Active Minds är ett av mina favoritanarkopunkband. Det tog ett tag men nu är intervjun här. Det är den första intervjun 2020 och den gjordes i januari-2020

 

Berätta lite historia om gruppen? Över 30 år nu, hade ni något party då?

-Vi startade i januari 1986 från askorna från ett gammalt band vi var med i (SAS), så snart de slutade bestämde vi oss för att behålla replokalen ett tag och prova med bara oss två ... se om det skulle vara möjligt ... alla dessa år, inspelningar, turneer senare, och vi är fortfarande här! Vi är inte mycket av ett partyband och inte så noga med datum, så "betydande" går förbi oss ​​och märker knappast dem men att det var väldigt trevligt att turnera i Mexiko i januari 2006, så det var vår 20-årsdag!

 

Berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band vid sidan?

-Set, trummaor 51,jobbar med choklad, schack som hobby och bandet uppenbarligen, Bobs 53, jobbar som revisor, cricket som hobby och bandet. Båda av oss kan vara envisa, det är förmodligen ganska irriterande, jag kan vara oorganiserad, han kan vara för organiserad ... var och en kan vara irriterande på sitt eget sätt! Båda två var med i S.A.S. till att börja med som sagt, jag (Set) spelade i Ebola, Bobs spelade i Maim That Tune.

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mestadels punk och lite anarkopunk osv? Favoriter från förr?

-Vi gillar ganska mycket alla punkstilar från 77 till nu, plus en del indie, metal, pop till och med, en del av dessa influenser kan lysa igenom ... några mer än andra. Båda är galna skivsamlare och gillar alltför många band för att begränsa en favoritlista till mindre än 20 och om du lyssnar på några av våra grejer kanske du kan gissa några av våra favoriter.

 

Active Minds är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp? Ni var inte rädd att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

-Det är okej .. du vänjer dig med det ... kom fram med 30 eller så att som vi inte tog från i början innan vi sade, vad fan det här bara ett namn! ... Jag tror inte att jag har några favoritbandnamn , men det finns några fruktansvärda där ute (de kommer att förbli namnlösa .. vi har kört med en distro i en massa år ~ och ett dåligt bandnamn hjälper inte!)

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Det bästa är att resa till nya platser för att lära känna  människor, få vänner .. besöka gamla vänner / träffar dem när du är på turné. Att spela i sig själv är kul när du bara får känslan av det, särskilt om det finns en folkmassa som är entusiastisk och tycker om dina saker ~ vare sig det är en stor publik eller liten, det är entusiasm och energi från dem som gör det.

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

-Bäst är någonstans DIY .... kan vara en squat eller ett oberoende ställe/centrum, särskilt om det finns saker som infoshops, politiska aktiviteter, distros etc. där, näst bästa är  bra arrangörer som ordnar spelningen var de än kan. Tenderar att föredra mindre platser men det finns inget behov av att begränsa ambitionerna. Jag är inte en av dessa punkare som tror att DIY betyder att utrymmet bara kan rymma 50 och om det finns ett större band som spelar bra och då spelar det ingen roll om det finns massor av människor som vill  se det men inte kan komma in. Jag är inte elitistisk ... så många människor som möjligt borde kunna gå till en spelning, ifall det kommer 30, 50, så är det lilla bäst, men om det troligtvis kommer att vara mycket mer, då finns det ingen anledning att inte använda ett större utrymme. Har spelat massor på massor av squats och autonoma ställen genom åren, många har inte funnits länge, men några som är bra är Kopi (Berlin), Zoro (Leipzig), Rozbrat (Poznan), 1 i 12 Club (Bradford). Naturligtvis finns det några dåliga platser men jag skulle inte nämna en dålig spelning/plats så länge som arrangörerna har försökt få det att fungera ~ .. det hjälper om spelningarna fortfarande inte pågår klockan 4 eller elen går.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i England just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med? Och vilket är det märkligaste bandet ni har haft en spelning ihop med  som verkligen är långt ifrån er musik?

-Varierar från spelning till spelning, vanligtvis cirka 50 personer, förhoppningsvis entusiastiska! ... Den bästa vi hade i Storbritannien var nyligen i York som ligger väldigt nära oss,  vi har aldrig haft så bra reaktion där, men tyvärr har arrangören slutat , förhoppningsvis kommer någon lika bra och hängiven att plocka upp stafettpinnen. Spelar främst med andra hardcore-band ... har gjort många det senaste året eller så med Anti System eftersom 2 av våra bästa vänner från Scarborough är med och vi gjorde en turné i Europa med dem också. I vår lilla stad (Scarborough) har vi spelat en massa spelningar genom åren med indie, ska, metal och olika andra band. Vi spelade ett avbrutet/made on the day spelning med på turné med någon kille som bara gjorde akustiska låtar och sa att han hade spelat en spelning med Beatles medlemmar ... det var väldigt konstigt att fortsätta efter honom ...  en gång gjorde vi en spelning i närheten där de flesta band var akustiska eller popband (det var en John Peel Day spelning) och sedan spelade vi och gjorde alla döva! Det var ganska roligt och vi varnade människor att vi skulle vara "lite mer högljudda" än föregående band!

 

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord?

-Hardcore punk, politisk.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Det är en attityd att bära med dig genom livet såväl som musiken. Punk finns i mitt hjärta lika mycket som i mina öron.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och allt det där?

-Jag gillar vinyl ... men jag vet att nedladdning är den nuvarande framtiden (vem vet vad som är nästa ??). Jag förstår det och fattar varför människor gör det, så mycket billigare, det tar inte upp plats och du kan omedelbart flytta musiken med dig. Jag tror att vi fortfarande kliar oss i huvuden för att räkna ut hur vi ska få saker att gå ihop, koncentrerar oss på releaser som de brukade vara, men vem vet hur det kommer att gå - band brukade spela in ett helt album och turnera med det, vi  är fortfarande lite i den cykeln även om cykeln har varit sönder ett tag nu.

 

Hur är det att bo i England just nu? Politiskt? Fascister? Brexit?

-Lite deprimerande ~ ny tory regering .. inget gjort under de senaste åren när politikerna argumenterade sina egos till ett dödläge eftersom de tyckte inte om vad folket hade sagt ... nu fick vänstern/ de gröna reda på att de felberäknade att göra Brexit till det viktigaste och sedan förlora igen på det. Så medan vi har så höga nivåer av ojämlikhet, hemlöshet, miljökris så har vi en Tory-regering att hantera detta. Brexit kommer att genomföras och vi kommer alla att hantera det och få det att fungeraa, jag tror att för de flesta kommer det inte att göra så stora förändringar, vem vet om det kan leda till att Skottland går ut ut från oss.  Vi gjorde en låt "The left needs new answers" efter det senaste valet för ett par år sedan och den är ännu mer relevant nu .. men jag förväntar mig verkligen inte att Labour Party kommer att komma med något bra och förmodligen bara gå in i någon dum tory ~ liknande riktning eller implodera irrelevans genom att riva sönder partiet. Bristen på ett stort fascistiskt hot är en av de få höjdpunkterna i Storbritannien, de är inte valbara någonstans, ingen i parlamentet få om några fortfarande i lokala städer. Naturligtvis finns det fortfarande våldsamma fascistsattacker och graffiti men jag tror att vi har mer problem med mer smygrasism än med rena fascister.

 

Finns det några bra band från England nu? Är punkscenen/hardcorescenen stor? Hur är det i er hemstad?

-Hemstads-scenen är liten, finns ingen HC-scen alls. Det finns fortfarande för närvarande Satanic Malfunctions men 2 av dem har lämnat landet så hur länge de kommer att fortsätta som ett fungerande band vet jag inte (vi har precis gett ut en split LP med Cause of Divorce, på vinyl). Punk-scenen nationellt är inte så stor och det varierar från stad till stad  och kan vara stark i 6 månader och dö ut när människor och entusiasm ebbar ut. Många gamla band som fortfarande spelar eller återbildas igen, av de mer aktuella banden så är det Burning Flag och Roughneck Riot som sticker ut och som jag har sett förra året men det finns massor av mer om du söker.

 

Vad vet du om Sverige? Har ni varit här och spelat?

-Ja vi har spelat där, men det är länge sedan nu .... minst 15 år sedan antar jag eller kanske mer. Vi spelade några spelningar där på en av våra första turnéer, 87, 88, 90 osv. Ultrahuset ärr ett starkt minne men vi gjorde massor av spelningar med några riktigt bra band då (Totalitär, Raped Teenagers, Dom Där, Wounded Knee , Dissacord, Missbrukarna, etc). Jag älskade alltid landskapet där, väldigt vackert, och Stockholm är en trevlig huvudstad, har alltid haft bra tider och goda vänner i Sverige.

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Lägg till de som jag nämnde ovan .. Asta Kask, De Lyckliga Kompisarna, Mob 47, Avskum, G-anx, Refused, Wolfbrigade, Randy, kan inte nämna så många nya eftersom jag inte har varit där på evigheter och med nätet där band inte sätter ut e-postadresser utan bara webbsidor så vet du inte alltid vilket land ett band kommer från som du lyssnar på!

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Är det lättare att göra texter nu eller var det lättare att göra det när ni var yngre? Spelar ni någon coverlåt live?

-Bobs skriver dem, ger dem till mig för att jag ska kolla, ibland säger jag att vissa saker måste förändras eller sägas annorlunda och han slutför dem. Livet påverkar dem, och vad som händer runt oss, nyheter, människor osv. Jag vet inte om det är lättare eller svårare för honom att göra dem nu. Vi brukar inte göra covers, vi provade en gång  med"Ringhals brinner" (Asta Kask naturligtvis!) för en av spelningarna i Sverige, jag tror kanske att vi har gjort coverlåtar ungefär 5 gånger totalt på alla spelningar genom alla dessa år.

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om? Har ni någonsin gjort en låt till ett fotbollslag, någon politisk rörelse osv?

-Tänkte säga nej när jag läste den första frågan .. men den andra svarar jag på ... vi kommer aldrig att göra en låt om ett fotbollslag ... Jag tvivlar på att vi kommer att göra en om ett volleybollag eller gymnastik heller för den delen!

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt?

-Ja det gör den! .. för oss i alla fall! För alla som känner till våra låtar kommer det att vara svårt att svara på det eftersom de i stort sett alla är politiska eller sociopolitiska.

 

Bästa politiska band/artist?

-Grass för deras historiska sammanhang och inverkan. De var inte DIY efter standarden efter 1984, och det finns mycket av det ~ i grund och botten den icke-DIY-delen ~ som jag inte skulle hålla med om, de kom från en tid då det fortfarande fanns punkrock "stjärnor" och något av det de hade troligen inte skakat av sig, men anarko-rörelsen som de hjälpte till och hade mest inverkan på mig och förändrade så många människor jag känner. Jag är intresserad av alla politiska band/artister som påverkar oss.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, jag menar människor som lyssnar på musik?

-De kan ... de gjorde ... de gjorde det med mig, det är säkert. Massor av oss bytte till att bli vegetarianer på 80-talet och framåt på grund av band och texter. Samma sak gäller en generellt anarkistisk/vänster/ grön tankegång. Jag är inte säker på om det kan ha samma effekt nu när jag tror att mindre antal människor, mindre ungdomar har musik som en så viktig del av sitt liv nu när det finns så mycket mer .. datorspel .. webbplatser etc. .. Lämnar mindre tid för musik mindre tid för påverkan .. och om de bara hörs utan textblad etc.  eftersom de flesta HC-bands texter är svåra att thöra så vet jag inte om folk kommer att få meddelandet .. eller ens vet att det finns ett ! .... Om du bara lyssnar till exempel Sepultura vs ett HC-band ... så skulle du inte veta att någon hade ett DIY-meddelande ... eller något annat metalband vspunk, och du skulle inte veta att den punken var politisk om du " är inte redan var involverad Jag vet inte att man skulle höra skillnaden på en icke musikalisk nivå.

 

Ert omslag på era skivor ser riktigt bra ut, är det viktigt att ha ett skivomslag som visar människor vilken typ av musik man spelar? Ditt favoritomslag? Vem gör era omslag? Och har ni några bra skivbutiker i er hemstad?

-Det hjälper antar jag.. kanske om ett omslag ser helt "non punk" någon som inte vet att vad bandet spelar inte kommer att plocka upp det och kommer att lyssna ... Om omslaget är hemskt ... samma sak. Bobs gör våra omslag, ibland har någon annan gjort några konstverk som han sedan designat omslaget runt (mer de tidiga utgåvorna). Det finns ett par skivbutiker här som säljer secondhand och några nya saker, som överallt annars men inte någon slag "punkbutik" .... det är en liten stad.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du skulle kunna välja vad som helst?

-Jag har alltid tyckt att det varit det .. Jag tror att det var .. nu blir det mindre, kanske snart ingen annan orsak än att bandmedlemmar gillar att ha en fysisk skiva (i vårt fall vinyl) .. jag föredrar vinyl själv, glad när våra grejer finns tillgängliga på cd eller kassett för dem som vill ha det på det sättet. Alla våra nyare saker finns tillgängliga att höra och lyssna på + / eller ladda ner från vår bandcamp-sida

 

Berätta någon rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning?

-Massor av roliga saker händer på vägen .. mest bara roliga och underhållande på den tiden. Jag gick in på en toalett och blev tillkallad av polisen .. jag insåg inte att baksidan av spelstället var polisstationen! ... En gammal gubbe med en promenadkäpp kommer långsamt till ett utegig, stiger upp på scenen och hytter med sin pinne mot mig, och tyckte tydligen att vi var för högljudda och ville att vi skulle sluta! En annan var en gammal dam som kom in "för att dansa" och efter att vi slutat så ville hon ha pengarna tillbaka och sade "hur skulle jag kunna dansa till den här typen av musik ??"

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?

-Varierad, mestadels i vår ålder, ser lite mer crustiga ut än oss .. några yngre, det är bra .. vi behöver nytt blod i scenen, alltid, saknar några människor som har gått vidare, och de som inte längre är med oss . Vi har spelat Odd Festival som hade ett stort band som spelade .. några andra små band vi delade scenen med fortsatte för att bli ganska stora (som NoFX)

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Viktigaste saker i livet: nära och kära ...... din hälsa och deras .... behandla människor och planeten rättvist och med respekt ..... ett bättre sätt att leva/regera/rättvis fördelning av rikedom. .. och för mig .. musik och njutning. Har för många skivor för att begränsa de till topp 5 ... några av de bästa band som jag har sett live måste vara Neurosis (Souls at Zero-turné), Atari Teenage Riot, Social Unrest, Kitchener (lite obskyra, men var fantastiska live, tillsammans med Heacache var de också)

 

Vilken är den dyraste skivan som du någonsin har köpt?

-Jag köper faktiskt inte dyra skivor, jag har några som jag fick till normalt nya eller andrahandspriset som nu säljs för höga priser, men jag har aldrig köpt saker till högt pris

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer ?

-Det är en massa frågor på fråga nr. 26 .. räknar inte underfrågorna på dem!

 

Om du skulle kunna välja fem band från förr och nutida band och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade du valt?

-Har aldrig tänkt den tanken, vet inte riktigt om jag vill återuppväcka dem för att spela med oss men då skulle jag vilja att de ska vara sunda politiskt och inte på någon egotur .. utan att veta vad bandmedlemmarna är idag? Okej ... låt oss bara återuppliva 5 band som jag skulle vilja se på deras storhetstid för mitt eget nöje, INTE för att vi ska spela med och inte för att föra fram några bra budskap ...... Gastunk, Husker Du, Crass (okej de har meddelandet jag gillar), Neurotic Arseholes, Articles of Faith ... och låt oss ta in Sex Pistols bara för att se hur det hela började och hur folkmassorna var ... Jag återupplivar folkmassorna från den era för detta okej .. inte någon återföreningsak där de lyckas spela okej.

 

Är musik ett bra sätt att få frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

-Ja .. eller kanske ... men jag är säker på att många människor stannar kvar i det gamla även om de släpper sin aggression i musiken. Jag skulle aldrig säga att spela musik var ett sätt att bli en bättre person .. att spela och turnera i ett band kan förändra dina synpunkter till det bättre (vissa till det värre om de har eller växande egos).

 

Har du hört något bra cover från några av era låtar? Och vilken är er egen låt som folk alltid vill höra?

-En spansk hiphop-grupp - Perro Lobo som jag tror blev ganska känd i deras område gjorde en cover av en av våra tidiga elektro-låtar "Take a straight look at a crooked world".... det är inte exakt en cover ... de använde till musik loppande och rappade till det, men det var väldigt intressant att höra! Jag uppskattar och tycker om att höra alla som gör en cover av oss och ser hur de gör det/hur de kan göra det annorlunda. Jag vet inte vilka låtar folk vill höra .. vi brukar att spela mestadels låtar från våra senaste 5 utgåvor oftast, vanligtvis går de mer melodiska låtarna bättre live eftersom de är lite lättare att hoppa till vid ett första lyssnande.

 

Vilken är frågan ni vill ha men aldrig får. Fråga den och svara på den?

-Jag är ledsen kan inte komma på någon.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vi har precis varit i studion för att spela in 9 nya låtar ... osäker på när det kommer att realiseras eftersom vi fortfarande måste avsluta mixen osv. Men de kommer att komma ut som en 7 "ep och en split LP med The Wilderness (Slovakien), vi ska göra en liten turné i Frankrike och Spanien tidigt på sommaren, andra saker kommer att listas som och när på fb-sidan för alla som vill hålla sig uppdaterade och se var vi spelar/vad vi gör härnäst.

 

För dig själv?

-För mig själv .. fortsätta som alltid .. har gjort ganska mycket samma slags saker i mitt liv de senaste 20+ åren och gillar det .. så bara göra det ....

 

Visdomsord?

- Förhoppningsvis finns massor av visdomsord  bland våra texter och artiklar ... men i grund och botten vara dig själv, njut av dig ... doch var inte dum mpot någon annan när dessa två görs .. det är en bra utgångspunkt ändå ... alla måste räkna med det därifrån för sig själva!

 

Något att tillägga?

-Tack för utrymmet i ditt zine, ledsen att det tog så lång tid! .. Alla frågor besvarade av Set, januari 2020.