999 har varit med i punkrörelsen i över 30 år nu. Jag intervjuade dem för tredje gången nu. Detta skedde i mitten av februari 2008.   

 

Hur kommer det sig att ni fortfarande håller på med att göra musik?

-Eftersom vi älskar att göra musik tillsammans. Folk vill se bandet och de vill köpa vår musik. Promotors vill ha bandet i nästan varenda land och bolag som ”Overground” so nyss släppte vår nya skiva  'Death In Soho' vill släppa album och singlar med 999.

 

Vad driver er att göra detta?

-Ett inre behov and det är stort att hålla igång livepubliken.  

 

Vad säger era familjer och barn om att ni fortfarande håller på och gör samma gamla punkrock?  

-De säger, kom igen, länge leve musiken. Det är fantastiskt att det fortfarande går att hålla på efter 30 år och att folk fortfarande njuter av det och att folk fortfarande vill se oss.  

 

Var det något ni trodde en gång för länge sedan, att ni efter 30 år fortfarande skulle spela punkrock?

-I början visste vi att vi var del av något stort som skulle skapa historia men vi trodde inte det skulle vara så länge.

 

Vad är skillnaden att spela nuförtiden om du jämför med i starten?

 -Det har blivit mer etablerat nu och många av tidigare giggen var när folk kom och såg oss som aldrig hade sett ett punk/new wave band förut.  .

 

Vad tog er in I punken från början, varför började ni att spela punkrock?  

-Personligen spelade jag gitarr och spelade in med Kilburn and the High Roads och de splittrades precis när punken kom. Ian Dury sade till mig att jag skulle vara galen om jag gav upp musiken men jag hade redan tänkt på detta och då kom 999.  

 

Punkrock har många gånger varit politiskt men inte så ofta era texter? Vilken är er mest politiska text?

-Vår mest politiska text är troligen med på nya skivan Death in Soho men vi skriver bara om saker som påverkar oss personligen. Ibland upprör det media. Radio och TVstationer bannlyste singeln Homicide på grund av texten men jag tror de var nervösa på den tiden för band som rörde upp etablissemanget på den tiden.   

 

Musik och politik, går det hand i hand?

-I en del fel har det väldigt bra effekt

 

Bästa politiska band/artist?

-Country Joe and the Fish de sjöng om Vietnam War I sina låtar och det var bra och en hel del i publiken tyckte samma sak. Jag hörde detta på en liveskiva som gjorde på sextiotalet – det var första gången jag insåg att musik kunde vara politisk.  

 

Finns det några bra band i England just nu?

-Några men det är inte tillräckligt med livescener så bandet på den lägre nivån kan inte utvecklas som vi jorde I den tidiga punkåldern…,

 

Vad vet ni om Sverige? Jag såg er här 1990….har ni varit här efter det?  

-Ja, några ganger, vi spelade i Stockholm 2006 och vi kommer förhoppningsvis tillbaka i april 2008 , en spelning i Göteborg på lördag den 19 april och en andra i Uddevalla på Söndagen . Jag vet inget om ställena vi spelar på ännu. Vi kommer att spela låtar från vårt nya album Death in soho och en hel del favoriter från förr

 

Har du hört några bra svenska band?

-Ja, The Bones som vi har spelat med några gånger. Faktiskt så har jag på mig en Bones T-shirt just denna morgon som de gav mig när vi spelade ihop tillsammans i Berlin..

 

Är det lättare att skriva låtar nuförtiden än vad det var i början av din karriär?  

-Jag har alltid svårt att skriva men det går lätt när jag får ur mig de första två låtarna. Det var samma för oss förr i tiden.  

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-En livsstil

 

Är det bättre att vara på ett mindre bolag än ett storbolag som ni var i början av er karriär?  

-Det var skitbra att vara på ett litet bolag i starten av vår karriär eftersom det var vårt eget bolag, Labratain Records. Nuförtiden är det bara möjligt för oss att ge ut våra nya skivor på mindre bolag Det gamla finns ute på EMI och liknande ännu. Men de stora bolagen idag är inte intresserade av att släppa nya album med 999, det är bara sanningen. .  

 

Det enda med Overground är att de oftast släpper gamla skivor, ni var inte rädda för att det faktumet skulle göra att folk trodde att det är gammal skåpmat som återutges?  

-Nej egentligen inte eftersom vi spelade de nya låtarna och vår public var väldigt medvetna o matt Death in Soho är vår nya skiva. John Esplen på Overground har gjort ett jättejobb med att promota skivan .

 

Publiken idag, är det bara gamla gubbar eller finns det en del yngre i publiken också? Hur ser den typiske 999-fanset ut?  

-Jag blev förvånad over att se ungar på 11 år på våra konserter I USA, de kunde komma till konserterna bara för att det inte såldes någon sprit på de konserterna. Vår public har alla åldrar och de är oftast riktigt bra. De kommer i alla former, storlekar och åldrar och de enas av kärleken till musiken.

 999-Valvet 1990

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-5 favoritkonserter:- 999 Lyceum London, Sex Pistols, Notre Dame Hall, Who, (Quadrophenia tour) Manchester Free Trade Hall när jag var förband till dem som medlem i Kilburn and the High Roads  - a great honour.  Iggy Pop, Bizzarre Festival, Sweden

5 favoritskivorMina fem favoritskivor i punken är:-Blank Generation, Richard Hell& the Voidoids.  Pirate Love, The Heartbreakers. Personality Crisis, New York Dolls. I Wanna Be Your Dog, Iggy Pop and Little Red Riding Hood, Sam The Sham & The Pharaohs.

5 mest viktiga sakerna i livet: Musik, ha roligt, 999, hälsa, och folk som jag älskar.

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Walk Don't Run – okänd artist,  Blank Generation - Richard Hell and the Voidoids. Ingen av skivorna jag har köpt har varit dyrare än något annat jag köpt.

 

Den mest pinsamma skivan i samlingen?

-My Boomerang Won't Come Back by Charlie Drake.

 

Vilken är den mest efterfrågade låten?

-Homicide

 

Vilken är din personliga favoritlåt och album med 999?

-Gimme The World från Death In Soho och den är ute som singel på Dr. Strange records i U.S.A. Favorit 999 album just nu är Death In Soho.

 

Vad tycker du om England just nu? Politiskt?

-Det blir värre och värre för oss.

 

Är folk rädda för nya terroristattacker?

 -Ja, självklart. Jag är själv livrädd för terrorstattacker , eftersom jag bor i  London . Kolla in låten på Death In Soho - Bomb You, och Rock N Roll World som handlar om det ämnet

 

Har världen blivit en osäkrare plats om du jämför med när du var ung?

-Jag måste tyvärr säga ja på en frågan. Varför kan vi inte leva tillsammans i fred och och hålla med med de viktiga sakerna som vi bör göra och rädda planeten.  

 

Framtidsplaner med musiken?

-Att fortsätta med Death In Soho turnén och att nå så många männsikor som vi kan och så många länder vi kan spela i 2008.

 

Framtidsplaner för dig själv?

-Mer jobb med 999 och solojobb.

 

Visdomsord?

-Jag tar det från Spinal Tap-filmen - "Have a good time - all the time".

 

Nåt att tillägga?

-Snälla kom och titta på 999 när vi kommer till Sverige i april.