Ett av våra mest kända band utomlands är inte ABBA, Ace of Base utan ett annat band på A:  Anti Cimex. De är kanske inte kända för alla men väldigt många i undergroundscenen punk har detta skrivet på sina jackor och lyssnar till deras skivor.  Charlie som trummade som en galning i bandet är en trevlig kille och jag tog chansen att intervjua honom några gånger i april-maj och det utmynnade i denna intervju.

 

Då börjar jag med att fråga....hur träffades ni och när träffades ni för att starta Anticimex om man säger så och vilka var det då?

-Oj. Vi träffades första gången 1979. Men vi började inte prata om att starta band förrän 1980.

Jag, Jonsson, Jocke och Nillen. Alla utom jag spelade i ett Mariestadsband som hette Avfall. Jag hälsade på dom och vi var i replokalen och lekte lite och då startade det liksom. Jag spelade ju i ett band i Skövde som hette Piller, men det var väl på upphällningen antar jag.

 

Men då var grupper som Discharge och den typen av band riktigt nya och ni anammade denna stil med en gång?

- Jo, Discharge hade väl bara släppt de två första singlarna vad jag kommer ihåg. Även Exploited hade kommit med sina första, och Anti-Pasti. Vi började med det lite snabbare/hårdare ganska omedelbart. Det var dit vi siktade

Sen var ju det snabbare hårdare på den tiden inte riktigt samma sak som idag...

Nej faktiskt inte man blir chockad när man lyssnar på tidiga Discharge idag och märker att det finns så mycket hårdare saker idag... Men ni hette Anticimex från början?

- Nja, innan vi bestämde oss för AC så hette vi bland annat The Skit, och De Missanpassade. Men när vi åkte till första studioinspelningen så hade Anticimex varit och lagt ut råttgift runt vår replokal/mitt lilla gästhus. En gul varningslapp vid dörren gav oss idén. Jag höll på att bära ut trummorna när vi bestämde oss.

 

Men hur är det egentligen ...stavar man det Anti-Cimex eller Anticimex i ett ord?

- Tja, bra fråga...

I början stavade vi det med bindestreck i alla fall..aldrig som ett ord i alla fall, så heter ju originalet. Anti Cimex är väl det mest använda nu..jag får fan kolla på skivorna.

Två ord!

Men klagade någonsin skadebekämpningsbolaget Anticimex på er?

-Många gånger. Varje gång fick vi fick vi berätta att vi var en orkester för att de skulle förstå att vi inte var konkurrenter. Dessutom hade vi faktiskt varit inne och frågat om lov när vi bestämde oss för att ta namnet och då var det inte några problem alls.

 

Spelade ni mycket ute utanför Sverige?

-Inte alls. Vi gjorde fyra rundor till Finland och en till England. Sammanlagt kanske tjugo gigs.

 

Men ni har ändå blivit ett kultband eller vad man skall säga ute i världen. Hur känns det att än idag se bandets namn på skinnjackor osv? Känns det löjligt eller känns det riktigt bra och känns det att ni inspirerat en hel del band?

- Jo, men du kan inte fråga mig hur det gick till. Vi hade väl ca 50 pers på våra spelningar.

Det känns såklart jävligt bra. Nånstans gjorde vi ju nåt rätt. Men att man inspirerat band är väl det som är göttast. Att man satt ett litet spår i musikhistorien. Haha.

 

Ni sjöng på svenska i början? Varför fortsatte ni inte med det?

- Eftersom vi inte tyckte det lät bra och eftersom vi ville att folk skulle förstå våra texter överallt. Det är ju inga avhandlingar vi sysslade med direkt. Det blev gärna det om man sjöng på svenska.

 

Gjorde du någonsin några låtar?

- I början gjorde vi låtarna tillsammans, både musik och text. Oftast kom Jocke med ett riff som vi sedan jammade ihop till en låt som Jag och Jonsson, oftast, gjorde en text till. Senare var det dock mindre samarbete utan folk hade hela texter som vi passade in till våra låtar. Men vi jammade hela tiden fram de nya låtarna, mer eller mindre från grunden.

Er bästa låt?

-Raped Ass....

 

LP –formatet passade inte AC eller vad tycker du om era LP?

- Inget jag skäms för men det är svårt att göra en fullängdare som är 100% hela vägen. Och det tycker jag fortfarande idag, även om man fortfarande försöker hitta till de där hundra procenten.

 

Vilken är den dyraste skivan du sett med Anticimex på Tradera eller Ebay? Hur mycket kostade den?

- En testpress på Raped Ass som gick för ca 5000. Har även fått bud på 7500 på min egen testpress. Men jag tar det kallt. Men blir det kris med cash en dag så kanske den ryker!

 

Men du har kvar alla skivor ni gjort själv?

- Nope...saknas ett par som jag aldrig fick. Sen finns det ju skivor som jag aldrig sett, bootlegs och skit.

 

Det har gjort en hel del bootlegs eller hur är det?

- Miljoner! Att inte folk ledsnar! Halva jordens befolkning måste ju äga en eller annan Cimex-skiva. Men några royalties att tala om har det ju inte blivit. Vi är väl tacksamma att bootlegga antar jag...

 

Ni borde ju alla i alla fall få ett ex...Varför lade ni av?

- Vi var ledsna på hela skiten. Jonsson började bli jobbig med sitt missbruk och det hände väl inte så värst mycket för oss. Vi var ju inte ett kultband då, bara ett band i mängden.

 

Återförening…har ni gjort det? Eller skulle ni vilja göra det?

- NEJ!

Erbjudanden har det varit gott om, men det skulle inte fungera. För mycket problembarn.

Har du någon riktigt skandalspelning att berätta om?

Njae, 80% av alla originalspelningar var väl skandaler. Jonsson som försvann från scen, jag som trillade av trumstolen, Conrad som spelade fel låt, Jocke som gjorde sololåtar simultant när vi andra rockade.

 

Vad gör de andra idag: Jean Louis Huhta, Bonta, Cliff, Conrad, Joker, Nillen, Robert, Jonsson, Sixten??

- Jean Louis bor i Stockholm och är fortfarande involverad i musikscenen, primärt den experimentella. Bonta har ju full upp med Asta Kask och Johnny Kask. Cliff har ju sitt Driller Killer, som iofs ligger på is för tillfället, men han bor iaf i Malmö och gör ingenting. Conrad brottas med sina demoner och övar på sin trumpet. Jocke bor väl också i Stockholm, men vad han gör har jag mindre koll på.

Nillen bor i GBG med barn och familj och verkar vara något slags intellektuell snubbe. Robert? Vem fan är Robert? Jonsson brottas med sin lever och bor i Skövde och försöker tagga ner. Han har dock ett projekt som kanske blir något att skriva hem om. Sixten är pingistränare i GBG.

Robert? Lefty?? Ja, han dog för ca 10 år sedan i en arbetsplatsolycka.

 

Hör folk av sig idag om intervjuer osv?

- Jadå, du till exempel! :PDet händer hela tiden. Nu är väl det mesta om Cimex sagt men...folk ledsnar visst inte.

 

Hur reagerade dina föräldrar när du blev punkare en gång i tiden?

- Haha, tja, jag vart hemlös tre gånger. De var inte glada men de var inte heller fördömande. Farsan och jag hade några kontroverser fram till jag flyttade hemifrån, annars har det vart lugnt. De vet ju att jag är en normal, hrm, nåja...människa.

Hur skall en punkare idag göra för att chocka sina föräldrar? Allt verkar redan gjort?

- Bli en brat! Det gjorde min son

 

Hur gammal är han nu då?

- 19 och hårdrockare...men jag provoceras inte så lätt..

 

Vad betyder punk för dig?

- Det betyder allt, det är min livsstil.

 

Vad tycker du om punken idag ?

- Den har ju blivit så förbaskat bred så att det är omöjligt att hålla koll...men nog fan lever den alltid!

 

Bra band just nu?

- Aggrenation, Slaktattack och Fredagen den trettonde. Även Trubbel, Baboon Show och Slöa knivar är friska vindar.

Och det är bara svenska band. Ja alla utom två är ju från GBG också.

Har du alltid spelat trummor eller har du försökt med andra instrument?

- Jag spelade bas i Cimex ett gig men det slutade med skinnhuvveslagsmål. Hemma har jag börjat spela 5-strängad banjo. Skönt att kunna sitta i soffan och musiciera...

 

Band efter Anitcimex för din del?
Inga band just nu?

- Jodå, Death Dealers ihop med folk från Extreme Noise Terror och Raw Noise. Ipswich-baserat så det blir inte många rep. Sen spelar jag med i The Great German Re-Research...eller gör jag det? Det vet man aldrig. Sen har jag lite andra projekt också, namnlösa, så de väntar vi med..

 

Har ni gjort några skivor?

- Death Dealers debut-fullängdare kom ganska nyligen, Files of atrocity är namnet. Gillar man hård punk är det albumet att införskaffa!
TGGRR:s debut-sjua ligger runt hörnet och väntar.

 

Jag går runt hörnet och letar då.....Var står du i mp3 debatten och nedladdningsdebatten?

- Ladda ner för fan, det är inte artisterna som drabbas, det är skivbolagen. Men köp det ni gillar. Stöd banden, de behöver det!

                                                   

                                                                              

Du berättade att du var borta i veckorna….Vad jobbar du med idag?

- Jag är glasmontör, byggarbetare med inriktning på fasader och glas. Då måste man åka dit byggena finns, och de finns oftast i Norge, för där finns ju även oljepengarna!

 

Vad var det bästa respektive det sämsta med att vara med i en grupp som AC?
-Det bästa är att vi hade kul som fan när det begav sig, och att man lagt ett litet, men väl spår i punkhistorien. Det sämsta är att ingen gillade oss när vi fanns, utan de väntade tills vi hade lagt av.


Jag vet att du gillar Frölunda men hur är det med favoritlag i fotboll….säg GAIS snälla….?
Nåt att tillägga?

-Fotboll? Näää, lägg av. Jag håller på Göteborgslag, punkt. Om jag ens bryr mig om fotboll. Det är SÅÅÅ tråkigt. Och svenska lag är ännu tråkigare. Jag ser ungarna på skolgården spela bättre boll än proffsen i allsvenskan. Nä, det skall vara VM för att jag skall vara intresserad.

 

Tillägg?

-Njae, vad skulle det vara? Stay punk and take care! Tänk på att de flygande sparvarna inte kommer stekande in i munnen på er!