppfylls. Detta ställer till helt orimligt roliga situationer. I den offentliga debatten under 2024 så har just den där långresan till Thailand (3-6 månader) stått i fokus efter att det uppdagats att den svenska skolan i Koh-Lanta eller var fan det är nu alla åker, inte håller måttet. Således har många fått avslag på sina ledighetsansökningar. Det har varit många upprörda föräldrar som blivit snuvade på sin Thaimout. 

 

Ni har inte släppt någon fysisk skiva, varför inte?

-Det korta svaret är att ingen egentligen visat något större intresse för det och vi har väl varit för snåla för att pressa något själva. 


Skulle det inte vara trevligt att se skivan tryckt och pressad och få hålla den i er hand?

-Självklart hade det varit det. Så om det är någon som läser det här och som vill samarbeta med oss göra ett fysiskt släpp så är det bara att höra av sig. 


Hur reagerade de andra lärarna förresten?

-De flesta har faktiskt bara garvat och varit positiva. Jag misstänker dock att det säkerligen finns en och annan som är avundsjuk på hur roligt vi har. 


Är inte nästa steg att få in rektorn i detta också?

-Faktum är att undertecknad redan är rektor. Jag har arbetat som rektor sedan 2016. Detta faktum gör det hela än mer roligt och emellanåt så spinner vi på det. Blir det en spelning i förklädnaden Julfest så kommer givetvis rektor att hålla tal. 


Vad kallar ni er musik för skolpunk eller vad?

-Vi växlar mellan skolpunk och lärarpunk. Jag tycker båda fungerar rätt bra. 

 

Åtgärdsprogrammet, varifrån kom namnet?

-Som jag svarade tidigare så dök det bara upp mitt i ett samtal. Vi tycker fortfarande att det är ett helt briljant namn. 


Det finns för lite band på Å, finns det några andra band på Å som ni vet?

-Inte som jag kan komma på så där rakt upp och ner. Däremot finns det ett band som heter Tjänstemännen som är ett gäng som utgår ifrån att de arbetar på Försäkringskassan. Det är också ett bra bandnamn. De har en låt som heter "Samma skjorta som igår" som enligt mig är en av de bästa låttitlarna som finns. 

 

Finns det några bra band i Sverige just nu?

-Ja det finns massa bra band här i Sverige. Även om vi spelar punk så lyssnar vi såklart på allt möjligt. Jag tycker såklart om nästan all gammal svensk punk, allt har sin charm på något sätt. Eftersom att det är jag som svarar på frågorna i den här intervjun så kommer jag ändå att lyfta fram Kite. Helt otroliga! Och om jag måste välja ett punkband så får det bli Skithuvve. Framförallt låten "Gröt är också middag".


Förresten vilken typ av lärare är ni?

-Jag kommer att svara på frågan på två olika sätt. Dels är vi typen av lärare som undervisar i svenska och bild, musik, matte och NO samt bild och SO, dels är vi den typ av lärare som faktiskt försöker och navigera i ett allt mer ansträngt skolklimat. Det är fan tufft att arbeta på skola på så många plan, men samtidigt så ska det sägas att det samtidigt är helt otroligt roligt och givande. 

 

Hur tycker ni att skolan sköts i Sverige idag?

-Det korta och infantila svaret är att det sköts pissdåligt. Vissa saker är så dåliga att jag får syrebrist i hjärnan. Det lite mer genomtänkta svaret är att skolan lider av ett grundläggande systemfel som är politiskt svårt att hantera för det skulle innebära att man skulle behöva erkänna att man har gjort fel. Inte lite sådär, vi missade att stänga till frysen ordentligt så nu måste vi frosta av, utan mer Karolinska-style; glömde att slå på det här relät så nu är alla de där cancerproverna som vi sparat på i 30 år obrukbara och 50 års forskning är åt helvete. Det handlar om friskolereformen, införandet av en målstyrd skola, till viss del kommunaliseringen, om lärarutbildningen och om hur olika lärosäten har fått bedriva forskning kring pedagogik och didaktik som har visat sig vara helt obrukbar. Vi förväntas arbeta utifrån vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Det är dock jävligt svårt att göra det förstnämnda när den vetenskapliga grunden många gånger utgörs av en tunn november-is. I snart 30 år har lärare matats med att med att skälet till de dåliga resultaten i skolan grundas i att det saknas systematik, att lärare och rektorer måste bli bättre på detta. År ut och år in fortsätter det. Under rektorsutbildningens sista år ställde jag frågan rätt ut; kan någon lyfta fram en enda sak i det systematiska kvalitetsarbetet de senaste åren som lett till förbättrade resultat i skolan? Efter det så var stämningen lite tryckt vid kladdkakan till eftermiddagsfikat. 


Politiskt annars i Sverige idag, vågar man eller får man ta politisk ställning som lärare?

-Vi förväntas och bör vara opartiska i vår tjänsteutövning, vilket jag vågar påstå att vi till stor del också är. Vad vi gör privat eller i vårt band är något helt annat. Emellanåt uppstår också situationer som inte handlar om politik utan är av mer universell humanitär karaktär och då är det åtminstone min uppfattning att man måste göra det som krävs. 2016 under flyktingkrisen tog jag själv ställning och kritiserade Migrationsverket. För detta blev jag JO-anmäld och fick sedermera också, helt korrekt, kritik. Det många missade var dock att läsa denna kritik som helt enkelt slår fast att jag hade all rätt att kritisera Migrationsverket men det var själva förfarandet som stred mot kommunallagens princip om saklighet och opartiskhet. Med detta vill jag helt enkelt bara säga att ingen vill ha lärare (eller rektorer eller annan skolpersonal) som står och pådyvlar barn och unga sin politiska övertygelse, detta får man göra i ett annat forum. Men mänskliga rättigheter ska vi trots allt slå vakt om och då finns det uppenbarligen åtminstone ett politiskt riksdagsparti som mer eller mindre tycks tumma på de principerna.  


Vem skriver låtarna eller hjälps ni åt?

-Vi skriver en hel del tillsammans men vi måste ändå lyfta fram vår gitarrist tillika musiklärare Gustaf som står för lite mer än oss andra när det kommer till att arrangera musiken. 


Ni har precis gjort tre nya låtar, berätta om dessa?

-Vi har tre nya låtar, Thaimout, Lotta Lambada och den smått fantastiska SKA-systematiskt kvalitetsarbete i just ska-takt. Thaimout har jag redan berättat om. Lotta Lambada är en låt om vår nuvarande utbildningsminister och är kort och gott världens första punklambada. Den finns inte på Spotify ännu men finns att njuta av på Youtube. SKA är en låt som vi skickat in till Melodifestivalen och så fort som denna blivit refuserad, vilket vi givetvis räknar med, så kommer vi att släppa den. 


Vad är framtidsplanerna för bandet?

-Vi hoppas på att komma ut och spela, roa och utbilda. Eftersom att vi arbetar hårt på våra ordinarie jobb så hade det varit fint att få lite draghjälp kring lokaler/spelställen. Utöver detta så fortsätter vi att umgås, ha kul och skriva nya punklåtar. 


Visdomsord?

-Det måste väl vara: sitt ner, fokusera, var helt tyst!


Nåt att tillägga?

-Ja faktiskt. Till alla läsare så vill jag och Åtgärdsprogrammet uppmana alla till att lägga undan alla jävla sociala medier och läsa. Läs själva, läs högt för era barn och tvinga dem att läsa. Idag sitter det elever som har ett ordförråd på 6000 ord medan en annan elev har ett ordförråd på 20 000 ord. Det är rätt stor variation som ni förstår. Ett av de allra bästa sätten att lära sig nya ord är att läsa. Bortsett från det vill både jag och resten av gänget i Åtgärdsprogrammet tacka för att vi fick vara med här.