Streetpunkbandet Antipati låter riktigt bra tycker jag på sin nya skiva och jag var "tvungen" att göra en intervju med gruppen. Robban är väl den som svarar mest men alla i gruppen har hjälpts åt med svaren. Augusti-2010

Historia?
-Antipati startade 2006 av Robban och Radar. Vi frågade Pelle och Johan om de ville vara med, och det ville de. Vi spelade in en risig demo och albumdebuterade 2007 på Skins on Attack!/Bords de Seine med skivan "On Repeat". 2009 släppte vi en sjua ("Sleepless", Distroi!) och medverkade på "Chaos in Sweden" och nu (sensommar 2010)  har vi ganska nyligen släppt andra albumet "Frågor Som Rör Det Allmänna" på Kjell Hell. LP-versionen kommer på Randale/Bords de Seine senare i år. Sedan starten har vi spelat både här och där i Sverige och varit en vända i Belgien.

Berätta lite om varje medlem, ålder, familj, jobb, intresen och något hemskt om varje medlem?
-ROBBAN, typ 30 år, sång och gitarr, gift, jobbar som elevassistent i de nordvästra förorterna, samlar skivor, nördar och dricker öl.
RADAR, typ 25 år, sång och gitarr, gift, jobbar som resurs på skola för sämre bemedlade, multimusikant och öldrickare.
PELLE, typ 28 år, bas, har flickvän, jobbar som kontorsråtta, TV-spelare/öldrickare/elektronikkonsument.
JOHAN, typ 22 år, trummor. Singel, jobbar som brevbärare och pluggar när orken finns, historieintresserad ölpimplare och autistiskt begåvad utav Guds nåde.

Den där hemskhetsfrågan fick vi av Cow Mag-Ted som censurerade svaren by public demand, men sammanfattningsvis kan man väl säga att Robban och Johan är nördar, Radar kan trixa med en hatt och Pelle gillar att äta köttbullar. Gott så.

Har ni några andra band förutom Antipati?
-ROBBAN - Robban, Radar och Johan spelar även i Agent Bulldogg. Radar spelar i The Radars. Pelle spelar med Dobermann Cult, och Johan spelar sparsamt med Projekt 9.
RADAR - Ja jag har ju The Radars som är som det popigaste Antipati plus lite till. Har även en del andra projekt på gång, ett visprojekt med en del folk som är kända från andra svenska punkakter och även ett HC-projekt med folk som är kända från andra band. Man kan aldrig ha för många järn i elden hehe.

 

Hur kom ni fram till just detta namn, hade ni några andra på förslag?
-ROBBAN - Vi ville ha ett svenskt namn som var internationellt gångbart, kort, kärnfullt och allt det där. Pluset i kanten är coola associationer till band som Antipatik och Anti Pasti.

Ni är skinheads efter vad jag förstår, är det tröttsamt och allt få försvara sig när vanligt folk tror att alla skinheads är nazister?
-ROBBAN - Antipati är delvis skinheads. Personligen bryr jag mig inte ett dugg om vad vanligt folk tror om skinheads, känner inte att jag behöver svara inför någon på den punkten. Ibland tycker jag nästan att det är lika bra att folk tror att skinnhuven är nazister om alternativet är att det ska gullas med kulturen och förstås sig på ifrån mainstream-håll. Och rent fysiskt händer det extremt sällan att man behöver försvara sig just pga att man är skinhead.

JOHAN - Det är knappast tröttsamt med den biten. Visst finns det trötta dagar när man inte orkar konfronteras med nåt överhuvudtaget, men har man väl varit med några år och stått ut lär man inte tröttna de närmsta åren heller. Brukar tänka att hade man sett reko ut hade man ändå inte blivit polare med "vanligt folk" på stan - vem fasen går omkring och blir vän med massa löst folk?? Nej då kan de lika gärna få hata en. Har f.ö. sämre erfarenheter av nazisterna själva om jag inte minns fel, och det är ju helt i sin ordning, haha...

PELLE - Jag är inte skinhead och har aldrig varit det heller. Men jag gillar kulturen och musiken.

RADAR - Ja det var väldigt länge sen jag har hamnat i bråk pga att folk har misstagit mig för nazist. Har snarare varit i tjafs med högerorienterat folk för att man tydligen är "en röding"

Ni har ju en del politik i er musik, är det svårt att skriva politiska saker så att det inte blir helt "fel"?
-ROBBAN - Hur blir det fel? Vi skriver som vi känner rent spontant och primitivt, tycker inte att det kan bli fel, det är ju fullständigt subjektivt.

Ni spelar ihop med en massa olika band när ni spelar ute och inte bara med oi/punkband? vad är det konstigaste ni har spelat ihop med?
-ROBBAN -Vi har i princip bara spelat med punk-och oi!-band. Som avlägsnast psykobilly- eller ska-band tror jag.

 JOHAN - Det skulle vara något på Backbeat Club (RIP?) i Södertälje i så fall. Älskar dem, men gudars vilka skandalösa akter som har släpat sig dit till och från genom åren.

Vad har ni gjort förutom  Frågor som rör det allmänna(finns det någon chans att ni kan skicka tidigare grejor)?
Diskografin ser ut så här:
On Repeat CD (1000 cps, Skins on Attack! Records, 2007), On Repeat LP (500 cps, Skins on Attack! Records/Bords de Seine Records, 2008), Sleepless 7"EP (300 cps, Distroi! Records 2009) V/A - Bords de Seine Promo Vol. 2 (Bords de Seine, 2008), V/A - Our Music Skinzine Promo (Our Music, 2008) V/A - Chaos In Sweden LP/CD (Ian Rush/Roliga Firman/Switchblade/Kjell Hell etc, 2009) Frågor Som Rör Det Allmänna CD (Kjell Hell, 2010)
(Har inga ex kvar av On Repeat (som dock finns att beställa här och var, åtminstone hos utländska, företrädesvis belgiska och tyska, distros), men sjuan kan vi kanske ordna fram)


På nya skivan har ni en låt Punk på Berns, utveckla?
-ROBBAN - Den handlar främst om folk som har lämnat punken av olika anledningar men i efterhand och någon helt annanstans i livet tar sig rätten att definiera och förklara den, och ikläda sig den kappan när vinden blåser åt rätt håll. Första versen går ju ut till första generationen punks som upplevde punken när den var ny och inte riktigt kunde jämföras med något tidigare popkulturellt fenomen. Många där var snabba att hoppa på nästa tåg, vad det nu må ha varit, men är också jävligt ivriga att slå sig för bröstet i samband med mediabevakade nostalgievenemang och förklara för yngre punks och entusiaster att var man inte med, ja då kan man inte uttala sig om vad punk är etc. Min replik är att det är de som ska hålla käft – är man inte fortfarande involverad kan man aldrig påstå att man någonsin på allvar varit det heller.
Den andra versen handlar om Aftonbladet-journalisten och före detta DS13/Imperial Leather-medlemmen (med mera) 138 som bara är nån sorts punkens (hårdrockens) Peter Siepen.

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?
-ROBBAN - Den diskussionen tar aldrig slut. Jag ser punken som en musikindustriell revolution, en historisk epok, en ständigt aktuell kulturell gräsrotsrörelse, en musikstil i extremt bred och skiftande bemärkelse och en attityd till den musiken, samt en subkultur. Anammar man subkulturen blir det en livsstil.

JOHAN - Give or take: musik med budskap som gjorde livet värt att leva och en själv till en tänkande individ... så det får nog bli livsstil på det!

RADAR - Musikmässigt handlar det om äkthet och känsla för mig. Sen blir det självklart som Robban säger anammar man subkulturen blir det ens livsstil, eftersom vi lyssnar, spelar, umgås, reser osv. allt i punkens tecken så blir det såklart ens livsstil.

 

Kjell Hell, är det det perfekta bolaget för er?
-ROBBAN - Ja det är toppen! Pike aka Kjell är en bra kompis, en eldsjäl, en generös skivbolagsmogul och dessutom snygg.

PELLE - Jag håller med. Pike har mycket bra kontakter och ställer upp väldigt mycket för bandet.

Ni sjunger bara på svenska förutom extralåtarna på skivan, är det något som ni kommer att fortsätta med eller skall ni växla mellan engelska och svenska i framtiden också?
-Första plattan var blandad, ungefär 50/50 och sjuan var på engelska (alltså extralåtarna du nämner). Vi föredrar nog svenska men kan gott komma att skriva på engelska också, men vi kommer inte att blanda på samma utgåva som vi gjorde på "On Repeat".

Vad är svårast att skriva texter på, engelska eller på svenska?
-ROBBAN - Egentligen är det såklart svårare att skriva på engelska eftersom det inte är modersmålet. Samtidigt är svenska så mycket naknare att det kräver mer jobb om det ska låta bra. Svårt att säga faktiskt.

Spelar ni några covers , när ni spelar ute?
-Vi har gjort en hel del. Några av dem är Blitz - Nation on Fire, Major Accident - Brides of the Beast, Camera Silens - Pour La gloire, Peter & The Test Tube Babies - Banned from the Pubs, Agent Bulldogg - Vad Du En Gång Sa, Oxblood - Traitor, Demob - No Room For You och Haircut – Pontoise/Paris med flera... tror jag. Vi har dessutom spelat in en översatt version av The Templars – Another One som ska dyka upp på en rysk Templars-tribute.

Vad gör en cover bra?
-ROBBAN - Antingen gör man den lik originalet men minst lika tight, bra och energisk som det, eller så gör man en helt annorlunda egen tolkning, typ översätter texten eller ändrar tempo eller takttyp eller något annat. Finns nog fler exempel på dåliga covers än bra rent allmänt dock.
JOHAN - Det roligaste är väl att en gång för alla göra upp med låtar man älskar, men som är kasst inspelade och/eller spelade, och spela dem själv....och självklart så jävla mycket bättre kl 01 en lördag!


Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-ROBBAN -
Skivor:
1. Camera Silens - Realité
2. Cock Sparrer - Shock Troops
3. Oxymoron - The Pack is Back
4. Asta Kask - Aldrig en LP
5. Anti-Nowhere League - We Are... The League
(Skulle kunna göra en top-100 och ändå känna att jag utelämnade viktiga plattor, men de där fem har varit väldigt betydelsefulla för min själsliga och subkulturella utveckling)
Gig:
1. The Bruisers/Kafe 44, STHLM -98
2. Cock Sparrer/Winter Gardens, Blackpool, UK -06
3. The Crack/Warrior Kids/Klubben, STHLM -04
4. The Templars, Oslo -99
5. Newtown Neurotics, Winter Gardens/Blackpool -06
(Utan inbördes ordning, och samma sak här: skulle kunna droppa åtminstone 50 till)
Saker:

Punken/subkulturen (utan dem inget av nedanstående)
Kärlek

Vänskap

Gemyt

Drycker (te och öl, förvisso en förutsättning för föregående)

JOHAN-

skivor

1. Angelic Upstarts - 2000 000 Voices

2. Blitz - Voice Of A Generation

3. GBH - City Babies' Revenge

4. Resistance 77 - Thoroughbred Men

5. Agent Bulldogg - 1000 Glas

Konserter

1. Cock Sparrer, WASTED 2006

2. Desmond Dekker, AUGUSTIBULLER 2004

3. Adicts, WASTED 2006

4. Partisans, PUNK & DISORDERLY 2006

5. Stiff Little Fingers, WASTED 2008 (?)

Saker

1. Musik

2. Kul med vänner (med allt vad det betyder)

3. Historia & språk (nörd, som nämnts ovan)

4. Mat

5. Göra något NYTT

 

PELLE –

Skivor

1. Minor Threat - Minor Threat

2. Decendents - Milo goes to college

3. Sick of it all - Scratch the surface lyrics

4. Warzone - Lower east side

5. Against Me! - Searching for a Former Clarity

Konserter

1. Sick of it all/Augustibuller -06

2. Kiss/Stadion -97

3. Trotskids/Vive le Punk!, Callac, France -08

4. Zeke/Örebro -03(?)

5. Rancid/Riddarholmen -03

Saker

Flytten till huvudstaden, familjen, vännerna, musiken, rusdrycker

 

RADAR -

Beror på humör. Men några alltime favoritplattor (utan inbördes ordning) är:

1. Madness - 7

2. KSMB - Rika barn leka bäst

3. Allan Edwall - Alla Allans visor

4. The Burial - A day on the town

5. The Jam - In the city

 Några utav dom absolut bästa konserterna:

1.Madness - London 09

2.The Pogues - London 09

3.Flogging Molly - Hultsfred 03

4.Dan Berglund - Mosebacke 08

5. Cock Sparrer - Wien 08

 

Första,senaste och dyraste skivan du köpt?
-ROBBAN - Första kan ha varit Strebers - Till en Vän eller Cosa Nostra - Eldar. Senaste var Les Vilains - Pour Faire Chier! och Kill Baby, Kill - Give it Back Again! Den dyraste skivan jag har köpt var troligen nåt gammalt franskt punkbands förstapress som kanske gick på typ 800 bagare.

JOHAN -  Första: Sahara Hotnights debut

Senaste: Hotknives - Home, Bootstroke - Football, drinks and rock n roll, Superyob - Quality Street, Des-Kontrol - Behin eta berriz, Toro Bravo - Tavo vertybes, samt Badlands - Hands of time (köpte alla i samma veva...)

Dyraste: Måste vara The Blood - False gestures for a devious public (original+nyskick), £20. Inte så farligt för den kanonskivan... 

PELLE - Första plattan var KSMB - Aktion, minns inte vilket år det var. Senaste plattan jag köpte var Stick och Brinn - Håll käften, knäpp västen och köp kir för resten. Jag har inga dyra plattor.

RADAR - Första plattan var Tiny tunes av Millencolin. Jag vet faktiskt inte vilken som är den dyraste, bryr mig inte om första press och sådant direkt, men skulle tippa att den dyraste kanske landat på 300 kanske.


Mest pinsamma skivan i samlingen?

-ROBBAN - Har inga pinsamma skivor i samlingen :)

 JOHAN - Sahara Hotnights-skivan är borta sen länge, så det får bli "Halleluya - Songs of jerusalem vol. 3".

PELLE - Jag säger inget så slipper man äta upp det sen. =)

RADAR - Jag inte heller nåt pinsamt... eller? :p

Vad anser ni om mp3 och nedladdning?
-ROBBAN - Bra sätt att sprida musik och vara en nagel i ögat på storbolag, svenssons och ordinära paragrafryttare. Personligen föredrar jag dock fast format på musiken.

JOHAN - Det bör vara på bandens villkor. Piratpartiet kan gå och dra något liberalt över sig. Därmed inte sagt att en skiva ska kosta 200 spänn, pengaintresset ska förstås hållas kortast kort.

PELLE - Bästa som har hänt musikbranschen. Alla majorbolag gråter, alla andra jublar! Men det är såklart roligare att ha en platta i handen än en mapp på datorn.
RADAR - Ja och jag kan lägga till att om vi hade haft nåt intresse att göra profit på vår musik hade vi inte spelat punk!


Är det bra för att band som ert?
-ROBBAN - Ja garanterat. Det sprids lätt och smidigt på det sättet. Samtidigt finns det en ganska strikt kamratuppfostran inom scenen där notoriska skivköpsvägrare tas i hampan och bjuds upp till dans. Att stödja scenen är en hederssak. Att äga skivor är tufft. Så det köps skivor ändå, trots allt, även om det alltid kan bli ännu bättre.

JOHAN - Myspace är ett bra sätt för musikintresserade att inte köpa grisen i säcken så att säga. Orkar man inte söka upp bandet ifråga där så är man inte tillräckligt intresserad och kan fara och flyga för min del.

Vad tror ni om valet i höst? Skall ni rösta själva, är det viktigt att rösta eller spelar det ingen roll?

-ROBBAN - Tyvärr går SD i mål som fjärde största parti tror jag, av den enkla anledningen att de så kallade etablerade partierna inte har någon verklighetsförankring (vilket iofs SD verkligen inte heller har!) och är belagda med blöt PK-filt. Personligen röstar jag vänster om mitten på grund av mitt hat mot konservativa och nyliberala, men det finns mycket jag skulle vilja att vänster-om-mitten-partierna tog upp som de absolut inte kommer göra pga nämnda filt. Man bör nog rösta, blankt om inte annat.

JOHAN - Jag är egentligen inte mer entusiastisk än Robert. Man röstar emot och inte för. Men sedan jag slutade läsa DNs ledarsidor och synovates undersökningar har jag i alla fall blivit en lyckligare människa på denna punkt, åtminstone lyckligt ovetandes. Ett regeringsskifte vore hur som helst mindre dåligt! Så länge vi har en representativ demokrati bör man rösta.

RADAR - Jag vetefan hur det kommer sluta. Personligen ser jag definitivt helst det röd/gröna blocket som segrare.
 

Vad skulle du göra om du fick vara statsminister i en vecka?
-ROBBAN - Konsekvent förbjuda all religiös utövning för all framtid, tvångsförflytta människor i segregerade områden som Djursholm och Tensta till andra ställen där de blandas upp med människor av helt annan klass, etnicitet och social bakgrund än dem själva, tvinga alla beslutsfattare att bo och leva bland dem vars liv de fattar beslut om och förmå dem att kulturberika sina liv i praktiken. Och sänka Maud Olofsson och Björklund i syra och klippa av Anders Borgs jävla hästsvans.

JOHAN - Ditcha EU, FRA, RUT, ROT & WTF de nu heter, dra hem alla "fredsbevarande" trupper från Afghanistan, tokhöja skatten för alla som nånsin röstat på folkpartiet, avsätta kungafamiljen, bygga fler f*****g hyresrätter, bygga ETT skapligt ställe att ha spelning på i Stockholm, samt ta tillbaka Absolut Vodka från fransmännen. Såg f.ö. Anders Borg häromdan, han åt sushi.
PELLE - Sänka priset på SL-korten, förbjuda dörrvakter och sänka alkoholskatten. =)

RADAR - Avgå med omedelbar verkan.... Hahaha.


Vad tycker du om annars om Sverige- politiskt?

ROBBAN - Jämförsvis är det ju bra, man kan inte säga så mycket annat. Vi lever, äter, har tak över huvudet, kan ta en bärs ibland och unna oss lyxen att uttala oss som ovan utan att räkna med repressalier och spela punk bara för att det är det vi vill göra. Vad ska man säga...

JOHAN - För mycket USA-påverkan. Har annars en fin tradition av både relativ demokrati, fred och fackföreningar... jag som aldrig upplevde det gamla folkhemmet har förstås lättare att längta tillbaka till det, haha. Frågan är hur framtiden kommer, och skulle kunna se ut?

Några bra band i Sverige just nu?
-ROBBAN - Många: Gatans Lag, The Radars, Vindicate This!, Oldfashioned Ideas, The Lowlifes, Poor Old Slugs, Attack Position, Agent Bulldogg, Körsbärsfettera, The Clichés, Torpedo GBG, CDCP för att nämna några...

JOHAN – The Clichés, Gatans Lag, Epidemics, The Lowlifes, Strung-Ups. För att inte tala om Projekt 9!

Vilken är den bästa oi/punklåt som gjorts?

-ROBBAN - Hade frågan lydit "vilka 100 oi!/punklåtar är de bästa som gjorts?" hade jag gett det ett försök. Rent subjektivt skulle jag säga Demob – No Room For You, spontant.

JOHAN - Brukar få bli The Partisans - "Blind Ambition" för min del, blir enklast så.

Vilket är det viktigaste punk/oi-bandet som existerat?
-ROBBAN - Samma grej där, går inte att svara på. Ur ett objektivt historiskt perspektiv skulle jag säga att typ The Ramones, Cockney Rejects och band som typ Condemned 84 har varit viktigast i skapandet av det som idag kallas för oi! The Ramones för att de var först med att vara hårda och spela punk på det sättet vi kommit att lära känna punk; Rejects för att det var det första och enda egentliga oi!-bandet och C84 för att de på något sätt satte standarden för vad som kom att betraktas som oi! - skinheads som spelade aggressiv, slö och lagom "thick" punk.
Sen, när det gäller punken generellt kan man ju inte förneka Pistols och Sham för det stilbildande, X-Ray Spex för saxen och kvinnokampen, Crass och Anarko-banden för politiseringen och DIY-principerna, GBH och Exploited som representanter för den så kallade vågen av UK82-band, Discharge som ansvariga för den ändlösa strömmen karbonkopierande disband etc etc. Eller för den delen valfritt band ur den tidiga amerikanska HC-floran. Eller Metal Urbaine, LSD och Camera Silens för fransoserna. Eller KSMB, Ebba och GBG Sound för svennarna... och så vidare... går inte att svara på… många band har fyllt en vikig funktion i skapandet av den diversifierade och internationella punkscen vi har idag.

För egen del skulle jag kanske säga Blitz, spontant. Men se fråga 25 och byt ut ”punklåtar” mot ”punkband”.
JOHAN - Det är ju som sagt jävligt relativt. Jag drar i alla fall till med Angelic Upstarts eftersom de betytt mycket för mig. Men också rent allmänt för att de började just när den "vanliga" 77-punken började domna bort och visade att arg och energisk musik är tidlös, plus att man inte behöver ha en tillstymmelse till sångröst för att vara en bra sångare. Sen tycker jag alltid de gått sin egen väg rent textmässigt, de har hunnit ge kängor åt de flesta håll.


Framtidsplanerna för bandet?
-ROBBAN -Spela, spela in, och ge ut i maklig takt.

 PELLE - Fixa ny merch snarast möjligt.

För dig själv?
-ROBBAN - Skaffa barn, leva gott och utöka skivsamlingen.

 JOHAN - Få någorlunda ordning på mitt liv, gå från krogen med en hundring kvar osv

 PELLE - 60års-kalas, 30års-kalas, vila.

 RADAR - Jadu... Spela mängder med musik, umgås med min fru, dricka öl och förhoppningsvis kunna knega lite mindre

Visdomsord?
-ROBBAN - Make poverty history - cheaper drugs now!

JOHAN - You are what you drink, and I'm a bitter man

PELLE - är det mindre än en tesked så är det en fis.

Nåt att tillägga?
-ROBBAN - Tack så mycket för intervjun! Länge leve Skrutt, verkligen kul med saker som är beständiga!

JOHAN - Jo.

RADAR - SKÅL!