Erik Törnqvist var så vänlig att han svarade på mina frågor om sin grupp The Agents i oktober 2000.

Historia? 

-Ok, en mycket kort historia då. Vi startade runt årskiftet 97-98, då som ett sidoprojekt till dåvarande punkbandet St.Mary. Då var vi bara 5 st. Men det gick bra och det var kul så vi fortsatte, och skaffade fler medlemmar. Efter ett tag så tog The Agents nästan all vår tid så St.Mary domnade bort lite. Vi vann lite tävlingar här och där fick mycket bra respons från tidningar och fans. Just nu så ligger vi lite lågt, det är flera av oss som är ute och läser i landet och några medlemmar har hoppat av, men vi ska ta tag i det så småningom och då fixa nya killar. Så nått smaskigt om varje medlem får du nog tyvärr vänta med lite.

 

Är det inte jobbigt att vara så många som ni är i ett band

-Det är lite jobbigt att vara 8 st i ett band, många olika personligheter som ska försöka samsas (och komma i tid till repningar osv.) men för det mesta så är det skitkul. Vi har jävligt roligt när vi träffas och repar, det är alltid någon som har gjort nått djävulstyg som vi garvar åt. Den största fördelen är nog att alla hjälps åt att finjustera låtarna så alla blir nöjda.

 

Har ni några andra band bredvid?

- De flesta i bandet har sidoprojekt, och det är bra tycker vi för då tappar man aldrig sugen på att spela ska. Vi har så många olika musiksmaker i bandet som man tycker om att spela och då är det nyttigt att ha möjlighet till detta. Jag är med i ett streetpunkband som heter Blisterhead.

 

Ni har inget bolag utan ger ut Pitbull själva eller, inget som är intresserat? 

-Vi valde att ge ut Pitbull själva för att vi ville göra det exakt på det sätt som vi ville. Men det har varit några bolag som har varit intresserade bl a Mad Butcher Records från Tyskland, Bratville Records från Norge, Fakin' Jamaican Records från Norge och några andra mindre bolag. Det senaste som kom ut är en samlingsplatta från svenska Step Aside Productions, med band från hela världen som te x Duck Soup, Ciggares, Mark Foggo, Spitfire m.m.

 

Har ni gett ut något mer än Pitbull? Hur kan jag få tag på det isåfall?

-Pitbull var den första riktiga seriösa inspelningen vi gjorde. Den första kom ut -98 och heter Dave, men den tycker vi är så jävla dålig så den säljer vi inte längre. Vi släppte även en livedemo från Younomiafestivalen -98, men den suger den med.

 

Ni blandar inte er ska med några andra stilar egentligen, varför blev det så här?

-Vi blandar inte in några andra musikstilar i vår musik för vi känner att det låter bäst med ren ska. Vi har sidoprojekt som sagt där, man kan spela vad fan man vill.

 

Det finns några skaband i Sverige, några favoriter? I utlandet?

- Jag lyssnar inte så mycket på svensk ska för jag tycker inte att det görs så mycket bra, men Tic-Tox diggar jag och Liberators första platta är helt ok. Jag lyssnar hellre på Desmond Dekker, Prince Buster, Dr. Ring-Ding, Hepcat, The Pietasters m.fl. 2Tone banden funkar bra de med.

 

När ni gör musik vad är viktigast en bra text, en bra melodi en eller bra refräng som folk minns?

- Det viktigaste för oss när vi gör låtar är att få ett skönt sväng, bra melodi och bra blåsslingor.

 

Vem gör musiken eller hur går det till när ni gör en låt?

- Det brukar vara så att en kommer med en grundidé till en låt och så hjälps alla åt och bygger upp den.

 

Vad tycker du om att bo I Sverige och Skövde? Vad gör man i  Skövde en fredagskväll?

- Sverige tycker jag är ett bra land, fast drömmen skulle vara att bo i London. En fredagskväll i Skövde ser ungefär ut så här: Jag och polarna träffas på eftermiddagen, tjötar lite skit och spelar lite flipper eller nåt. Sedan drar vi iväg till systemet och köper lite bärs och nån flaska Kir som vi sedan slänger i oss hemma hos någon medan vi lyssnar på lite schyssta plattor. När kvällen börjar närma sig så drar vi ner till pubarna och träffa folk. Det är typ det enda vi roar oss med om vi inte drar iväg på någon spelning.

 

Finns det något musikliv att tala om i Skövde?

- Musiklivet i Skövde är väl inte som man vill att det skulle vara. Visst är det lite spelningar då och då men det är inget att skryta med direkt.

 

Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt?

- Det är aldrig tråkigt med intervjuer, det är bara kul om någon vill skriva om oss. Men vissa frågor har man svarat på så många gånger så det kan bli lite tjatigt.

 

Har ni hört något från utlandet? Många som hör av sig?

- Vi har inte hört så mycket från utlandet förutom några skivbolag som hört av sig. Men vi fick ett e-mail från en radiokanal i Mexiko som ville spela oss, de hade väl hört oss på någon MP3 sajt eller nått.

 

Hur är en bra spelning med Agents?

- En bra spelning med oss är en spelning med ett jävla sväng och ös från början till slut. Vi spelar inte bara för publiken utan även för att vi själva tycker att det är roligt, så vi röjer så mycket vi kan.

 

Varför är det svart och vitt på skaskivor, vet du det?

- Det här med svart och vitt på skaskivor är jag inte riktigt säker på varför det är. Jag tror att det var skivbolaget 2Tone som började med det. Det skulle väl visa att svarta och vita var som en, eller nått.

 

Hur ser den medelmåttige Agentsdiggaren ut?

- Den medelmåttiga Agentsdiggaren kan man väl säga är en dansglad tjej runt 17 – 19 år, och det är mycket punkare som kommer på våra spelningar.

 

Vilka andra folk skulle ni vilja locka?

- Det skulle vara roligt om fler killar kunde komma och poga. Men annars så har vi en bred publik, allt från Rudeboys och punkare till discofjantar.

 

Nu är det en massa dokusåpor på TV:n, vad anser du om dem, skulle du själv vilja medverka i en och i så fall vilken och varför?

- Det här med dokusåpor har jag nästan börjat tröttna på, det gick an i början när det bara var ett fåtal men nu så finns det ju hur många som helst. I fall jag fick vara med i en dokusåpa så skulle jag nog välja Baren eller Villa Medusa, för jag gillar att supa mycket. De andra ska man ju bara göra en massa löjliga uppdrag och skit i, det skulle inte jag orka med.

 

Gillar du bara ska eller finns det annan musik i din samling?

- Större delen av min skivsamling utgörs av punk och ska, men jag lyssnar även på irländsk folkrock och ibland lite country. Inom punken så lyssnar jag mycket på streetpunk och oi, inom ska så är det nästan allt ifrån gammal jamaicanskt 60- tal till de lite nyare banden, men något som jag verkligen inte tycker om är den där jävla skacoren.

 

Idoler när du var liten?

- Jag har alltid varit ett stort fan av Magnus Uggla, jag tror att jag har nästan alla hans skivor. Men min största förebild är Tim Armstrong i Rancid, han ser jag verkligen upp till. Även Ramones har jag lyssnat på väldigt länge så de får räknas de med.

 

Den första och senaste skivan du köpte?

-Den första skivan jag köpte kommer jag inte ihåg men den senaste är Bombshell Rocks nya platta.

 

Vilken är frågan du vill ha men aldrig får, ställ den och besvara den?

- En fråga som jag aldrig fått men velat ha är ”Pepsi  eller Coca Cola?” och då skulle jag vrålat ut Pepsi för helvete din jävla pundarnolla!!!!!

 

Ni har en egen hemsida, är det viktigt tycker ni? Vem gör den?

- Jag tycker att det är viktigt att ha en hemsida, om den är bra och uppdateras ofta. Tyvärr så är inte våra så snygg som jag hade velat, men jag är inte vidare bra på att göra hemsidor så vi får dras med den. Den har heller inte uppdaterats på en jävla tag, vi en liten paus just nu medan vi väntar på att några ska komma hem från sina folkhögskolor så det finns inte direkt så mycket att skriva om för tillfället.

 

Har ni någon favoritsida på nätet?

- Det finns många bra sidor på nätet och även många skitsidor. En av mina favoriter är www.funplanet.com där man kan spela en massa roliga spel, bäst av dem är Funolympics. En annan bra sajt är Ska Wars, där man kan läsa om det mesta som händer inom svensk och utländsk ska.

 

Läser ni fanzines, något att rekommendera, på nätet eller på papper?

- Jag är inte direkt någon stor fanzine läsare, det händer att jag köper något på nån spelning då och då. Jag och några polare hade faktiskt ett eget fanzine en gång i tiden, det hette Pikkadåll och inriktade sig på sjuk humor och dålig punk, men vi lade ner den efter två nummer.

 

Visdomsord?

-Visdomsord…..hm…hm….jo, min morsa sa en gång till mig att ”Det spelar ingen roll hur det smakar, det är det yrsla man vill åt”, det tyckte jag var bra.

 

Framtidsplaner för dej?

- Mina framtidsplaner för tillfället är att jag ska gå klart min jävla ”söka jobb kurs” och skaffa något skitet kneg, fy fan. Kanske flytta till någon större stad än Skövde, jag vet inte riktigt.

 

Bandets framtidsplaner?

- Bandets framtidsplaner är väl att spela så länge alla känner för det. Men även om vi skulle lägga ner The Agents någon gång så kommer vi alltid att göra återföreningar med jämna mellanrum, för det är så jävla roligt att spela.

 

Nåt att tillägga?

- Jag har väl inget direkt att tillägga förutom det att jag tycker det är kanonbra att det finns sådana här fanzines som håller lågan brinnande. Stå på er!