ASTA KASK

Back in business

Asta Kask har ju fått en nytändning och även om inte Ernie är så nöjd med spelning i ljuset på Frihamnspiren så tycker jag nog att de gjorde en fullt godkänd spelning där. Ernie svara här på mina frågor i september 2006.

Det var kul att se er på Frihamnspiren. Hur känns det att spela ute och i dagsljus?
- Det är ingen riktig höjdare att spela när det är ljust. Det blir liksom mer stämning i en mörk källarlokal. Men trots det var det skoj i GBG, trots att jag ramlade omkull på scen och allt!

Jag kan tänka mig att ni drar både unga och gamla till era konserter? Vilka är roligast att se där?
- Jadu...det är riktigt kul att det är så många unga där, de som skall kliva i våra skor när vi fått rullstol men alltid skoj att se gamla bekanta (och obekanta) nyllen. Inte sällan är det föräldrar med barn som alla gillar oss :)

De unga vill ha autografer lite här och där, hur känns det? Är det inte lite emot punkens "principer" med autografer och liknande?
- Om man inte ger autografer är man diva och ger man autografer är man en jävla rockstar. Då föredrar jag att vara rockstar i det läget :) Varför neka autografer om kidsen vill ha det? Samtidigt får man ju en pratstund och chans att visa att man är en alldeles vanlig människa som både är rynkig och luktar illa.

Jag vet att ni har fått frågan förut men vad har hänt med CD-släppen och DVD-släppet på Burning Heart, är det något skit med rättigheter till namnet eller vad handlar det om?
- Det har med rätten till vårt eget namn att göra. Juridiska kvarnar mal. Men långsamt. Vi är extremt frustrerade att grejorna är försenade, men gör vad vi kan för att skynda på det hela. Mer kan jag inte säga i detta läget av utredningstekniska skäl.

Jag har ju fått DVD.n och det finns en del roliga saker där, helst den där intervjun backstage där du säger att du inte är med i bandet? Berätta lite om detta och när kom du själv med i gruppen?
- På det klippet (där jag f.ö. gör kameradebut, därav det något nervösa uppträdandet hehe)  är jag 14-15 och hangaround till Asta, följde med dem några spelningar och var kompis med Micke. När Micke satte ihop nya sättningen så föreslog jag mig själv som basist på skoj. Hade spelat i kanske ett halvår, men kunde knappt stämma. Micke lärde snabbt upp mig, klistrade lappar på basen med tonarter och så, och resten är historia.

Var det så att du inte kunde spela alls och likt Sid Vicious fick hjälp med tejpade strängar osv?
- Nä, tejpade strängar klarade jag mig utan, men spelkunnandet var det si och så med. Har för mig att jag behärskade basgångarna till "Warhead" med UK Subs och "Guns of Brixton" med Clash, så de jammade vi på en del i början.

Ni verkar ha otroligt skoj på era konserter? Vad driver er att spela?
Är det lika roligt att spela nu eller till och med roligare än det var i första omgången då ni spelade?
- Pengar. Brudar. Sprit. Tabletter. Nej, det låter säkert klyshigt, men det är kul. Vi har mer skoj denna rundan med Asta än vi någonsin haft. På scen är det alltid riktigt kul - vi brukar skrämma varandra och så. Micke hatar att man är bakom honom på scen, så det är jag så ofta jag kan ;) Vi har ett rätt avslappnat förhållande till spelandet numer, vi har inget att bevisa och allt som nu sker räknar vi som bonus till det vi gjort förr om åren.

Det kommer en ny skiva i höst nu, hur har de nya låtarna tagits emot när ni spelat dem live?
- Märkligt nog bra. Jag säger märkligt, för jag hatar gamla favoritband som lirar nyskrivna låtar och räknade kallt med att våra nya låtar skulle få ett kyligt mottagande, men det kom på skam. Folk verkar gilla dem och pratar om dem efteråt.

Känns det inte konstigt att låtarna ni spelade in textmässigt håller lika bra 20-25 år efter de släpptes första gången? Att inget nytt har hänt i Sverige?
- Visst är det tråkigt på sitt sätt, men kampen går vidare. Trots allt har några bra saker hänt sedan då - muren har fallit och apartheid avskaffats i Sydafrika osv. Asta har alltid haft som mål att undvika årtal och personnamn som kan knytas till en viss tid i sina texter. Jag menar att höra om Bohman eller 1977 idag känns ju inte så aktuellt alla gånger.

Skall du rösta i september? Är det viktigt att utnyttja sin rösträtt?
- Har faktiskt redan röstat och lagt min röst på ett parti. Jag tycker det är viktigt. Vi har ett demokratiskt system som bygger på folkets röst. Om inte jag utnyttjar det kanske betydligt mer skumma typer gör det.

Vilket är det värsta valfläsket du hört hittills från en politiker i årets valkampanj?
- Såpass har jag inte följt med, fast en av de värre flosklerna jag sett är nog uttrycket "nya moderaterna" som de kör med, när deras åsikter tar kliv med sjumilastövlarna bakåt i tiden. Annars är det det vanliga. Alla skall få det bättre, mer pengar i plånboken blablabla. Fast de glömmer alltid att tala om vart stålar till skattesänkningarna skall tas. Och dessutom har de sedan fyra år på sig att glida undan från sina löften.

Kan man lita på någon politiker egentligen? Ve är mest trovärdig av våra politiker?
- Tycker Maria Wetterstrand är en av de mer trovärdiga. Fast i valtider litar jag inte på någon.

Det har kommit lite nya band som Greta Kassler, Varnagel osv i "er stil" är det något du lyssnar på och har du några nya favoriter inom den svenska punken?
- Har precis bekantat mig med Myspace och hittar roliga saker där hela tiden (besök min egen hörna där
myspace.com/erniebazzo - finns inte mycket att läsa men du kan bli min kompis i alla fall hehe) och man kan ju konstatera att den glada svenska punken lever. Jag gillar inte ordet trallpunk så jag använder inte det. Favvisar just nu är Baboon Show, hur grymma som helst.

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?
- Det sitter fastetsat på insidan. Punken formade mycket mitt sätt att vara och mina grundläggande värderingar och åsikter som jag har kvar än idag. För mig är punk ett sätt att vara, ett sätt att förhålla sig till omgivningen och med det menar jag inte att supa huvet i bitar, spotta runt omkring mig eller bekymra mig över om de eller de kängorna är coolast. Jag är arg på mitt sätt och tar ställning när det behövs, men har numer en mer nyanserad syn på tillvaron. Men punkare är jag i själ och hjärta.

Vad jobbar du med annars nuförtiden, vad gör de andra?
- I bandet har vi såväl nätverkstekniker, snickare och frisörer. Jag är inte snickare eller frisör.

Var det bra att Dadde kom med i gruppen och sänkte medelåldern lite grand? Vad gör Bjurre nuförtiden?
- Medelålder OCH medelvikt. Dessutom ökade han på vårt söthetsindex med 88% hehe! Dadde är duktig och vi tog honom inte för hans ringa ålder, vikt eller utseende, utan för hans duktighet bakom trumlorna. Bjurre lirar i Frost och har det så bra som bara en Bjurre kan ha. Vi hörs då och då.

Känns det som om ni kommer att spela ihop nu i många år eller tänker ni hela tiden att det bara är en engångsgrej varje gång ni spelar?
- Nu är vi på riktigt och detta är inte bara en återföreningsgrej. Vi är inne på vårt fjärde år denna resa och jag ser inget slut. Nu ska vi se till att vår skiva kommer ut så vi kan lira på den ett tag. Vi har planer ungefär ett halvårsvis framåt i tiden, men inget stoppdatum.

Men ni bor på olika ställen i Sverige eller? Men ni kanske inte behöver repa för låtarna sitter där ändå?
- Dadde och jag bor i Sthlm , Micke i Töreboda och Bonni i Mariestad. Vi repar några gånger om året, men det blir lite för sällan. Låtarna sitter dock rätt bra.

Hur kommer det sig att ni är såpass populära i utlandet trots att ni sjunger på svenska, har ni fått någon förklaring till detta?
- Ingen aning. Har du? Jag fattar ingenting.

Många band gör covers på era låtar, hur känns det?
- Riktigt skoj! Vi samlar det vi kommer över på vår sajt och har väl ett 40-tal nu. Det naturligtvis smickrande, men framför allt kul att höra hur andra band tolkar våra låtar. Särskilt kul när de arras om rejält.

Ni skall inte släppa ut dem låtarna på en skiva som en tribut till er själva?
- Nej det vore väl förmätet. Det är ju som att sjunga "Ja må han leva" till sig själv på sin födelsedag och sedan ge sig själv en present. Nej, de får stanna på sajten.

Ligger de mycket osläppta låtar från förr och bara väntar på utgivning?
- Nejdu, nu är det tomt i kistan.

Ranka dina fem favoritskivor just nu, de bästa fem konserterna du varit på?
Det blir två skivor, sedan kom jag inte på fler.
1. Give ´em enough rope - The Clash. En tidlös klassiker och Clash bästa genom tiderna. Mästerverk och den enda skiva jag kan sätta på flera gånger per år.
2. Don´t don´t don´t - Baboon Show. Man blir så glad, så glad. De har plockat influenser både här och där och gjort en egen grej av det. Mycket bra.
Mitt dåliga minne är en last ibland och jag minns inte riktigt alla spelningar jag sett, men här är ett par:
1. Clash på Hovet 1986. Inte originaluppsättningen men bra var det.
2. Baboon Show på Motala punkrockfestival i somras. Man blir så glad, så glad. 15 pers i publiken och de kör som om det vore OS i musik.
3. Sahara Hotnights på Kafé 44 i Stockholm förra året. Ruskigt bra.
4. Saints på Glädjehuset, Stockholm i slutet på åttiotalet.

Första, senaste och dyraste skivan du köpt?
- Första som jag minns är "Slade in flame" med Slade. Noddy Holder sjunger. Jag vet, Micke.
- Baboon Show - Pep talk
- Sex Pistols bootleg "live i Halmstad" som jag köpte på den tiden jag samlade på Pistols. Kostade typ 400 spänn.

Den mest pinsamma skivan i samlingen?- De rensade jag nog ut under pojkåren, typ John Blund och Magnus & Brasse hehe. Kultskivor idag förmodligen. Idag har jag nog inget jag skäms över...tror att jag kanske har någon skiva med syntarna Indochine som jag inte minns hur jag fick. Fast pinsamt? Nää, jag äter all musik.

Vilket är det största bandet ni varit förband till och vilket är det största bandet ni har haft som förband?
- Phu...det var svårt. Vi har ju lirat på samma gig som UK Subs, Imperiet, och en massa andra...nu senast före Millencolin, Backyard Babies, Hellacopters och Hives men åter igen - minns inte riktigt alla. Störst var nog UK Subs i så fall med Charlie Harper på dryga 100 kilo :)
Största förbandet vettifasen.

Var i landet är det bäst att spela, norr, söder eller är det svårt att säga? Men var är publiken mest vild och med på noterna?
- I Norrland är de tokiga. Ume kokade sist vi var där, fast det har det nog gjort i alla väderstreck nu :)

Har ni aldrig haft några tankar på engelska texter eller i alla fall en engelskspråkig skiva?
- Nej det har vi inte ens skojat om faktiskt.

Nu skall jag inte plåga dig mer...men vad händer med bandet i framtiden?
- Vi lirar på vår kommande skiva snart förhoppningsvis. I november skall vi spela i Japan en vecka och om kraften är med oss kör vi hårt i början av 2007. Sen får vi se :)

Framtidsplaner för dig själv?
- Komma över en envis förkylning och hålla tummarna för att nya plattan kan komma ut så snart som möjligt.

Visdomsord?
- Stå på dej annars gör någon annan det.

Nåt att tillägga?
- Rösta inte blått i alla fall.