5rand är ett italienskt metallband med en tjej på sång och hon låter verkligen stygg. Här låter jag dem svara på många frågor från mig för att vi ska förstå hur det är att vara ett italienskt metallband .... maj-2017

 

Snälla berätta lite om gruppens historia.

-5Rand är ett italienskt metallband. Grundat av Pierluigi Carocci (gitarrist),  bandet är en modern ljudblandning av thrashmetall och industriella element, med grov och ren sång, både levererade av Julia Elenoirs kvinnliga röst. Vi bildades 2015,och innehåller Riccardo Zito (Bas) och Francesco Marroni (Trummor). 5Rand spelade in sitt debutalbum i juni 2016 som heter "Sacred / Scared" och finns på Kick Recording Studios (Rom, Italien): mxiad och inspelad av Marco Mastrobuono (Fleshgod Apocalypse, Hour of Penance, Buffalo Grillz), mastrad på Finnvox (Helsingfors, Finland) av Mika Jussila (Nightwish, Soilwork, Morgondag, Amorphis, Children of Bodom). Albumet släpptes den 24/02/2017 via My Kingdom Music.

Två videoklipp för singlarna "Cordyceps" och "Paint of Pain" har publicerats, tillsammans med en tredje live-video för låten "Preacher of Lies".

Efter att ha spelat med Fleshgod Apocalypse i Rom deltog bandet i en europeisk turné med Vader och Immolation i april 2017. Senare spelar 5RAND den 24 juni på Metalhead Meeting Festival (Bukarest, Rumänien) tillsammans med Behemoth, Sepultura, Agnostic Front och Cradle of FIlth.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu: ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band på sidan?

-Det finns 4 av oss. Pierluigi är 36, Julia och Riccardo är 28 och Francesco är 23. Vi har våra egna dagliga jobb, men det är inte så spännande som musik! När det gäller icke-musikaliska intressen är Riccardo en amatör luthier och gillar att grej med instrument, han är en historieentusiast och en riktig nörd; Pierluigi är konstnär och därför en älskare av bildkonst; Julia gillar otrolig nog både matlagning och fitness, hon har verkligen ett problem och det är att titta på människor som äter: D Francesco njuter av skridskoåkning och gatukonst. Vi har några andra sidoprojekt men de är bokstavligen sidoprojekt, så mestadels bara för skojs skull.

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mestadels metall och då både döds och nu metal? Favoriter från det förflutna?

-Vi gillar verkligen thrash och death metal mycket, dess inflytande är en vanlig syn. Tvärtom skulle vi inte säga att vi har ger någonting för nu-metal alls, såvida inte termen betyder post-2000-band som Slipknot, Rammstein eller Gojira ... ja, men om så är fallet måste vi ändra oss om vad ad vi menar med termen nu-metal, först.

 

Är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp? Var ni inte rädda för att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

-Namnet 5RAND kommer från en underlig historia som hände  vår gitarrist Pierluigi för några år sedan. En sommarnatt i sin hemstad träffade han en konstig man (som så småningom avslöjade sig vara en shaman) och de tpasserade en bra del av natten och de dricker och pratade med honom. När han talade om sin dröm att bygga ett metallband gav den här killen honom en 5 Rand-mynt från Sydafrika som en lyckopengm och sa: "Om du ser till att varje steg ligger i riktning mot berget, så kommer du dit". Därför valde Pierluigi detta namn för bandet.

Namnet är ganska unikt, jag tvivlar på att någon annan skulle välja det.

Vad är det bästa bandnamnet? Det är lätt: IRON FUCKIN 'MAIDEN!

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Den energi som det ger oss. Vi älskar att spela live, se publiken njuta av vår musik och balla ut. Det är vad som driver oss att fortsätta, oavsett vad.

 

Och var är det bästa stället att spela? Och det värsta stället?

-Där folkmassan är som hetast! Fansen gör en konsert oförglömlig, inte bara bandet!

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Italien just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

-Säkert svårare än det är i Sverige. Metall är inte exakt för massorna här, låt oss säga så. Vi har dock ett stort antal förvånansvärt fantastiska band i alla metallmodeller, från folk / kraft till Fleshgod Apocalyps tekniska dödsmetall.

 

Hur skulle ni beskriva din musik i tre ord?

-Energisk, melodisk och ändå kraftfull.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil? Jag vet att du inte spelar punk men vi gör det på annat sätt, har punk haft något inflytande för er?

-Vi respekterar "rörelsen" eller hur du vill kalla den, men vi har ingen anknytning till den.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och de där grejerna?

-Det är ett bra sätt att få folk att veta om dig, men det har också gjort mycket svårare att faktiskt komma fram, eftersom antalet band har ökat väldigt mycket under de senaste 15 åren, och uppenbarligen kan inte alla vara bra band ... Men å andra sidan har det gjort liveshows viktigare, vilket betyder mer roligt för oss;)

 

Hur är det att bo i Italien just nu? Politiskt? Fascister?

-Upp och ner tror jag men det är fortfarande ett fritt land. Kan vara mycket värre. Kan vara som i Turkiet nyligen.

 

Finns det några bra band från Italien nu? Är punkscenen / hardcorescenen / metallscenen stor? Hur är det i din hemstad?

-Det är självklart att det finns det! Jag har nämnt några av dem som svar på en tidigare fråga men det finns verkligen många fler! Metall är ganska levande och bra, speciellt för stora band. Vi kunde klaga på knappt intresse för mindre och yngre band, som bara bekräftas när de blivit kända utomlands, och ofta inte ens då. Men det är vad det är, ingen mening att klaga ... bara att gå till lokala spelningar!

 

Vad vet du om Sverige?

-Det är mycket, faktiskt! Riccardo har varit där några gånger, även i Lappland på vintern, och älskar det jättemycket


Har du hört några bra band från Sverige?

-Skojar du? Ni har några av de bästa banden! Vid Gates, Arch Enemy, Amon Amarth, Sabaton ... behöver jag fortsätta?


Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Är det lättare att göra texter nu eller var det lättare att göra det när ni var yngre? Aldrig på italienska?

-Oftast skriver Julia texterna: hon är en psykolog, så hon har alltid oändligt med material om våra sinnen att skriva om. Därför är det definitivt lättare nu ... som ungdomar har vi alla skrivit galna saker. Tror aldrig att faktiskt vi komemr att skriva texter på italienska ... det skulle låta konstigt, antar jag: D

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva om?

-Jag vet inte. Förmodligen uttrycklig politik, då menar jag med riktiga namn och alla. Vi vill antingen berätta en historia eller kommunicera våra känslor om någonting och uppmuntra i allmänhet människor att tänka på egen hand. Så ska vi aldrig skriva med målet att skriva vad du ska göra. Vi hatar det.

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilket är er mest politiska sång?

-Som det förklaras ovan så tror vi inte på det. Därför ingen politik i våra låtar.

 

Bästa politiska band / artist?

-Inget.

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, då menar jag människor som lyssnar på musik?

- Naturligtvis kan det även vara så  för en distraherad lyssnare ... Hur många minnen associerar vi med den musik vi lyssnade på under den specifika perioden? Det är bara normalt, våra liv har ljudspår! Eftersom det är oundvikligt, för en mer dedikerad lyssnare som har en passion för musik, att påverkas av konstnärerna som han eller hon gillar mest. Det har också visat sig vetenskapligt att vår hjärna beter sig olika, enligt musiken ...

 

Omslaget på er CD ser väldigt bra ut, är det viktigt att ha ett skivomslag som visar vilken typ av musik du spelar? Ditt favoritomslag? Vem gör era?

-Tack. Vi tycker att det är väldigt viktigt att ha ett bra konstverk, men inte nödvändigtvis att visa vilken typ av musik du spelar ... även om det förmodligen är automatiskt för ett band som spelar en specifik genre att ha ett liknande konstverk.

Favoritomslag ... det är väl alla Iron Maiden som är ett klassiskt svar, men det finns gott om bra omslag: Metallicas And Justice for All har ett fantastiskt omslag, liksom Opeths senaste skiva.


Är det viktigt att få fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kan välja vad?

-Det är viktigt att stödja konstnärerna! Vinyl har något speciellt, gammaldags och ändå aldrig gammalt. Kanske för att det är större: D Vi vill verkligen släppa våra framtidsrekord på vinyl också.

 

Snälla berätta för mig en rolig sak som har hänt under din karriär och i vissa spelningar?

-Kan inte vara riktigt specifik, men det handlar om magont och att man inte skiter i dina byxor under en konsert: D

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?

-Vår publik är varierande. Vi har mestadels ungdomar i 20-årsåldern, men vi har också äldre metalheads, och det är vi verkligen glada över! Förmodligen har vi fler tjejer bland publiken, tack vare Julia ... Gissar att de har empati med henne.

Vader är det största bandet vi någonsin spelat med. Trevliga killar och bra musiker.


Varsågod att ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Och innan jag svarar, måste jag påpeka att det är Riccardo som svarar på det här.

Skivor: Seventh son of a seventh son av Iron Maiden, 2112 av Rush, Sound of Perseverance med Death, Rust in Peace med Megadeth, God hates us all med Slayer.

Konserter: Iron Maiden i Knebworth, England 2010; Iron Maiden i Istanbul 2013; Megadeth i Rom år 2010; Arch Enemy i Rom år 2012; Heaven and hell(Dio eran Black Sabbath) i Monza 2009.

Viktigaste sakerna i livet: "Krossa dina fiender. Se dem drivas framför dig. Hör kvinnornas klagomål "- Conan the Barbarian

 

Första, sista och dyraste skivan någonsin köpt?

-Min första var en komplett Beatles diskografi. Min senaste är Testament’s Brotherhood of the snake, min dyraste kan jag inte säga säkert...förmodligen någon samlargrej med Iron Maiden.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Blir det många intervjuer?

-Ibland.


Om du kunde välja fem band från det förflutna, både döda och levande, att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem skulle du välja?

-Ah, det är omöjligt att svara på den här. Låt oss hålla det enkelt och säga Iron Maiden, Mötorhead och Metallica.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

-Jag antar att det är det. Låta ångan stängas av är bra och nödvändig ibland.

 

Vilken är den märkligaste frågan du någonsin har fått i en intervju?

- "Du är italiensk. Vet du hur man kyler ner? "Naturligtvis gör vi det, det gör alla riktiga italienare! : P

 

Vilken är frågan du vill ha men du aldrig får? Snälla fråga och svara på den?

-Hahah, vi blir frågade ganska mycket redan ... både musikaliskt och icke musikaliskt relaterat!


Framtida planer för bandet?

-Vi ska försöka leverera ett nytt album nästa år, förvänta oss någonstans nära dig i Europa! Vi skulle vilja att turnera på andra kontinenter också, låt oss hoppas att uppnå det inom en snar framtid!

 

För dig själv?

-Vet inte, jag gillar att hålla sakerna flytande: P

 

Visdomsord?

-Tänk oändligt, men kontrollera alltid dina uppgifter och dina källor innan du gör något dumt. I ett ord: studera!

 

Något att lägga till?

-Tack för att du läste om oss, vi hoppas att få träffa dig snart på nån spelning! Följ oss på www.facebook.com/5randofficial och  andra sociala medier (du hittar alla länkar på www.5rand.net) för att hålla dig uppdaterad om var vi ska spela; Lyssna på vårt album "Sacred / Scared", som finns tillgängligt på Spotify, Amazon, Apple Music etc. Och kom ihåg att även titta på våra videoklipp på youtube;)

Tack igen och fortsätt att skaka ditt huvud!