Antillectual kommer från Holland och de gör riktigt trevlig musik. Willem som spelar gitarr och sjunger har tagit sig tid och svara på intervjun gjord av mig. Detta hände sig i mitten av februari 2007.  .

Historia?
-Antillectual har funnits sedan 2001. De senaste åren har vi släppt några demos och 1 fullängdare som heter Silencing Civilization. Vi har turnerat i Europa några gånger och har varit i USA på turné sommaren 2004. Vi har tyvärr aldrig varit i Sverige …

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, familj, arbete, intresse och något hemskt om varje?
-Vi är ett tremannaband som innehåller Yvo som spelar bas och gör den skrikiga delen av vår sang. Han är 24, pappa och studerar fortfarande. Han har också ett typewriterdistro som vi alltid tar med på våra spelningar. Han blir hyperaktiv när han fått får mycket kaffe…eller frisk luft.
Riekus är vår trummis, 23 år gammal, jobbar på skolan han studerar på. Han är med i varenda band i Holland nästan. Han har konstiga vanor när han sover också.  .
Mitt namn är Willem, Jag spelar gitarr och sjunger de mer melodiska styckena med oss  Jag är 25 år och sopåkare som är en respekterad yrkesgrupp här i Holland. Jag spelar i ett band som heter Brat Pack också. En annan dålig sida är att jag är kontrollfreak.

Fotnot: Jag hoppas inte att du försöker splittra oss med att peka ut våra dåliga sidor. .

Min recension av er skiva låter så här ANTILLECTUAL-SILENCING CIVILIZATION(CD-ANGRY YOUTH AYR002) Band från Holland brukar hålla hög klass och låta arga. Den här gruppen har inte samma sound som många av sina landsmän…de brukar spela SxE-liknande hardcore men Antillectual spelar en mycket mer melodisk form av hardcore eller hur man skall förklara dem. Sångaren har lite av den arga rösten(kanske mer bakgrundssångaren) som tuffare band har men det är nog det närmaste som den här gruppen kommer SxE-hardcore. Jag gillar skarpt de tio låtarna och det kommer ni också att göra om ni gillar grupper som tycker om att spela ganska fort men ändå behålla melodier och har ett litet stänk emocore i musiken. All är en grupp som jag tänker på ibland.(SJU) 15/1-07 Vad gilalr ni den?
-Tack så väldigt mycket. Jag tror vi kan leva med den. Men jag måste bara saga att det finns mer än bara straight edge band som kommer från Holland. De killarna har gett oss dåligt rykte även om det kommer m ånga andra band från där vi kommer ifrån. Men tack, jag uppskattar vad du säger om oss. 

 

Finns det några andra band som ni jämförs med?
-Visst, men jag gillar inte att jämföra oss själva med andra band eftersom vi inte vill imitera och vi tycker inte vi är nära de band som vi jämförs med. Men, ibland jämför folk oss med  Propagandhi, Rise Against och Strike Anywhere. Jag tror att det är bra saker för vi älskar de banden själva.

Bryr ni er om recensioner?
-Ja, personligen gör jag det.
Inte för mycket ändå. Vi skriver inte låtar för att få bra recensioner eller för att få en massa människor att köpa vår CD. Men å andra sidan är det alltid trevligt att höra bra saker om sakerna man gör. Och visst, jaga hatar att få en negativ recension. Men det ändrar inte mitt sätt att se på hur jag gör musik .

Vilken är den konstigaste recensionen ni har fått?
-Det måste har varit en från Finland. Förbannat konstigt språk de har. Och, vi mötte Darren, en kille i Basingstoke(UK) som gör recensioner för ett fantastiskt zine som heter ”Last Hours” som berättade för oss om att han hade blandat ihop recensioerna.. Han skrev ner recensionen på vår CD medan han lyssnade på en annan CD. Och det var en riktigt negativ recensioen. Som tur var ändrade han den i nästa nummer av “Last Hours” med en riktig (och positive) recension.  

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?
-Energisk, melodisk, ärlig..

Hur är det att leva i ert hemland? Och varför pratar alla holländare så bra engelska?
-Euhm, det var en svår en.
Jag har bott I Holland hela mitt liv och jag har svårt att jämföra med andra länder. Men jag kan ärligen säga att jag har tur att vara född här. Livet är ganska lätt här om man jämför med en massa andra länder i andra delar av världen. Å andra sidan så är inte det politiska klimatet så bra här. De senaste åren har vi haft en ganska högerinriktad regering som verkligen har skitit i folk. De har stimulerat en ekonomisk tillväxt som går ut över de som behöver pengar. Så även i ett så pass bra land som Holland finns det mycket att göra.Jag tror att vår engelska är så pass bra eftersom vi lär oss den från tio års ålder i skolan. Sedan har vi en massa engelska och amerikanska som textas istället för att dubbas som de gör i Tyskland och Frankrike. Så är det ingen som pratar holländska utomland så vi är tvingade att prata deras språk

 

Vad gillar ni regeringen?
-Ja, vad skall man säga om den?
Som jag sade förut ,d en holländska regeringen har inte försökt att bli ett bättre land med sin inblandning i krigen i Afghanistan och Irak. Kanske nästa regering kommer att bli bättre. Men I slutändan är det egentligen upp till människor själva. Även om jag tycker att regeringen skall ha en roll i att förminska makten för de multinationella bolagen. Det är väldigt svårt att påverka dem när du är en ensam medborgare.

Tycker du att musik och politik hör ihop?
-Jag tycker nog det. Jag säger inte att varje band eller artist skall vara politisk. Det finns mycket musik som inte är politisk och riktigt vacker och det finns mer politisk musik som suger rejält. Men jag tycker att musik, texter och musikalisk aktivism  kan vara en bra väg att nå en stor publik för att få fram ett politiskt budskap. Och varför inte? Ifall du tycker att du har något värt att säga, kom igen! Det är nödvändigt för vi lever inte i en perfekt värld, så det finns jobb att göra. Jag gillar idén med att världen skulle vara mer rättvis, jämlik och fredfull och jag gillar musik, varför inte kombinera dessa saker?    

Bästa politiska band?
-Propagandhi. Bästa band. Period.
Jag gillar sättet som de kombinerar energi, melodi och det politiska budskapet.


Finns det några band i ert hemland just nu?
-Definitivt! En massa. Alla borde kolla in Smash the Statues, ett band från vårt bolag. De har planer på att komma till Sverige och spela ihop med  The Indecision Alarm tror jag. Även Tenement Kids är ett riktigt talangfullt gäng från vårt hemland.  De är ganska nya men de har potential för att bli större. Sedan finns det en massa band som redan är stora men som är ganska aktiva: Bambix, Undeclinable, de Heideroosjes, etc.

Vad vet du om Sverige?
-Ni är alla blonda.
Nej, seriöst så läste jag i morgontidningen att ni är mest human mot asylsökande, en bra sak och ett exempel för alla Europeiska länder att följa efter vad jag tycker. Och som i Holland var det ganska nyss ett mord på en respekterad politiker Anna Lindh. Sedan vet jag att det är lite solsken och en massa vacker natur i ert land.

Har du hört några bra svenska band?
-Ett av mina favoritband är från Sverige: Adhesive. Jag är missbrukare av deras skiva “From left to right. Jag växte upp med det svenska soundet av skate punk. Så jag gillar verkligen band som  Satanic Surfers, No Fun At All, Millencolin, Pridebowl, Venerea och liknande. Jag tror att Burning Heart har gjort en massa för den europeiska punkscenen. Jag gillar det nya ex-Adhesive bandet The Indecision Alarm ganska mycket också.
Riekus (trummor): vad hände med One Chord Wonder? Det var med på en Svensk skatesamling med bland andra Satanic Surfers och jag har aldrig hört något mer om dem. Tillsammans med Refused och de band jag nämnde förut är detta mina favoriter från Sverige.  

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord ?
-Jag tycker at punk är ett ord. Men det är mer än bara en musikalisk stil. Jag tycker att det är ett sätt att möta saker. Det är en kritisk attityd mot en massa saker. Varför är saker som det är, och varför försöker vi inte ändra på det? I punkrockscenen är den attityden kombinerad med ett musikaliskt medium.

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?
-Fan, en svår igen. Jag får se hur långt jag tar mig.
1. Adhesive – From Left to right
2. Propagandhi – Today’s empires, tomorrow’s ashes
3. Strike Anywhere – Change is a sound
4. Rise Against – Revolutions per minute
5. Osker – Idle will kill

1.
Propagandhi – Melkweg, Amsterdam (2001 eller 2002)
2. Ten Foot Pole – Doornroosje, Nijmegen (någonstans sent 90-tal)
3. Hot Water Music – PukkelPop, Belgium (2003 eller något)
4. Alkaline Trio – Lowlands (2005)
5. Strike Anywhere – Winston Kingdom, Amsterdam (2003?)

1. Folk du känner dig med bekväm med runt dig(behöver inte vara vänner)  
2. Musik
3. Antillectual (en kombination av de två första tror jag)
4. Ha ett mål och växa tillsammans med det.
5. God mat!

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?
-Första: Offspring – Ignition
senaste: No Use For A Name – (någon singel från New Red Archives, gammalt och live)
Den dyraste: Jag köper inte dyra skivor, jag är ingen samlare och jag gillar att köpa skivor direkt från banden och eller från DIY distros och jag är rädd för att jag laddar ner en del. Det säger det mesta?  

Den mest pinsamma skivan i samlingen?
-Michael Jackson – Bad (men det är en kassett så det är inte så hemskt eller

Är My Space ett bra ställe att få ut sin musik?
-Ouch, har du tig några timmar? Jag skulle kunna skriva en bok om det.Nej, det är inte det bästa stället att få ut sin musik. Det körs av en subdivision av Fox , en av de värsta bolagen i USA. Varje låt du lägger ut på My Space är från och med då en egendom ägd av Fox. Jag tycker verkligen att det suger. Det är en circus som drar in en massa pengar och det slår tillbaks mot alla de band som visar upp sin musik där.  Men å andra sidan är det är det ett jättebra ställe att få ut dina anti-kapitalistiska meddelanden till folk.  Vårt band har fått en massa hjälp från folk som vi mött på My Space. Att inte vara på My Space som ett ungt band håller tillbaka dig, tror jag. Det är lättare för stora band som inte behöver de här communitysen för att nå ut och kan bojkotta dem, de kan klara sig utan det. När man gör en skiva så sätter man igång en kommersiell resa.

Gör ni några covers?
Varför eller varför inte?
-Ibland spelar vi en cover som avslutning. De 2 vi har spelat mest är . Propagandhi’s “Stick the flag up your goddamn ass ...” och Face to Face’s “Ordinary. Trevliga låtar att spela..

Blir det mycket intervjuer?
Är det tråkigt?
-Nej, vi har inte gjort så många intervjuer så det har inte blivit tråkigt ännu. Men du märker att svaren blir kortare och kortare.

Vilken är frågan ni aldrig får men vill ha…ställ den och besvara den?
-Jag förstår att det skulle vara ganska taskigt att saga att det är den här och lämna det där.  
Jag tror att jag saknar i många intervjuer det musikaliska snackandet. Frågor om hur folk gör musik, hur låtar kommer fram. Jag är riktigt intresserad av hur andra folk gör musik och utforska det. Det finns mer än nog av snack om lokala scenen och textinnehållet på låtarna men musiken är inte riktigt utforskad. Jag tror att det är hårdare att prata om musik och hitta de rätta orden för att beskriva det.  

Finns det någon chans att se er i Sverige snart?
-Förhoppningsvis! Vi älskar att spela , överallt, närsomhelst. Jag tror att alla band som kan skall försöka spela så mycket de kan och helst over hela världen. Och vår bokingsfirma,  , Annie Mae Bookings, berättade för oss att han fått erbjudande om att spela i Skandinavien så förhoppningsvis kommer vi till Sverige snart.

Var är bäst att spela?
-Vilket ställe som helst bara det finns en öppensinnad public som är intresserade av vad gruppen har att erbjuda.Andra saker är saker som vackert väder, veganmat efteråt och lite utrymme på scenen är trevligt men inte nödvändigt. Vi har haft våra bästa utländska spelningar i USA; Österrike och Frankrike tror jag.

Hur är en bra spelning med er?
-För oss har det varit en bra spelning är när folk som inte hört oss förut vill höra oss och de uppskattar våra gigs eller när folk redan kände till oss och de gillar vad de ser live och det blir som en interaction mellan band och public. Utan interaktion är det omöjligt.  .

Namnet varifrån kommer det? ?
-Det är ett ord som jag kom på i högskolan. Jag tror säkert att det är bra till något. En massa människor tror att ”Antillectual” betyder att vi emot att läsa eller emot intellektuella. Det är inget av detta. Det representerar mer en anti-attityd genom intellektet. Politisk aktivism bör inte vara baserat på en scen eller en grupp av vänner  det skall vara mer rationella objektiva motiv baserade på mänskliga medvetanden.    

Vad skall vi göra med alla rasister?
-Jag tror vi skall sätta upp en klar linje mellan dem och oss , och sedan förgöra dem. Jag tycker att rasisttankar är så mycket 1998.  

Men allvarligt; I den här globaliserade världen tycker jag att rasister inte borde ha någon framtid. Jag tycker att det skall förgöras när de kommer fram. Men de rasistiska partierna får en massa röster av de mindre bemedlade.  Folk är mer rädda för problemen de har personligen än vad de hatar en främling med mörkt skinn. Även om de kallar sig själva rasister så är de rädda för folk som de inte ens känner och de är rädda för att tappa sin egen identitet mer än att verkligen hata andra raser.När folk säger att “invandrarna stjäl våra jobb”  bryr de sig inte om invandrarna får deras gamla jobb , de bryr sig mer om att de inte har jobb själva. Ifall de hade ett jobb själva skulle de inte bry sig om invandrare längre.Men finns det något sammanband mellan alla invandrare och storleken på de arbetslösa. Nej, de är båda beroende på regeringens policy. 

Bästa bandet i punkhstorien?
-Igen: de har influerat mig mest: Propagandhi

Den viktigaste punklåten och er bästa låt?
-Jag tror det beror på stunden.
Ok, jag försökte men jag kan inte saga någon av dessa…låt andra folk bedöma våra låtar.

Framtidsplaner för bandet?
-Vi skall spela in några demolåtar i mars för att följas  av seriösa inspelningar för vår nästa fullängdare I augusti. Vi hoppas att vi kan släppa den före slutet året men vi får se hur det går. Vi ska turnera en hel del denna sommaren och nästa skolår även mer eftersom alla I bandet kommer att gå ur skolan. Självklart hoppas jag att kunna få möta dig i Sverige!

För dig själv?
-Jag skall jobba med mitt andra band (Brat Pack) med en ny skiva också och så skall jag turnera med dem när Antillectual inte spelar

Visdomsord?
-Homo sapiens non urinat in ventum.

Nåt att tillägga?
-Tack för intervju, att du kom med en massa frågor värda att svara på. Och tack så mycket(läsare!) att ni laser detta för det har varit lite jobb med det här. Ifall ni är intresserade av bandet, kolla in vår hemsida. www.antillectual.com , och det finns en hemsida som heter myspace som ni kan hitta oss på också eller maila oss på  : info@antillectual.com  
Tack för uppmärksamheten.