Anti-Tetanika är ett riktigt bra band från Italien, som har varit så snälla här och svarade på en massa frågor från mig. Det ägde rum i November 2014

 

Snälla berätta lite historia om gruppen?

 -Vi är ett band som är födda 2004 i en liten by i Piemonte i norra Italien. När vi var ungefär 15/16 år gammal så ville vi alltid spela snabb musik som punk, hardcore och något liknande, men vi lever på en fientlig plats: små städer, villlages och situationer kopplat till det förflutna. Det fanns för många småsinta folk(som nuförtiden), många religiösa människor och alla de vill inte ha något nytt eller något annat. Tänka annorlunda är dåligt. Så när du är ung i små orter och du inte har några alternativ,kan du söka något annat, men vi skulle göra något annorlunda på den plats vi föddes. Efter några dåliga band med fruktansvärda namn och efter några år som bildades äntligen Anti-Tetanika.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något hemskt om alla?

 -Ja, Sångaren och även en av grundarna av bandet är Goblin. Han är tv-spelsutvecklare, han är 30 år gammal och han är en snäll och en bra person med alla men normalt gillar han inte att sticka ut i stor grupp människor, han är en sorts ensamvarg. Hans familj är hans flickvän och ingen annan. Något dåligt om honom? Alltför många gånger tenderar han att isolera sig själv.

Nathan är trummis. Han är också en av grundarna av bandet och han är 24 år gammal. Han är målare, men också en amatör tatuerare. Han är väldigt blyg och introvert. Det enda dåliga med Nathan är hans minne: Han glömmer alltid allt! "Hey Nathan, nästa lördag har vi en spelning!" "Fuck yeah, det är bra!", Och efter några sekunder kan han säga "När ska vi ut och spela? Denna lördag eller nästa? ".

Till slut är det Frank. Han spelar bas gitarr, han är 29 och han förbereder bilarnas ECU-system. Vi har känt honom under en lång tid, men han kom med i bandet 2007. Han är alltid på när det finns något att göra med bandet, och han är alltid med på att sprida kaos och lycka, men han är för mycket polemisk med alla! Vi gillar honom med alla hans dygder och laster!

Den fjärde medlemmen är okänd eftersom det faktiskt att vi väntar på en ny gitarrist,  den gamla beslutade att sluta och göra något annat.


Anti-Tetanika….
Vad betyder det?

-Det är det italienska namnet på vaccinet för att förhindra stelkramp, men med ett - mellan Anti och Tetanika. En natt, efter att bandet föddes, försökte vi hitta ett namn, men vi fick dumma idéer. Vi pratade med en gammal vän och berättar för honom alla namn som vi har hittat på. I slutet på kvällen, efter för många öl, sade han "Jag förstår inte någonting om det här samtalet ... så är namnet på bandet ... Anti-Tetanika?" Vi har aldrig någonsin sagt till honom detta namn, men vi gillar idén att han har hittat ett namn för oss så vi bestämmer oss för att behålla det. Det är inte ett fantastiskt namn, men vi var nöjda med det sätt som vi har hittat det.

 

Era influenser kommer mycket av gammal italiensk hardcore som Negazione, Wretched, Indigesti tror jag, har jag rätt? Favoriter från förr?

 -Ja du har rätt, särskilt  Negazione för att vi älskar dem och vi har också gjort en nyinspelning av en av deras bästa låtar på vårt sista album. De är genier tycker vi. Vi lyssnar på old school hardcore från 80-talet. Italiensk hardcore som Peggio punx, Wretched, Declino, Crash Box och alla andra italienska banden från det förflutna. Självklart älskar vi och tar inspiration från band av det förflutna även om de inte är från  italienska scenen, till exempel Bad Brains, Dead Kennedys, DOA, Circle Jerks ... det finns för många band runt om i världen som har haft ett inflytande på vårt liv, från förr tills nu. Vi älskar att lyssna på Anarcho Punk, Crust, Grindcore, Trashcore, viss metall och Rap.


Vad är det bästa med att spela live? Jag kan tänka mig att med er snabba musik att det är vilt?

 -Folk som sjunger dina låtar. När du började att spela kunde du inte föreställa en skara människor som skriker din låtar, men när du ser dem är det jävligt fantastiskt!

 

Och var är bäst att spela?

-Vi älskar att spela på italienska Squats och sociala centrum,det är här scenen är äkta. Det finns en massa människor i scenen för musiken men inte för attityden, om du spelar på platser som squats där är det enklare att hitta människor som har idéer och förhållningssätt som liknar ditt eget.

 

 Hur är det att spela den här sortens musik i Italien?

 -Det är svårt, det finns inte många ställen att spela (förutom squats och sociala centra förstås). Varje gång vi åker så går det en hel del pengar. Normalt brukar vi spela förmåns spelningar för gripna personer eller för vissa anarkistiska organisationer. Vi gör det för att vi tror på detta och ingen återbetalning ges när du spelar på sådana evenemang, förutom några öl, mat och en plats att sova på. Men det spelar ingen roll, vi gillar den här typen av situationer. Saker och ting blir svårt när du spelar på barer, pubar och liknande ställen. Där finns människor som arbetar på dessa platser som normalt tjänar pengar på spelningar men försöker att ge dig så lite som möjligt förutom något att äta. Ok killar, vi spelar gratis men när vi spelar på olika platser så kanske man kan få en betalning för att komma hem med bensin i bilen så är det ett måste att få betalt

 

 Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

 -Värsta Italienska Hardcoren

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

2014 har en hel del saker ändrats från den ursprungliga andan från 77, men det finns något i punk som fortfarande fortsätter att slå i vårt hjärta, och det ger oss passion. Förmodligen finns en hel del människor i den italienska scenen som inte vet den verkliga innebörden av punk, de kanske tycker är bara något om musiken och spretigt hår, något om mode, men det finns också många människor som tror på punken som en livsstil. Punk har räddat våra liv men vi är medvetna om att punkens livsstil som vi lever har små motsättningar som orsakas av den tid vi lever i.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?

-Det är bra för att sprida vår musik, men det dödar den romantiska som med byte av demos, band, LP-skivor och upptäcka band som du inte vet om i små underground musikaffärer


Hur är det att bo i Italien nu? Politiskt?

-Vår ekonomiska situation är en av de värsta i Europa faktiskt. Andelen fattiga människor ökar stort varje år, vi har haft tre tekniska regeringar som trott de kan spara Italien, men den verkliga krisen är fortfarande stark. Regeringen som finns nu bara försöker bygga en berömd tunnel (TAV)för att länka Turin med Lione i Frankrike. De tror att det kan rädda vår ekonomi, men nu är de spenderar så mycket pengar på det och även gjort F-35 Eurofighter, en till dödsmaskin för deras krig. Där hittar de alla pengar? De gör nedskärningar för folkhälsan genom att stänga sjukhus och de får en massa mutor från privata företag. Kom ihåg att i Italien att en hel del lokala myndigheter och också de stora politikerna har haft relationer och avtal med italienska maffian. Det finns en hel del rörelse mot TAV och F-35 men verkar vara svårt att skapa en stor massa människor som som gör upplopp (något som hände i Grekland till exempel). Också högerrörelser blir starkare med denna kris och deras slogan är

 "Invandrare har stulit våra pengar och vårt arbete" och de har fått stöd från många okunniga människor.


Finns det några bra band från Italien nu? Är punkscenen stor ? Hur är det i din hemstad?

 -Punkscenen är mycket stor, från 80-talet tills nu har vi haft en massa band och de flesta av dem är fortfarande i livet. Faktiskt är ett av våra favoritband är Congegno, och deras texter är ett slag på tänderna. När vi bildades 2004 fanns det inga punkband i vår hemstad, 2 år senare kan du räkna  4 eller 5 band som för en riktigt liten by är det nog ett slags rekord! Egentligen är vi 3, Anti-Tetanika, Decomposizione och Beer Killer (vissa av de spelar i MAB Punk, en sent 80-tals band från vår hemstad). I början av 80-talet, nära vår hemstad föddes ett band som heter Diserzione och de är fortfarande vid liv!

 Vad vet du om Sverige?-The Shitlickers, Anti Cimex, Mob47,Warhead, Totalitär, Avskum, Driller Killer, Skitsystem, Wolfbrigade, Disfear, Refused, Raised Fist. Vi vet lite om svenska black metal, Gotland Grand National Enduro och förmodligen andra många bra saker.

 

 Har du hört några andra bra band från Sverige?

 -Alla Svenska band är bra! Ni har en hel del coola crustband och vi älskar dem!

 

 Era texter, vem gör dem och vad påverkar er?

 -Texterna görs av vår sångare.  De handlar om vardagen där han bor eller om upplevelser han har lärt sig av andra människor. Ibland skriver han politiska texter. Vår sångare skrev dem med en känsla av nihilism, arghet, desperation och absolut inte med glädje, med undantag för 1 eller 2 låtar.

 

 Finns det något ämne som dni aldrig kommer att skriva något om?

 -Om pedofili. Han vill skriva något om detta ämnet eftersom vi hatar folk som missbrukar barn. Det är ett svårt ämne att skriva om, men han skulle vilja sjunga den för att människor ska komma ihåg att detta är ett problem och det måste få ett slut nu.


Politik och musik, går det hand i hand?

 .Det beror på. Genren vi spelar betyder inte att du måste skriva låtar enbart med politiska texter men naturligtvis är detta att ofta så att vi spelar på platser där den politiska verksamheten är grundläggande. Det innebär också att fortsätta kampen mot samma myndighet du anklagar i dina texter om du vill vara en sammanhållen person.

 

 Bästa politiska band / artist?
-Crass, Wretched och Conflict. Men också en hel del Crust och anarchopunk band runt om i världen

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv, då menar jag människor som lyssnar på musik?

 -Det är en svår fråga ... vi hoppas att vår musik har inte bara nått folk som är i samma situationer, men det har också kommit folk som vill öppna sitt sinne för att bättre förstå en verklighet som skiljer sig från den som de lever i. Vi vet säkert att vi har hjälpt en kamrat fängslad här, i Italien, genom att skicka honom en t-shirt och vårt senaste album. Han var glad över detta eftersom det hjälpte honom i den nöd han hade från fängelselivet.

 

Ni sjunger bara på italienska, aldrig tänlkt på att sjunga på engelska? Det italienska språket verkar vara en mycket bra hardcorespråk  eftersom och även om du sjunger om något som inte är så viktigt så låter du arg?

 -Vår första låt någonsin är på engelska ,den heter"Where the sun is burning". Många språk låter bra för hardcore eftersom de verkar arga, men vi har valt att sjunga på italienska eftersom vi vill att människor från vårt land ska kunna förstå vartenda ord i våra texter. Det kan finnas en gräns, om du vill spela runt om i Europa, men det är viktigt för oss att spela förståeligalåtar i vårt land för det är här är var vi lever våra liv. Tänk på att andelen människor i Italien som förstår, pratar och läser korrekt  engelska är mycket låg


Kan ni tänka dig att göra en hyllning låt till ett fotbollslag, djurens rättigheter eller något politiskt?
Eller har du gjort det redan kanske ??

 -Vi har gjort en hel del låtar om politik och även en för djurens rättigheter, men vi har aldrig spelats in nån om fotboll ... är det svårt, det är inte vår favorit sport men om det fanns ett lag som vill ha en hymn som spelas av oss, så kanske det händer i framtiden

 

 Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning?

 -Under en spelning,  en kille utan t-shirt beslutade att visa upp sin penis under spelningen. Vi var lite förvirrade, vi skrattade mycket, men vi var lite chockade. Vi visste inte att vi kunde ha denna effekt på människor ahahah


Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på era konserter?

 -Vi har en hel del vänner som skatar så på våra spelningar finns det alltid åkare men också en hel del punkungar, anarkister, husockupanter och så vidare. Det finns också många "vanliga" människor, men vi vet inte hur vanliga de är eftersom de kommer till våra spelningar. Vilka människor vi saknar? Jo vi saknar definitivt dessa killar som säger att de letar efter ett alternativ till livet och underhållning utifrån institutionerna. Vi är absolut inte det enda alternativet, men vi ser dessa människor som alltid klagar, men de inte dyker upp på de få tillfällen där vi kan vara tillsammans. Det är konstigt

 

Snälla ranka dina fem favoriteskivor, fem favoritekonserter och fem viktigaste sakerna i livet?-Dead Kennedys - Fresh fruit for rotting vegetables
Negazione - Tutti Pazzi
Wretched - In nome del loro potere tutto è stato fatto
Discharge - Hear Nothing, See Nothing, Say Nothing
Crass - The Feeding of the 5000

Vår andra spelning med andra vänners band

Andra gången vi spelade med Raw Power

Senast spelade gig: 1 timme utan röst eftersom mixern gick sönder. Vår sångare gjorde stagediving hela tiden medan våra fans skriker alla texter

Den tid vi spelade på El Paso Squat, en historisk italiensk squat på 80-talet. Det var inte många människor, men vi känner en stor atmosfrä Sist men inte minst spelningen vi spelar för en skatetävling görs av vår skatevänner AcriminalG Brigade

 

 5 viktigaste sakerna i livet är mycket svårt att hitta eftersom det finns för många viktiga saker i livet

 frihet

 fred

 respekt

 kärlek

 solidaritet

Är det tråkigt med intervjuer? Vilken är den mest korkade frågan ni har fått ??

-Oh Nej, inte tråkigt alls. Vi har inte gjort så mångaintervjuer eftersom få människor har intervjuat oss. Men självklart finns det åtminstone en dum fråga "Tycker du om att spela hardcore?". Fan människa, är inte det uppenbart! Om vi inte gillar det skulle vi inte spela det!

 

 Fråga frågan ni aldrig får men vill ha,? Ställ den och besvara den?

 -"Varför vid något tillfälle spelade du i bara dina underkläder?"

 "Vi vet inte exakt hur det kunde hända. Vi använder inte droger, och vid dessa tillfällen var vi inte alltför berusade. Vi bestämde oss bara för att spela i underkläder och även om vi inte är vackra halvnakna, har människor uppskattat det. Ingen har kastat upp när de har sett oss i underkläder. "

 

Framtidsplaner för bandet?

-Hitta en ny gitarrist och då är vi redo att spela igen! Det skulle vara trevligt att göra en liten Europaturné, låt oss se om vi kan göra det.


För dig själv?

 -Alla vi har idag problem att lösa. Vissa har problem med arbetet, vissa har ekonomiska problem och en del problem med hälsan, nu vill vi få lite ordning i våra liv utanför bandet

 

Visdomsord?

 -Vi tror att en möjlighet bör ges till alla människor

 

Nåt att tillägga?

-Vår basist har precis köpt en kontrabas, vi vill bilda ett annat band och spela rockabilly och rock 'n' roll och vi får se vad som dyker upp. Det är en rolig genre att spela och det fascinerar oss. Men Anti-Tetanika kommer att fortsätta att leva och spela så fort de kan! Vi vill tacka dig  för möjligheten att du gjorde den här intervjun och recensionen av albumet.Vi vill också berömma dig för Skrutt Magazine, det är riktigt bra gjort.

Tack igen!