Tyska Angry Youth Elite har gjort en ny skiva för några månader sedan. Här har Markus svarat på några frågor för en intervju. Juli 2023

 

Berätta den korta eller långa historien om hur ni kom ihop som band? 

-Vi är vänner som gjorde musik tillsammans redan i vår ungdom. Efter att vi alla har spelat spelet med jobbet, familj, barn, har vi sedan 2017 tagit bandet tillbaka till starten. Bara ett år senare kom vårt första album "Ready! Set! No!!" kom ut. Och med det kunde resan börja. Efter att vi släppte vår välgörenhetssingel "Say Anything" med The Bombpops 2018 gick Marius - en gammal vän - med i bandet.  

 

Hur lever punkscenen i Tyskland just nu? 

-Punkscenen i Tyskland går extremt bra. Det finns många riktigt riktigt bra band här som väcker 90-talets sound till liv. I allmänhet finns det fler band som sjunger på tyska än det finns engelsktalande skatepunkband i Tyskland. Vi tycker att det är jättebra att det finns så många olika sorters punkrockband och vi gillar verkligen att lyssna på båda sorterna. Vi får alltid frågan om vi vill sjunga på tyska, men det har vi inte provat än. En annan sak vi märkte är att det finns många coola band med engelsk punkrock i Tyskland, scenen är verkligen levande.

 

Jag förstår att det har varit upp och ner i ditt musikliv, när var punken som längst ner för ditt band?   

-Faktum är att vårt nya album är helt ärligt och autentiskt. Låtarna handlar om många saker och situationer i våra liv som vi var tvungna att hantera. En sak som särskilt påverkade bandet och även skrivandet av albumet var en sjukdom hos vår gitarrist.  Han var tvungen att kämpa sig ut ur ett mycket djupt hål. Vi som band har stöttat honom om och om igen, så att han nu är helt tillbaka i spelet. Hela den här grejen har vi bearbetat inom oss eller med låtar och vi finner att det har gjort oss som vänner och som band ännu starkare. Vi ser bara vad som är viktigt för livet och vad du egentligen inte behöver bli upprörd över.  

 

Jag hör att ni har influenser både i USHC och vanlig hardcore känns det som? Har jag rätt?   

-Det är en jättespännande fråga. Egentligen kommer vi från hela 90-talets melodiska punk. Det finns alla FatWreck och Epitaph nämnare. US Hardcore var inte riktigt vårt inflytande tidigare. Men med tiden hittade vi en eller annan pärla inom hardcore så vi gillar att prova det lite hårdare och hårdare. Vi bara älskar blandningen av bra melodier, punkrock och även extremt hårda och korta snabba interjektioner. De korta hardcorelåtarna skapas mestadels i replokalen, speciellt efter jobbet där vi bara vill spela tillsammans.

 

Är Bakraufarfita ett bra skivbolag? Ni har gjort en skiva till 2018, har jag rätt? Finns det någon chans att få tag i det också? 

-Vi är nu helt nya på etiketten "Bakraufarfita". De som driver bolaget är alla gamla goda bekanta som vi tycker mycket om att arbeta med. De har en extremt spännande blandning av punkband från hela Tyskland och vi känner oss riktigt bekväma med dem. Förutom vårt senaste album "All Riot", som kom ut den 16 juni, släppte vårt skivbolag även vårt debutalbum "Ready! Set! No!" på vinyl igen. Så det här albumet, som vi fortfarande är oerhört stolta över, finns på CD, kassett, vinyl och stream.  

 

Vad betyder punk för dig, är det bara musik eller är det en livsstil? Hur har dina tankar om punk förändrats under alla år du varit med i rörelsen? 

-För mig betyder punkrock självbestämmande och frihet. Jag kan vara kreativ i punkrock och prova saker. Dessutom har vi blivit mer och mer politiska och ärliga genom åren och kallar nu många saker i våra låtar vid namn. vad jag är särskilt upphetsad över är det faktum att genom musik och särskilt punkrock träffar du alltid nya fantastiska människor. Människorna bakom musiken är faktiskt det speciella och det spelar egentligen ingen roll om jag är en tonåring med blått hår eller en familjefar som gillar att gå på punkkonserter. Även om jag sitter i en skjorta på jobbet känner jag mig fortfarande som en punkare.

 

Finns det några bra punkband i Tyskland just nu? 
-Jag skulle säga att det fanns fler band i slutet av 90-talet / början av 2000-talet, några av dem är fortfarande aktiva nuförtiden. Några skrev en egen vers till vår singel "It's gonna be bad", se till att kolla in det på vår instagramprofil. Precis nu när vi ska ge ut ännu ett album och spela en massa spelningar får man träffa så många coola nya punkband. Det finns alltid människor som träffas och lägger ut ny musik. Det är väldigt roligt att umgås här och lära känna människor.  

 

Har du några svenska favoriter? 

-Jag tror att vi alla började lyssna på Millencolin och Satanic Surfers i mitten av 90-talet och upptäckte bra band som Adhesive, Randy, Stoned eller gamla, snabba Raised Fist. Personligen diggar jag ett band som heter Steamboat Rally, bra melodier på ca 210 bpm, kanske som Beatles på speed? Vi älskar också "No Fun At All". Vi lyssnade på deras album som barn om och om igen och nu har vi redan spelat flera spelningar i Tyskland med dem. De är bara underbara människor som fortfarande gör bra musik.

 

Har ni varit här och spelat någon gång? 
-Nej, tyvärr inte ännu. Vi skulle älska att spela i Sverige en dag. Kanske finns det möjlighet att resa dit för 4-5 spelningar i norr. Vi skulle vara där i alla fall och gärna ta med några skämt om tyskar. Men vi har spelat spelningar med coola svenska band som No Fun At All, Millencolin, Satanic Surfers och Venerea.  

 

Skulle du kunna känna att ni har släppt en skiva om ni bara gav ut den digitalt? 

-Nej, det är därför vi också lägger ut All Riot fysiskt på vinyl, CD och till och med kassett.  

 

Köper du mycket skivor själv? Har ni någon skivaffär kvar i din hemstad? 
-Jag har många klassiker i min CD-samling, missade vinyltåget på 90-talet, kanske hoppar jag på det någon dag, jag tror att de andra har vinyler eftersom de är två år äldre än mig. Vinyl blir definitivt allt viktigare och det finns många väldigt coola skivbutiker här i regionen. Vi gillar att stödja dem och handlar där. Men också på spelningar gillar vi att köpa och byta med de andra banden för att utöka skivsamlingen. Vi märker redan att vinyl har mycket mer efterfrågan än en CD.

 

Ni har fått in lite reggae / ska i Give it up ... Hur kommer det sig?   

-Vissa människor gillar inte reggae eller ska och skulle aldrig sätta det på en skiva. Vi hade redan en reggaelåt på debutalbumet, så det var egentligen inget konstigt att lägga låten "Give it up" på det nya albumet. På något sätt är reggae vår "Guilty Pleasure", så det räckte för en sådan låt på skivan. Vi älskar låten lika mycket som hardcore punklåtarna.  

 

Vilken är din personliga Angry Youth Police favoritlåt och vilken är publikens val? 
-Det är en svår fråga, jag skulle säga "Angers turn to hate" på grund av dess uptempo beat följt och på något sätt markerat av en shout del. Vi får alltid publiken att sjunga med oss när vi spelar Strong Company, så jag skulle säga att det är publikens val.  

 

Vilket är.... 

albumet som får dig att vilja göra musik och spela själv? 
-NOFX – So long and thanks ...

albumet som är anledningen till att Angry Youth Elite låter som du gör? 
-Good Riddance – My republic  

albumet du har spelat/sjungit på, jag menar något annat bands klassiska skiva? 

-Jag började spela gitarr med Nirvana's Nevermind, tränade mina färdigheter på att höra saker med Green Day, Offspring, Millencolin, Nofx, Lagwagon, Pennywise ... Adhesive album och  Steamboat Rally s / t albumet är mycket roligt att spela

albumet du måste ha i turnébussen 

-Abba Super Trouper

albumet du skäms för som du äger men gillar ändå? 
-Jag är stolt över min MC HAMMER – Please Hammer don't hurt 'em skiva, som var min första skiva. Ganska coola texter för en predikant förresten ...

 

Hur är det att leva i Tyskland just nu, politiskt, dålig ekonomi, rasister etc? 

-Här i Tyskland klarar vi oss faktiskt ganska bra. Men om du tittar djupare kan du se sprickorna i samhället. Klyftan mellan rika och fattiga blir större och större och oftast lämnas barn på efterkälken. Detta gör oss fäder särskilt bekymrade. Dessutom finns det de som inte vill se de nya problemen och inte gillar förändring. Klimatförändringarna är ett riktigt bra exempel här. Det får inte finnas någon "business as usual". Politiskt blir Tyskland också mer och mer splittrat. Med AFD sitter redan ett högerparti i förbundsdagen som fortsätter att göra dumma och rasistiska uttalanden. Vi måste kämpa mot denna utveckling tillsammans som samhälle. Men denna utveckling finns verkligen inte bara i Tyskland. Men det gör det inte bättre.  

 

Om du fick chansen att styra Tyskland i en vecka, vilket har varit det första du hade förändrat? 

-Det är en jättesvår fråga. Faktum är att jag tror att det inte är riktigt lätt vid makten. Men om det skulle hända att AJE-partiet skulle väljas, skulle jag i grunden försöka förbättra utbildning och lika möjligheter. I våra ögon är utbildning grunden för lika möjligheter, upplysning och en bättre gemensam samexistens

 

Tycker du att politik ska finnas i musik? Vilken är er mest politiska låt? 

-Jag tror att göra musik och spela i ett band är en bra skola för livet. Du lär känna många människor och hanterar automatiskt problemen i denna värld. Musik ansluter och att göra musik som ett band fungerar bara som ett team. I politiken handlar det ofta om att behålla makten och sitt egtn EGO. Enligt vår erfarenhet kan du glömma det i ett band. På det aktuella albumet har vi en hel del politiska låtar. DIY handlar om slit och släng-samhället och din möjlighet att göra något mot det själv. Trash handlar om klimatförändringar och vårt ansvar gentemot ungdomar.  

 

Ni sjunger mest på engelska, varför inte mer på tyska? Är det lättare att skriva låtar på engelska?   

-I tidigare band sjöng vi alltid på engelska och känner faktiskt att det är säkrast där. Det är inte så att vi tycker att tyska är dåligt som språk i punkrock, men det har aldrig riktigt varit ett problem. Kanske är det också så att vi har för höga krav på oss själva om vi skulle sjunga på tyska, så vi skulle alltid kasta texter och låtar. Med engelska känner vi oss bekväma och vi tycker att det faktiskt känns ganska bra.

 

Har ni några nya låtar på gång? 

-Även om vårt andra album precis är ute, har låtarna naturligtvis varit närvarande för oss mycket längre. Till nästa år planerar vi definitivt en ny EP, eftersom vi hade många coola låtar att välja mellan när vi skrev albumet. Så du kan redan se fram emot nytt material från Angry Youth Elite 2024. Men nu tar vi hand om vårt färska album först.  

 

Berätta lite om följande låtar? 

DIY 

-Den här låten handlar om slöseri med resurser och kärleken till DIY. DIY har ett högt värde i vårt band eftersom vi försöker göra så många saker själva som möjligt. Till exempel trycker vi våra T-shirts själva och har även hållbart tyg som vi sedan trycker själva med screentryck. Jag tror att om du gör saker själv och även reparerar trasiga saker så uppskattar du dem bättre och tar naturligtvis hand om dem annorlunda. Musikaliskt går låten extremt framåt och är ett mycket bra exempel på snabba och hårda låtar från oss

It´s gonna be bad 

-Med "It's gonna be bad" gjorde vi en spännande kampanj i sociala medier. Låten handlar om saker som du kan göra, men i slutändan är de helt enkelt dåliga, hur du gör dem. Alla känner till dessa situationer och stunder där du ser eller hör saker som bara går dåligt och där det är bättre att öppna munnen eller vidta åtgärder mot det. Som ett exempel i låten för det, om någon sprider högeridéer och du bara lyssnar och inte säger något emot det. I vår kampanj har många band från Tyskland sjungit sin egen version av låten och vi har publicerat dessa versioner på vår Instagram-kanal. Det finns några riktigt coola versioner. Var noga med att kolla in dem.

Give it up 

Som reggaelåt är GIVE IT UP det exotiska på albumet. Vi bara älskar den här låten. Det har bara en så cool atmosfär och en sådan löshet att ta itu med svåra frågor men också fira de goda tiderna tillsammans. Det är tänkt att ge hopp om att vi kan övervinna utmaningar tillsammans och visa respekt för alla dem som arbetar för en god sak. Det är ganska ovanligt att den här låten är relativt lång (för vår standard). Ni måste lyssna på den.

 

Framtidsplaner för bandet? 

-Just nu gör vi förstås extremt mycket promo för det nya albumet och vi spelar några spelningar under sommaren. Från mitten av september startar vår turné, där vi stannar till i många städer i Tyskland. Vi är förväntansfulla över hur vårt nya album kommer att tas emot och ser fram emot att träffa många nya människor och få nya vänner. Till nästa år planerar vi en EP och även många festivalspelningar. Vi vill i alla fall fortsätta för att det är roligt och vi tror att vi har något att säga. Nu när du nämner det kanske vi kommer till Sverige.