A.F

från Schweiz

A.F. är en intressant punkgrupp från Schweiz. De har spelat ihop sedan 1992 och deras melodiska punk är en fröjd för örat. Intervjun med den här gruppen gjorde i månadsskiftet oktober-november 2006.

 

Historia?

-Vi har spelat sedan 1992. All originalmedlemmar är kvar ännu vilket är ganska ovanligt och det gör oss lite stolta. Vi gick i skolan ihop(lekskolan till universitetet) och några av oss har levt tillsammans under studierna. Fram tills nu har vi släppt 7 CD.

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, arbete, familj, intressen och något hemskt om varje medlem?

-Lochmatter Thomas (Trummor): 29 år gammal, bor i Bern. Thomas är en ganska blyg person men när han sitter bakom trummorna rockar han loss. Han gör aldrig ett misstag medan han spelar och han ger bandet en perfekt bakgrund. Han gör bandets hemsida. Han älskar att spela hockey

Tscherrig Ulysse (Gitarr/sång.): 29 år gammal, bor I Bern. Ulysse är motsatsen till Thomas. Han är verkligen inte blyg och ibland väldigt högljudd. Det är alltid roligt att hänga ihop med honom och han är som ett djur på scen. Ibland gillar han utomhusaktiviteter som skidåkning och liknande, Han äger ett väldigt fint hus nära till den italienska gränsen och där har vi haft några av de bästa festerna vi någonsin haft.

Daniel Schmid (Bas/sång.): 29 är gammal, bor i Naters. Daniel hatar sport. Han gillar mer att titta på TV och vara med sin laptop på samma gång eller att vara ute på krogen. Han äör nog den bästa musikern i bandet. Det är kanske därför han inte tränar så mycket hemma. Ifall du behöver någon att gå ut och ta en öl med , ring Daniel och han kommer;)

Daniel Bumann Gitarr/sång.): 29 gammal, bor i Naters. Daniel älskar sport. Från 1995 till 2005 var han en proffesionell snowboarder och åkte runt i världen. Eftersom han reste så mycket så var bandet tvunget att ta det lite lugnt. Men nu är det slut och han lägger all sin energi på bandet.


Min recension av er skiva låter så här A.F.-NOT ALONE(808 RECORDS 808-020) Den här gruppen blir jag förälskad i med en gång för den här typen av punkrock älskar jag bara. Som en blandning av Bad Religion och Social Distortion…mycket bättre än så kan det inte bli. Det roliga med gruppen är att de kommer från Schweiz också för det är inte så vanligt med punk därifrån….i alla fall inte i min samling. Melodierna sitter precis där de ska och känslan av att höra riktigt bra punk finns där hela tiden och här snackar vi kvalité. Ett av de bättre nya banden jag hört det senaste och sångaren röst hjälper mycket för att få till den här nästintill perfekta ljudbilden.(ÅTTA) 24/10-06
Vad tycker ni om den?

-Cool! Tack

 

Finns det några andra band som ni jämförs med?

-Egentligen inte. Här hemma var vi ett av de första banden som spelade den här typen av musik. Så just av den orsaken vet folk vilka vi är och jämför oss inte med en massa andra band. 

 

Bryr ni er om recensioner?

-Verkligen! Recensioner är viktiga för att få en utomstående syn på vårt sound. Men det är också viktigt att inte ta recensionerna för personligt eftersom kritikerna inte alltid är riktigt objektiva. 

 

Vilken recension är den konstigaste ni har fått?

-Ett schweiziskt webzine skrev en ganska konstigt recenion om vår nya CD “Not Alone”. Killen som skrev är verkligen inte vår vän. Han trasade sönder vår CD men i slutet skrev han något som lät ungefär så här.Jag skriver detta bara för att jag är avundsjuk. Vi trodde nästan inte våra ögon men vi får stå ut med detta…
  

Hur skulle du beskriva er musik i tre ord?

-Enkel, kraftfull, underhållande

 

Hur är det att bo i ert hemland? Får ni också ofta höra att Schweiz och Sverige är samma sak?

-Ha! Det kan du slå dig i backen på! Jag tror nästan att hela världen blandar ihop länderna. Men det är inte helt fel eftersom båda länderna är riktigt vackra. Livet i Schweiz är nästan perfekt förutom en sak, Schweiz är förbannat dyrt. 

 

Vad tycker ni om regeringen?

-Ibland gör de bra saker, ibland inte. Vad skall jag säga, det är politik…

 

Tycker du att politik och musik hör ihop?

-Jag tycker det är bra ett en del band skriver texter om politik. Unga människor lyssnar mer på ett band än på en politiker. Vi är intresserade av politik men vi vill inte sjunga om det. 

 

Bästa politiska band?

-Några av de bästa texterna som jag någonsin hört I punkrock kommer från Bad Religion. De tänker innan de sjunger och det är en viktig sak tror jag. 

 

Finns det några bra punkband hos er nu?

-Vi har en massa bra punkband I vårt land. Det är alltför många för att nämna alla fräcka band. Men tyvärr finns det inte så många bra ställen att spela på men det börjar bli bättre. 

 

Vad vet du om Sverige?

-Jag vet att Sverige är det tredje största landet i västra Europa men mer än hälften a landskapet är skog. Stockholm är huvudstaden och det rockar verkligen på natten där. 9 miljoner människor bor I Sverige vilket inte är mycket mer än våra 7 miljoner. Jag vet också att rökning är förbjuden på tåg och att det är coolt att åka snowboard på Riksgränsen efter som solen lyser i 24 timmar där.

 

Har du hört några bra svenska band?

-Vi spelade en gång tillsammans med Randy här hemma. Det var en perfekt kväll. Förra sommaren spelade vi på en festival där Mando Diao och Millencollin spelade. Vi fick chansen att prata med Millencollin en stund och det var verkligen kul. 

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Vi har en låt på vår skiva som heter “punk means”. I den här låten förklarar vi vad punk betyder för oss. Det är inte bara en klädstil . Vi ser inte ut som “riktiga punkare” men vi bryr oss inte. Musiken är viktigare än hur man ser ut!

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favorikonserter och fem viktigaste sakerna i llivet?

-Skivor: 1. Rise against (sirene songs of a counter culture), 2. Sepultura (Arise), 3. Punkrott (Das Erwachen), 4. Metallica (Master of Puppets), 5. Pink Floyd (The Wall)

Konserter: 1. Rise against (i Zürich), 2. Snuff and Suicide Machine (i Quebec), 3. Bad Religion (på Open Air  Gampel), 4. Rage against the Machine (i Zürich), 5. Flogging Molly (på Greenfield Festival)

Saker: 1. Flicka, familj och vänner 2. band/musik 3 Bergen 4.sjön 5.TV:

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Första: Jag tror det var “Kreator” (tyskt Trashmetalband)

Senaste: Friendly Fire av vårt vänband “grannysmith”

Dyraste:Har ingen aning.

 

Pinsammaste skivan i din samling?

-Kanske någon hitsamling.


Är My space  ett bra ställe att få ut sin musik?

-Det är ett bra ställe att få ett hum om vår musik men oftast är inte kvalitéen på My Space inte så bra(datafilerna är låga). Det bästa sättet att få höra vår musik är från vår hemsida eller hemsida för vårt bolag. 

 

Har du hittat några egna favoriter där?

-Jag kollra ofta på hur banden som vi skall spela med låter. Det är en perfekt idé och att hitta nya band.  .

 

Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt

-Intervjuerna vi gör blir oftast inspelade. Det är lättare för oss men det är mer job för intervjuaren. Men jag är van med intervjuer på grund av min snowboardbakgrund   men det är inte tråkigt. Jag gillar att läsa och lyssna till intervjuer.

Finns det någon chans att se er i Sverige någon gång?

-Jag tror inte det. Just nu planerar vi för nästa år. Vi har inte så mycket tid att åka runt eftersom vi alla jobbar. Men vi skulle verkligen vilja spela i Sverige. Låt oss bara veta och vi kommer!

 

Var är bäst att spela?

-Det är svårt att säga. Ibland är det coolt att spela på en liten klubb, ibland är det coolt att spela på en stor festival. Men båda är viktiga och kan vara riktigt roliga. 

 

Hur är en bra spelning med er??

-Spela kraftfullt i en timme, sedan hänga med samma kraft vi baren i mer än en timma. 

 

Namnet varifrån komemr det? Och vad betyder det?

- “A.” står för “allpot” och “F.” står för “futsch”. Dessa två ord används I en speciell dialect hemma. Det är svårt att översätta till engelska men det betyder något sådant som  allpot=ibland och futsch=förstörd.

 

Vad skall vi göra med alla rasister?

-Sänd dem till månen och låt de aldrig komma tillbaks. Det skulle inte vara något problem för de är så dumma att de inte skulle kunna bygga någon raket för att komma tillbaks till jorden. 

 

Bästa banden i punkhistorien? I Schweiz?

-Sex Pistols, i Schweiz Snitch.

 

Den viktigaste punklåten?

-Anarchy in the UK

 

Framtidsplaner för bandet?

-Nästa år firar vi vårt 15-års jubileum. Vi har en fräck plan för en release men jag kan inte tala om mer för tillfället. Skall vara lite av en överraskning. 2008 planerar vi att nästa album att släppas.

 

För dig själv?

-Vara fri!

 

Visdomsord?

-Jag lämnar visdomsorden till någon som är visare än mig.…

 

Nåt att tillägga?
-Tack till vårt bolag, bokare och sponsorer! Kolla in vår hemsida   www.af-punkrock.ch

Och vår bolagssida www.leechredda.com  och www.808records.ch

Rock on och njut!