Slovakiska Adacta är ett riktigt bra och hårt rockande band. Jag fick deras senaste LP för några veckor sedan och kände att jag måste intervjua gruppen nu.... September 2023.

 

Berätta lite om historien om ADACTA?

Martin: ADACTA är ett band.

Jakub: Bandet har funnits i 20 år. Från unga, naiva och optimistiska punkare har vi (d) utvecklats till lite trötta och sarkastiska individer.

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, arbete, tidigare band etc?

Martin: ADACTA har medlemmar. Vi hade ett par olika innan det lämnade. Vi fick nya. Vi var alla unga en gång och nu blir vi äldre i stadig takt. Det finns en spännvidd i våra led från fullbore junkies till småföretagare. Vi har varit en del av olika band tidigare och det kan finnas några framtida projekt framöver. Vem fan vet. :)

Jakub:För mycket irrelevant information som alla skulle glömma direkt. När det gäller vår ålder sträcker vi oss från 30 till 47 år, vi har alla olika typer av jobb, vissa av oss har barn, andra vill inte ha dem. Alla har spelat i andra punk- eller crust band, ärligt talat tror jag inte att någon bryr sig

 

Namnet ADACTA, var kom det ifrån och vad betyder det?

Martin: Det kom från en lång lista med bandnamnförslag av vår första trummis Erik. Jag antar att du kan översätta det som "Inte viktigt längre, tack, piss off". Erik lämnade bandet och blev en stark rasist i England. Han rymde där från sin öppet kontrollerande taxikörande skitstövel pappa. Vi kommunicerar inte längre. Med Erik alltså. Det gjorde vi aldrig med pappan. Vi behöll dock bandnamnet.

Jakub: Namnet kom från den latinska frasen som används i juridisk miljö. Det betyder ett "stängt ärende". Eller, för att citera Dunder Mifflins egen Michael Scott, "Fuhgeddaboudit". Jag tror att Erik, den första trummisen är död nu. Senast jag såg honom var för 6 år sedan på en bar klockan 01.00 med en Thor Steinar T-shirt. Jag kände inte igen honom eftersom jag var full och ville slåss mot honom. "Cool" historia.

 

Ni kommer från Slovakien. Hur är det att leva där nuförtiden, rasister och politik överlag?

Martin: Akta dig - det suger skitmycket! Jag är säker på att du skulle säga detsamma om Sverige men du har aldrig varit i Slovakien, eller Östeuropa för den delen, det skulle jag slå vad om. Det finns en massa rasistiska, Putin och Rysslands imperialistiska projektälskande, trångsynta, anti-HBTQ, ultrareligiösa, anti-progressiva i denna del av skogen. Håll dig borta.

Jakub: Ja, tyvärr domineras detta land av fundamentalistiska katoliker och Rysslandsälskande rednecks som förmodligen fortfarande tror att det är 1900-talet. Ett levande bevis på Dunning-Kruger och ett genuint monument över det misslyckade utbildningssystemet. Den politiska scenen bestående av hardcore katoliker, pro-ryska mentalt övergivna frustrerade, ultrakonservativa och rena fascister är på uppgång och formar en enad front som hatar homosexuella, flyktingar, ukrainare och i princip alla som inte är som dem. 1 av 3 personer älskar Putin. Det börjar bli läskigt. Å andra sidan har Bratislava, huvudstaden där vi bor, det lite bättre i detta avseende. Det är en relativt "normal" stad med en högre andel vettiga individer och att bo här är relativt smärtfritt

 

Vad handlar era texter om? Några politiska eller har politik ingen plats i musik? Slovakiska språket bara... aldrig engelska?

Martin: Allt är politiskt. I ADACTA-texter försöker jag dock antyda snarare än att uttryckligen ange någonting. Det blir tråkigt snabbt. Språkmässigt - vi skriker. Vi kan lika gärna göra det på vårt modersmål, rullande "R". Det låter mer unikt än på engelska.

Jakub: Är det inte lustigt hur det alltid är staketvandrare som hävdar att politik inte har någon plats i musiken? Skit i det. Men naturligtvis, när du är över 40, är det inte en dålig idé att utforska mer komplexa eller till och med personliga ämnen och undvika att sjunga en annan sång om hur du hatar nazister eller religion. Så länge du fortfarande hatar dem, som vi gör.

 

Hur skulle du beskriva er egen musik med tre ord för dem som inte har hört er?

Martin: Crust metal. Är 2 ord okej?

Jakub: Jag gör inte musik, jag spelar bara trummor. Jag skulle beskriva det som att spela crust-punk trummor till death metal riff. För många ord redan.

 

Finns det några grupper ni jämförs med? Är det dåligt eller bra att jämföras?

Martin: Ingen aning, min vän.

Jakub: Det beror på vilket band de jämför dig med. Jag skulle INTE vilja definieras som crustens Sabaton, om du behöver exempel.

 

Ni har döpt era senaste LP-skivor till Tma, Zlo, Dno, vad betyder de sakerna?

Martin: Mörker, ondska och botten (eller också havsbotten ... det är en bred term på slovakiska).

Jakub:Namnet på den sista LP: n ("Bottom") ... betyder "den lägsta punkten", den värsta situationen du kan komma i. Som att spela i det här bandet, till exempel

 

Är vinyl det bästa att ge ut skivor på?

Martin: Nej, det är det inte. Ledsen att spräcka PVC-fetischbubblan. Plasten som används är inte återvinningsbar, inte reglerad när det gäller tillsatser som kvicksilver, kadmium etc. Vinylskivor släpper hälsofarliga nivåer av cancerftalater runt var de lagras. Ljudets "värme" kan enkelt återges genom utjämning av någon annan medium / digital ström. Sans sprakandet av dammpartiklar. Men det är så coolt annars, eller hur?

Jakub: Vinylsamlande är en sjukdom, och jag är immun. Detta är inte ett brott eller något. Jag köper bara inte skivor och tycker om metaforer. Men på bandfinansieringsnoten är det ett sätt att stödja ett band du gillar, så skämt åt sidan - tack till alla som köper våra skivor men lyssnar på digitala filer är OK för mig.

 

Kan du känna att ni har gjort en skiva om ni bara skulle släppa den digitalt?

Martin: Ja. Det är inte lätt. Men ja.

Jakub: Det är nog ett "Nej" från mig. Jag antar att det är bra att ha något konkret att hålla i händerna. Motsäger jag mig själv redan? Jag har till och med en sexuell parallell i åtanke, men vill inte förolämpa någon, jag kommer att hålla det för mig själv.

 

När du lyssnar på musik, vilket är ditt favoritsätt att lyssna på musik, Spotify, vinyl, CD eller vad föredrar du?

Martin:Genom ren bekvämlighet är det Spotify nu. Det är också masochistiskt tittilerande att använda en plattform som knullar dig så hårt på royalties.

Jakub: Jag tycker att lyssna på musik är överskattat. Jag är nöjd med YouTube eller någon digital app som är gratis

 

Köper du mycket skivor själv?

Martin: Tyvärr gjorde jag det. Jag försöker avvänja mig. Fortfarande osäker på hur man stöder scenen på annat sätt. Jag har för många t-shirts etc.

Jakub: Inte längre. I över 20 år. Det är väldigt avkopplande att inte köpa skivor. Att se några av mina bandkamrater få ångestattacker när de besöker några riktigt välförsedda skivbutiker med sällsynt japansk dbeat, då är min beslutsamhet bekräftad.

 

Finns det några bra skivaffärer kvar i din hemstad?

Martin: vinyloveplatne.sk. Ägaren är en trevlig kille. Han kan försöka sälja dig överprisad bootleg av Nirvana's Nevermind om du är dum nog att ta betet. Utöver det är hans butiks huvudfokus Oi!, ska och reggae. Men det finns några bra grejer också. Här och där.

Jakub: Hur skulle jag veta?

 

Några bra band från din stad och i Slovakien överlag?

-Martin: Jakubysko, Drugs, Concussa, Systemic Damage, Lutra, Kazostroj, Rozpor, Krudus, Hrob, Nerva, Rana, oNo och några fler. Jag skulle gärna säga "många" fler. Men jag kan inte.

Jakub: Det var ett uppehåll i några år men det finns många nya band runt. Martin nämnde några av dem ovan. Jag gillar också Beton från vår hemstad. Samt Teufelsmauer och Two Monkey Hookers och Racist Dwarf (ja, det är ett bandnamn. "I Brugges" någon?)

 

Vad betyder punk för dig? Är det bara musik, ett ord eller är det ett sätt att leva?

 Martin: Mer än livet, mindre än musik.

Jakub: Jag brukade tro att punk var min familj. Ja, jag vet att det är en låt av Imperial Leather, så en ordlek (k). Jag älskar att träffa gamla vänner efter många år på spelningar och känna atmosfären, så det är fortfarande en slags familj, även om jag har en riktig egen familj nu. Punk påverkade verkligen starkt processen att forma mitt värdesystem. Intressant nog fanns det några saker jag brydde mig om även som ett litet barn, innan jag hade någon aning om punk, DIY eller anarkism. Så på ett sätt var jag tvungen att hitta punk - för att få min tro förstärkt eller något. Jag brukade vara ett metallhead och jag klippte mitt hår bytte till punk vid 17 års ålder. Alla andra gjorde tvärtom. Konstigt, eller hur?

 

Berätta lite om följande låtar och vad de handlar om? Vem gjorde dem och vad är historien bakom?

-a) Kto si Framfall av kärlekssång till Dunning-Kruger-drabbade fittor. Jag har en kort stubin med dem.

b) V srdci temnoty Abstraherad från och inspirerad av Joseph Conrads Mörkrets hjärta. Riskfylld verksamhet med självanalys av djupdykningar. Du kanske inte gillar vad du hittar. Det gjorde inte jag.

c) Do zeme Förlamande ångest från att förlora de närmaste. Text av vår tidigare sångare.

 

Säljer ni någon merch på dina spelningar, köper folk det? Vad säljer bäst?

Martin: Det har ofta ryktats och ibland observerats att vissa individer kan ha köpt en sak eller två. Men vi förblir misstänksamma och vaksamma i våra ansträngningar att sälja så lite vi kan.

Jakub: Martin är för blygsam. Han kommer alltid med bra t-shirtdesign. Faktum är att om försäljning av t-shirt var det enda måttet på framgång, skulle vi vara ett framgångsrikt DIY-band. Men det är det inte och det är vi inte.

 

Vilken är din egen favoritlåt bland era egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

Martin: Jag har ingen. Jag väljer mellan dem som vi kan reproducera lever bäst. Vilken är din?

Jakub: Jag älskar "Z mostov stupa dym" och "Sam za seba" från Zlo LP från 2016. Om att bränna broar och om att stå upp för sig själv om än ensam. Från den senaste antar jag att det är "Do tla" och "V srdci temnoty". Men det utvecklas gradvis och förändras, så tiden kommer att berätta.

 

När ni gör låtar, är det en i gruppen som gör dem eller hur komponerar ni en låt?

Martin: Det är jag. Sedan justerar vi det lite och sedan spelar vi in. Jag sätter ihop riffen, skapar strukturen, sedan diskuterar vi med Max, den andra gitarristen, om hur vi ska harmonisera. Gitarrer i ADACTA spelar sällan unisont nuförtiden. I detta river vi uppenbart av mastodon och bulgarisk folkloresång. Rekommenderar helt båda.

Jakub: Martin brukade alltid komma med riff och vi arrangerade låtarna tillsammans på ett rep. Numera gör han till och med arrangemangen, hela paketet – han kommer med kompletta låtar. Det är bekvämt eftersom det ger mig mer tid att arbeta, boxas och dricka alkohol och tänka på att sluta dricka. Även om jag saknar den kreativa processen lite.

 

Snälla rangordna dina fem favoritskivor?

Martin: Jag rankar alla fem 5/5.

Jakub: Det förändras drastiskt med tiden: för 20 år sedan skulle det vara något från Hiatus, Conflict, Discharge, Bad Religion, tidiga Disfear, Wolfpack eller Iron Maiden. Jag antar att detta är svaret du ville höra. Idag gillar jag verkligen mer subtil musik, eller ibland till och med tystnad. Eller prata med intressanta människor. Det är min favoritmusik. Jag insåg att jag numera besöker många spelningar bara för att träffa människor. Jesus, jag låter som en gammal människa.

 

Bryr du dig om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin fått, med det här bandet eller något annat band du har varit med i?

Martin: Jag gör när de är positiva och låtsas att jag inte gör det om de inte är det. Vi hade ett par märkliga som inte var positiva. Men jag bryr mig inte.

Jakub: Jag lär mig att inte bry mig. Det är hälsosamt. Även när de är positiva.

 

Om ni kunde välja fem band från det förflutna och historien och nutida band, nerlagda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem skulle du välja?

Martin: Varför göra de stackars döda själarna besvikna och/eller irritera med denna typ av påtvingat samarbete? Vi försöker ha anständighet och medkänsla.

Jakub: Precis. Jag ser ingen logik i varför något av några gamla band skulle bry sig om att spela med oss ... Jag föredrar att spela med band som gillar oss – musikaliskt eller som människor (jag vet, nästan omöjligt). Det finns dock band som jag skulle älska att se spela: Iron Maiden i början av DiAnno-eran. Motörhead i sina tidiga år. Sepultura från "Beneath" -tiden. Det är inte möjligt och paradoxalt nog är det ganska coolt med det.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

Martin: Vi har den första delen nere, ja. Vi släpper frustration. Vi är dock fortfarande ett gäng skitstövlar. Tänk dig själv..

Jakub: Jag fungerar inte så för mig. Och jag är inte en trevlig person, ganska ofta.

 

Har någon av dina fans gjort något riktigt galet när ni har spelat live? Har någon av era fans några tatueringar med ADACTA-tema eller något liknande? Eller andra udda saker?

Martin: Ett par stackars safter blev nästan förlamade när de moshade. Men det blev de inte, tack vare Satan. Det finns ett par tatueringar med ADACTA-tema, visst. Och det finns en pitbull som heter Adacta som är fantastisk.

Jakub: Jag minns när det fortfarande var möjligt att spela i Ryssland, vi hade en spelning i Pskov 2014 och folk där satt på golvet och låtsades ro i en osynlig båt. Det var roligt. Men sedan sa någon till mig att det är en normal sak att göra på HC-spelningar. Jag blev lite besviken.

 

Några bra svenska band du gillar?

Martin: Gert Jonnys.

Jakub: Jag gillar verkligen Ursut och gamla Terrible Feelings (7-tumseran. Sedan började de bli ett coolt rock'n'roll-band med coola bilder och jag tappade intresset, det var inget för mig längre). Och Masshysteri, även om de verkar fortsätta spela samma låt om och om igen. Men den där bakgrundssången är så cool. Självklart älskar jag också gamla Disfear, Wolfbrigade och Meanwhile men det säger sig självt, antar jag

 

Är det tråkigt med intervjuer? Gör ni många? Vad föredrar du? Telefonintervjuer, personliga intervjuer eller sådana via e-post som den här?

Martin: Det är kul. Vi gör ett par av dem om året, inte något som skulle vara irriterande. E-post är bra. Vi är charmlösa live och jag kan inte ens minnas om vi någonsin har intervjuats via telefon. Det skulle gå dåligt skulle jag tänka mig.

Jakub: Vi får inte så många, så jag har inget emot det. Men allt beror på hur smarta och inspirerande frågorna är. E-post är bättre, du kan korrekturläsa och ta bort dumma svar. Som jag nog borde göra nu.

 

Framtidsplaner för bandet?

Martin: Att trivas. Att krossa våra fiender, att se dem drivas framför oss och höra deras partners klagan.

Jakub: Att göra fler saker. Resa lite för att spela spelningar. Träffa gamla vänner. Göra nytt.

 

Framtidsplaner för dig själv?

Martin:Ingen framtid. Inga planer. Nej mig själv.

Jakub: Boxas mer. Drick mindre alkohol. Vara trevligare mot människor runt omkring.

 

Visdomsord?

Martin: Nej.

Jakub: Boxas mer (eller bara träna). Dricka mindre alkohol. Vara trevligare mot människor runt omkring

 

Något mer att tillägga?

Martin:Tack!

Jakub: Hej Franz och Myteri och Adrestia! Hoppas ni mår bra