Ancestral Sin spelar hård musik, de kommer från Holland och de var så trevliga att de svarade på några frågor från mig i mars 2023.

 

Berätta lite historia om gruppen?

Vi började som vänner 1989 i Jakes garage och hade vår första spelning 1990. Efter det släppte vi ett demoband 1991 och var med på några samlingsskivor. 1992 släppte vi ett album (Feel it Erupt), bara på kassett. 1994 släppte vi en titellös EP, endast på CD. Vi supportade ganska ofta amerikanska HC-band (t.ex. Gorilla Biscuits, SFA) när de turnerade och kom till Nederländerna. 1996 splittrades vi och bildade andra band och 1998 gjorde vi en sista återföreningsspelning. Vi bestämde oss för att återförenas 2018 med en ny trummis. Vi skrev nya låtar och spelade in ett nytt album 2021 (Social Hate Speech) utan basisten för han  lämnade bandet i " covid-eran ". Efter att albumet släpptes 2022 fick vi en ny (vår senaste) basist.

 

Berätta gärna lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt med alla? Tidigare band? Andra band vid sidan om?

Jake - sång, 51 år, far till 2, Skogsarbetare, särskilt intresserad av mossa. Dålig sak; Brukade röka 2 förpackningar om dagen, men slutade röka för 15 år sedan. Andra tidigare band; Molosser/ Room #13.

K.J. – gitarrer, 50 år, far till 2, Ingenjör, intresserad av historiska böcker och vindsurfing. Dålig sak; Controlfreak-ish. Andra tidigare band; Ultimate Chaos/Wise Men of Gotham.

Ragnar Blastbrok – trummor, 36 år, far till 1, svetsare/hantlangare/trumhorae, intresserad av allt, dålig sak: för många intressen, andra band på sidan: Cote d'aver/Braincasket/MyMindsMine/Inhume

Marcell - bas, 48 år, har en flickvän, teamboss på ett postföretag, intresserad av det ockulta, dåligt; intresse för det ockulta ;-) Tidigare band / sidoprojekt; Sexuell OCD/Molosser/Lugubre/ Gärgäntuah.

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mest hardcore och metal och lite grindcore? Favoriter från förr?

Du har helt rätt. Vår nuvarande trummis är en grindcore-trummis i huvudsak, så vi bestämde oss för att introducera dubbeltaktsblast-beats och använda det för det nya albumet. Och eftersom vi sedan länge är Terrorizer/Napalm Death-fans passade detta in perfekt.

 

Ancestral Sin är ni nöjda med namnet? Hur kom det fram och vad menar ni med det? Ni var inte rädda att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

Vi fick namnet från en text från ett gammalt holländskt hardcore/thrash-band som heter Disabuse. Vi kom inte på det själva, det är faktiskt en vanlig fras över hela världen när det gäller religiösa diskussioner etc. Därför, om några andra band vill använda namnet är det allt coolt. Bästa bandnamnet för mig (KJ) jag kan komma på just nu är Teethgrinder, ett holländskt grindcoreband.

 

Vad är det bästa med att spela live? Er största konsert ni har gjort?

Det bästa är att kunna uttrycka oss på ett konstnärligt sätt och få poäng för det genom uppskattning från publiken. Största showen vi gjorde var Waldrock (utomhus) den 24 juni 1995 (Line up: Ancestral Sin, Madball, Pro Pain, My Dying Bride, Sick Of It All, Benediction, Machine Head och headlinerbandet Venom).

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

För vår typ av musik skulle det vara en småskalig lokal med en jämn scen. På så sätt interagerar vi med publiken och kan vara en del av gropen! Värsta stället är en scen när vi är långt där uppe, för långt från mängden.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Holland just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

Jo, det finns en publik för det i Holland och vi får alltid positiv respons. Men vi är lite av en konstighet för att inte vara hardcore eller metal eller grindcore vilket gör det svårt att kategoriseras. Uppsidan av det är att vi gör shower med alla dessa genrer, vilket är riktigt coolt.

 

Hur skulle ni beskriva din musik med tre ord för människor som aldrig har hört er?

PUNK - MEN - SNABBARE (tre ord ;-)

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil? Har det förändrats genom åren?

För oss är det bara ett ord som vår musik syftar på. Vi väljer inte vår garderob för att representera en viss musikstil. Vi har älskat stilen sedan vi var 13 år och den kommer inte att försvinna. Numera kan du köpa punkkläder i butiker och se ut som en punkare utan att egentligen vara en. Så det förändrades med åren.

 

Vilken låt/album eller grupp var det som tog er in i punk/hardcore?

Cro Mags/Agnostic Front/Youth of Today/ Ripcord/ Heresy/Intense Degree/Repulsion/Infest

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chocka sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt?

Haha, du har rätt, det finns inget chockerande kvar!

 

Hur är det att bo i Holland just nu? Politiskt? Fascister?

Det är ett politiskt blodbad. Landskapet är utspritt över 23 partier! Inga beslut fattas och allas finger pekar på det andra. På grund av det har populistiska partier fått väljare och inflytande. Men tyvärr bär dessa partier på nyfascistiska polariserade budskap och en väldigt dyster stämning.

 

Finns det några bra band från Holland just nu? Är punkscenen/metalscenen/hardcorescenen stor? Hur är det i din hemstad? Och vad sägs om gamla holländska band?

Bra holländska nuvarande band vi spelat med eller kommer att spela med är till exempel; My Minds Mine(inert), Teethgrinder, Suffering Quota, Boneripper, Ten Ton John, Bladecrusher, Atmoran, Ornaris, the Gathering... Scenen är ganska utbredd i hela Holland, även i vår hemstad. Vi känner alla varandra och deltar på varandras spelningar, det är en vänlig scen. Gamla holländska band är till exempel Disabuse, Disgrace, Room no.13, Blood I Bleed, Brutal Obscenity, Right Direction, Backfire, Pestilence, Gorefest etc.

 

Vad vet du om Sverige? Har du varit här någon gång? Vad är typiskt svenskt?

Det är ett stort land, lågtät befolkning, massor av träd, stor skogsavverkningsindustri, fantastisk natur och djurliv. Jake har varit där flera gånger på semester. Typiskt svenskt är .. blont hår..! Det är i alla fall vad alla holländare tycker...;-)

 

Har du hört några bra band från Sverige?
Åh ja! De första jag kommer att tänka på är Entombed, Meshuggah och ABBA. Och ett av de första svenska banden vi lyssnade på på band var MOB 47 och Protest Bengt på samlingsalbumet Really Fast!

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Berätta gärna lite om följande låtar

-Waste of God
-More of the shame
-Western Paradigm

Text (och musik) är skriven av KJ.

Waste of God handlar om religionens baksida, det är ofta orsaken till krig och lidande när en religion försöker tvinga sig på andra. Vilket jävla slöseri med gud.

More of the shame speglar finanskrisen 2008 och dess efterdyningar. Inga lärdomar drogs och vi är i samma skamliga läge just nu.

Western Paradigm analyserar (bland annat) holländsk expansion och imperialism under de senaste fyra århundradena. Holländarna tog det som sin (självförklarade) gudagivna rätt och plikt att underkasta sig och förtrycka asiater och afrikaner för att omvandla dem till civiliserade västerländska medborgare. Även under det tjugonde århundradet sågs dessa människor fortfarande som underlägsna varelser och såg ner på dem. Detta lärdes till och med ut i skolböcker från början av 20-talet; således kan det betraktas som ett paradigm.

 

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om? Eller är inget heligt?

Nej det finns det inte.

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt? Är det viktigt att få ut sina åsikter inom musiken? Eller är det OK att spela musik och inte sjunga om politik?

Båda är okej för oss. Även om vi föredrar politik framför andra ämnen politik eftersom det påverkar vår vardag. Men vi tvingar oss inte på någon. Vi hoppas att folk läser våra texter och gör rätt val Vår mest politiska låt är Narcissus Borealis. Detta vänder sig till en för närvarande aktiv holländsk politiker som egentligen inte är politiker för han har ingen vision. I sitt segertal talade han om den boreala världen med hänvisning till den nordeuropeiska rasens överhöghet. Det i kombination med hans narcissism resulterade i titeln Narcissus Borealis.

 

Bästa politiska band/artist?

Th' Inbred från Morgantown, USA. Fantastisk textförfattare (Bob Cotter) och fantastiska hardcore/punklåtar. Och MDC också!

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, jag menar människor som lyssnar på musik? Har du något exempel?

Ja, det gjorde det för oss. Det gjorde oss medvetna om saker vi var omedvetna om. Så ja!

 

Ditt favorit skivomslag genom tiderna? Vem gör era skivomslag? Och har ni några bra skivaffärer i din hemstad?

Omslaget till albumet Reign in Blood! Man, det är som Rembrandts Nightwatch! Vår gjordes av Robert Mink från Mink Graphics, som är en vän till oss. Det finns två bra skivbutiker i Leeuwarden som säljer vårt album bland annat alternativ musik.

 

Är det viktigt att få ut skivor med era saker? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kunde välja vad som helst? Senaste skivan kom på vinyl eller?

Ja det är det, först och främst för att vinyl är riktigt coolt med ett stort omslag och så ville vi att Social Hate Speech skulle vara vår första på vinyl. För det andra säljer vi det på våra spelningar och använder pengarna för att spela in ett nytt album. Vi fick många frågor om att CD-skivor eftersom de är lättare att bära med sig på en spelning.

 

Berätta gärna en rolig grej som har hänt under er karriär och under någon spelning? Med det här bandet eller något tidigare band?

Vi (Asin) hade en gång ett sammanbrott med skåpbilen när vi kom tillbaka från en spelning. För att komma till motorn var vi tvungna att lossa lastutrymmet och vi satte upp trumsetet vid sidan av vägen, så vår trummis gjorde ett utomhussolo. Efter att vi åtgärdat problemet skulle skåpbilen bara gå i 30 km/h, så vi satt alla på taket och körde hem vid 4-tiden! En annan sak var med NY hatecore-bandet SFA. Efter en show med dem delade vi sovsal, när plötsligt mitt i natten deras sångare började slå sin gitarrist, det var roligt.

 

Hur ser din publik ut? Vilka personer saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?

Vår publik går från 18 till 60 år. Det är en blandning av metalheads och hardcorepunkare, så vi saknar ingen. Störst på 90-talet var med Venom och i nutid var med D.R.I. augusti 2022, fantastiska killar förresten.

 

Rangordna gärna dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

Skivor i slumpvis ordning:
Slayer – Reign in Blood

Infest – No Man’s Slave

Terrorizer – World Downfall

Heresy – Face up to it

Th’ Inbred – Family Affair

 

Konserter i slumpvis ordning:

No means No

Slayer

Entombed

Napalm Death

Agnostic Front

 

De viktigaste sakerna:

frihet

demokrati

vänskap

bandvänskap

kärlek

 

Första, sista och dyraste skivan som någonsin köpts?

Minns inte, förlåt.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer?

E-postintervjuer är tråkiga för allt skrivande. Vi hade en intervju med en amerikansk YT-kanal via Zoom förra året. Mycket bättre! ;-) Vi gör inte många intervjuer som tur är. Vi spelar hellre spelningar.

 

Bryr du dig om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin haft, med det här bandet eller något annat band ni varit med i? Har ni någonsin ändrat något efter en dålig recension?

Recensioner brukade vara viktiga före sociala medier, men nuförtiden har de mycket mindre värde, eftersom vi interagerar med vår publik / fans på ett direkt sätt. Vi kommer aldrig att ändra något efter en dålig recension, nej!

 

Vilka band jämför folk dig med, är det tråkigt att folk jämför dig med andra band eller är det förståeligt?

Folk jämför oss med t.ex. Slayer eller powerviolenceband som Infest, vilket är en stor komplimang och helt förståeligt.

 

Om du kunde välja fem band från förr och nya band och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade ni valt?

Inga överraskningar där:

Slayer

Infest

Terrorizer

Heresy

Th’ Inbred

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

Ja, för oss är det så.

 

Vilken är den mest udda frågan du någonsin har fått i en intervju? (Förutom den här)

Det finns inget sådant som en udda fråga, vem är domaren för det?

 

Vilket är frågan man vill ha men aldrig får. Fråga den och svara på den?

Kommer ni att komma och spela i Sverige om jag gör alla arrangemang? Svar = Ja tack!

 

Framtidsplaner för bandet?

Spela i Sverige, Norge, Danmark, Tyskland etcetera. Och vi jobbar just nu på ett nytt album såklart!

 

För dig själv?

Fortsätt andas, håll ögonen öppna och håll dig förbannad!

 

Visdomsord?

Det är inte destinationen, utan resan som betyder något

 

Något att tillägga?

Nej.

 

En fråga till....Ölfavorit sort? Om ni gjorde en öl med ert bandnamn vilken sort skulle det vara och vad hade det hetat?

Jake; någon speciell brygd

KJ; någon speciell brygd

Ragnar; någon speciell brygd

Marcel; någon speciell brygd, men framför allt whisky Vårt ölmärke skulle ha hetat Skål Sin!