Här följer en intervju som gjordes med poppunkarna i 98 Mute i juni 2000. det är Justin som är trummis som har svarat.

Historia?

- 98 började att spela ihop 1994 när jag och Jason(gitarr)började att jamma i  miit hus. Sedan kom Doug (bas) med och ville lära sig han med så Jason lärde honom. Vi var vänner sedan gammalt. Vi började att skriva låtar och jag sjöng och spelade trummor.Sedan fick vi med Pat på sång. Vi fick ihop några låtar och spelade på partyn Vi släppte ut vårt första album 1996 på Theologian Records eftersom vi är vänner med ägaren Marc. Sedan turnerade vi och spelade in Class of 98 som kom på samma bolag 1998. Sedan turnerade vi igen och sedan blev vi kontrakterade av Epitaph. Nu har vi spelat in  Slow Motion Riot.

Berätta lite om varje medlem? 

-Justin är 29 ocjh jobbar annars när han inte turnerar. Gick ut från college för fem år sedan, Han är den stressade och gör det mesta för bandet. 
     Doug är 28  och han är extralärare deltid och han gick ut från college 1995. Han har diabetes och han är den nyktre i bandet.
     Pat är 28 och han går i skolan för att lära sig mer om lagen. Han kör inte på turnéerna eftersom han är en så dålig förare och han gör inte mycket förutom att sjunga. 
     Jason är 27 och han går i college nu .Han är hyperaktiv och the grumpy one i bandet. 

Vad fick er att spela den musik ni gör och varför är ni den besättningen som ni är idag?

- Vi har växt upp med punkrock.Det är lite av mitt live sedan 1981. Vi känner varandra sedan högstadiet och vi gillade samma musik allihop. Vi är goda vänner med Pennywise(min bror startade bandet) . Jason(vår gitarrist) bodde ihop med Byron och jag är bäst kompis med Fletcher. I

 Vad är det bästa respektive det sämsta med att vara med i ett band?

-Det bästa är det kreativa att göra en låt och sedan spela in den och att folk kanske gillar den. Det är också roligt at se folk sjunga våra låtar när vi spelar. Det värsta är alla fighter som bandet går igenom eftersom vi har olika åsikter ,olika personligheter och vi gör saker olika. a

 Är du nöjd med ert senaste album Slow motion riot?

-Det är det första albumet som vi alla är nöjda med.  Vi tycker det är vårt bästa album hittils.  Sedan att spela är det bästa vi vet och låtarna på nya skivan likaså..


Vad har ni gjort förutom Class of 98 och Slow motion riot(det är de två jag har)

-Vi har gjort några samlingar och så har vi gjort ett första album 1996 på Theologian. 

Hur är den perfekta skivan(längd, hur många låtar och så vidare) har ni något exempel på en sådan skiva?(

-Det är olika för olika musiksorter men för punkrock tycker jag den perfekta längden är 35 minuter och ungefär 14 låtar. Personligen tycker jag att den bästa skivan är Pennywise-Pennywise för olika orasker. Jag tycker också om när en skiva avslutas med ett anthem som "Bro HYmn". det är ett perfekt slut.

Hur är punkscene i USA just nu?

-Det finns en massa olika punkscener (hardcore, skate, pop, etc..) Jag tror det är bra och jag är stolt över att vara med i men jag tycker den har mist sin relevans och mycket av det när den blivit kommerseliserad.  Det är svårt att förklara men vad som gör mig arg är när den yngre generationen inte vet historien om punk.  Jag är lite av en punkhistoriker och har gjort många artiklar om punk etc. Jag vill att folk skall lära sig lite om musiken och inte bara lyssna på den. Jag känner mej lite disillusionerad med scenen idag eftersom det finns så många olika utbrytningar och de är emot varandra lite grand och en del försöker vara punkigare än den andre. Vem bryr sej? Var bara dig själv, jag kan prata vidare om detta hur länge som helst.I

Finns det några bra band?

- Det finns inte många band idag som jag tycker är bra. Jag lyssnar mer på gamla saker men några band som finns nu är Dwarves,
 AFI, Tool.
 

Vad vet du om Sverige?

- Jag har varit i Sverige en gång för fem år sedan tillsammans med Pennywise och jag tycker det var det bästa landet i Europa. Jag säger inte det bara för att du är från Sverige. Sverige är så rent och folk var så snälla. Jag skötte försäljningen för Pennywise och det var svårt med pengarna men folk hjälpte mig. and i
 thought it was the best country we visited out of all of Europe. Men inte för att låta för sexistisk eller så så var kvinnorna väldigt vackra. Vi gick till McDonalds och såg vackra flickor bakom diskarna. det var en kulturchock. Jag har berättat för folk efter det att jag vill tillabaka till Sverige bara för detta. 

Har du hört några svenska band värda att nämna?

Det finns många bra svenska band. Vi har turnerat med Millencollin och varit ute med No Fun At All, två CD:s som går mycket är refused och International Noise Conspiracy. Jag tycker de grabbarna är genier. 

Hur kom ni i kontakt med Epitaph?

-Vi har alltid varit kompisar med de på Epitaph mycket beroende på Pennywisekopplingen. Så de lärde känns oss och gillade oss. 

Är det ett bra skivbolag?

-Jag tyckte de var schyssta mot oss redan innan vi låg på bolaget. En del människor snackar skit om det med jag har bara bra saker att säga.

 Hur är en bra konsert med 98 Mute?

-Vi föder folk med energi. Vi har roligt live och vi och det är en bra stämning mellan oss och publiken.  

Har ni bra kontakt med era fans tycker ni?

-Jag tycker vi har riktigt bra ontakt med folk. Vi är precis som dem. Vi är fans själva. Vi säger inte fans utan vi säger vänner eftersom det är vad de är. Vi pratar alltid med dem och emailar dem. 

Vad tycker du om det nya sättet att kommuincera med email och internet?

-Jag tycker det är lättare att kommunicera men jag är en väldigt dålig skrivare.

Har ni en egen hemsida?Ifall ni har det vem gör den?

- Ja, var adress är www.98MUTE.com    vår vän Shane Rodack gör den. Han gör Pennywise och Zekes också.

Har du några favoritsidor själv?

-Jag surfar inte så mycket egentligen men en favorit är www.Mulletsgalore.com

Vad är det bsäta och det sämsta med internet?

-Det är bra eftersom folk kan kommunicera bättreoch mer, Folk kan få information om allt. Men jag tycker det finns många sjuka männsikor ute i världen som gör riktigt sjuka hemsidor. Så ungar kan få se mycket skit, all barnporr är skit. Personligen tycker jag det finns mer skit än bra grejor men det är på bättringsvägen hoppas jag. 

Blir det mycket intervjuer, är det tråkigt?

-Nej, vi gör inte så många intervjuer och många av de är tråkiga. Folk i Europa frågar bättre frågor. Ni killar därborta frågar saker om mycket mer olika saker och därför är det roligt att bli intervjuad av europeer. 

Är det mestadels fanzines? Har du några favoriter på den fronten idag?

-En del är fanzines men inte de flesta. Jag vet inte om så många fanzines idag. Det finns inte många kvar idag i USA. 

Hur är det att bo i USA?

-Jag känner mig utvald som får bo här  Men det finns såklart platser med dåliga saker och med bra saker. Det finns alltför många vapen. det finns för många arbetslösa, för mycket hat. Allt du kan göra själv är att vara den bästa människa du kan vara och försöka att göra en bättre värld för alla. 

Hur är det politiska klimatet?

 -Det politiska klimatet är ett skäm. Precis som dt har varit de senaste 30 åren. Alla är köpta och de försöker att bli återvalda och de gör vad som är populärt hellre än att göra rätt.

Vad tycker du om följande saker?  Bill Clinton, Racism, amerikansk mat, Ramones, Iggy Pop?

-Clinton är bra om man jämför med resten. Tror jag. Han har hjälpt upp vår ekonomi men han är så falsk.  Det här landet blev byggt på rasism så det kommer aldrig att försvinna. Allt man kan göra är att utbilda folk. Det ör ett för stort problem för en enda människa att kunna bota. Jag försöker själv att behandla alla människor lika och skita i vilken ras de är. Men skulle de inte respektera mig så skiter jag i dem. Jag älskar amerikansk mat. Ramones var punk före Sex Pistols men Pistols gjorde den populär. Iggy är en galen pionjär. 

Vad betyder kärlek för dej?

-Kärlek betyder att man vill göra allt för en perosn och föröska hjälpa. Att vilja bli gammal tillsammans med denna person. 

Vad betyder punk för dig?

- Vad betyder punk? Jag skulle kunna skriva en essä om det. Jag kan berätta vad det inte är- det är inte en speciell musikstil, eller vilka kläder du bär, hur du har ditt hår, hur många tatueringar du har etc... Punk är att vara dig själv och göra något för dig själv. Det är att stå upp för dig själv och att skaffa ett eget liv och göra någonting som du själv vill. Det är en attityd och ingenting annat.

Betyder ordet punk mer för dig nu eller betydde det mer för dig förr i tiden?

-Punken betydde mer för mig när jag var yngre för jag tror det betydde mer för alla förr. Punk brukade vara mycket mer rebelliskt förr och det är mer accepterat nuförtiden. Men det är min åsikt och det är ofta så att man tycker "att det var bättre förr" men det behöver det ju inte ha varit. 

Fem skivor du inte kan vara utan

-1. Bad Brains-Rock for Light.  2.Pennywise-s/t  3.
Minutemen- Double Nickels On The Dime.  4. Neil Young- Decade.  5.The
Clash-London Calling.

Den senaste skivan du köpte och den första.?

- A Perfect Circle-Mer de Noms.   Första skivan- either Black Flag- Nervous
Breakdown(singel) eller Rodney on the Roq vol. 1 med Adolescents, Black Flag,
Agent Orange, Circle Jerks, etc...

Har du köpt någon riktigt dyr skiva?

-När jag gick i åttan köpte jag originalet med Dead Kennedys "In God We
Trust"   LP  för $22 dollars som var mycket pengar på den tiden och för mig.

Framtidpslaner för bandet?

-Förhoppningsvis skall folk gilla skivan och sedan skall vi ut på USA-turné med GUttermouth i juli i några veckor. Sedan blir det en turné med Murphys Law i augusti. Vi skulle gärna åka till Europa det här året och vi förösker att få någon att ta oss dit. 

Framtidsplaner för dig?

-Bara att ha roligt med bandet och inte ta saker för allvarligt. Jag skall jobba för min pappa när jag har tid. Bygga en inspelningstudio i mitt garage med hjälp av Fletcher. 

Visdomsord?

-Vem är jag som skall ge folk visdom. Jag gör misstag och lär mig om livet precis som alla andra gör. . I

Nåt mer att tillägga?

-Det här var intressanta frågor. Ifall fanzinet kommer ut kan du väl skicka ett ex till Epitaph. Tack för supporten och hoppas att du gillar skivan. Ring mej och säg vad du tycker och var ärlig. .