Intervju med trummisen Michael Vafiotis - 4ARM. Detta gjorde I mitten av februari 2012

 

Historia?

-Bildades runt 2005, vi är ett thrash metal band från Australien. Vi har precis släppt vårt tredje album  “Submission For Liberty” som världen skall få höra.

 

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, familj, intressen och något hemskt om varje medlem?

-Vi kommer all från Melbourne, Australien. Vi är 30 år och just nu jobbar vi alla för att försörja band och familj. Jobben varierar från IT Software utvecklare och allting däremellan. Jag tror och gissar att vi alla har olika intressen utanför bandet. Jag själv är mycket för sport och spelar en hel del fotboll och tennis och det håller mig i god form för trummandet.  Vår sångare och gitarrist Danny är en sktibra tatuerare och gör en hel del jobb på sig själv och andra(skrattar). Något dåligt? Jag tror att alla I bandet har sina konstigheter men I slutet av dagen så har vi jobbat väldigt mycket för att vara där vi är. Vi tar alltid det goda med det onda. ,

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Australien? 

-Det är en ganska hård scen att vara i. Endast en ganska lite skara av folk går ut och lyssnar till Thrash metal i det här landet. Tyvärr domineras landet av en mer coretrend och den typen av musik. Jag menar även om befolkningen är ganska liten så är det ganska hårt att åka runt till de stora städerna eftersom de ligger så långt ifrån varandra. Vi snackar om 5-10 timmar att köra för att komma till nästa stad . En hel del press från Europa verkar överraskade över att det finns en thrashmetal scen I Australien.  

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-High Energy Thrash!!!!

 

Det senaste albumet, ni har ett väldigt snyggt omslag(både snyggt och skrämmande), vem har gjort det omslaget?  

-Det var en kille från NY som heter  Brent Elliot White som . Vi var  väldigt imponerade av vad hade gjort på Death Angels senaste album och även på Megadeths End Game, All Shall Perish och Whitechapel så vi visste att han var perfekt för jobbet. Så han jobbade med vårt och Arch Enemys album på en och samma gång. .

Det är någon slags koncept och det är egentligen ett gäng killar som är kedjade och sända till att arbeta I hierarki I komplett kontroll. Som ett flock får som är på gång in i slakthuset. Det representerar hur vi alla känner oss när vi måste jobba, hur vi skall tänka, när vi ska äta, när vi skall vila etc…Vi har nästan tappat all den kontrollen i dagens samhälle.

 

Jag jämför er med Testament, Metallica och Discharge? Kommentar?

-Jag antar att vi växte upp med de två första banden och de har varit en stor influens i vår musik. Vi har ideligen blivit påminda o matt vi borde blivit uppfostrade I Nay Area och vi har fått de jämförelserna i hela vår karriär. Att bli jämförda med de banden är en harkling kan jag tänka och skulle vi bara få häften att den succén de har upplevt vore det fantastiskt.  

 

Hur är det att bo i Australien, jag menar politiskt?

-Vi är en nation som är långt ifrån andra länder och väldigt isolerade. Som tur är, så har vi inte så mycket problem som vi hör talas om finns i Europa just nu men många människor är ganska veka till sinnet. Australien är ett land där ingen  står upp för sig själv, vi har inga protester eller brandbomber som kastas mot polisen eller något sådant för folk här är så mjuka(skrattar) och jag tror att vi är, om inte, det högst taxerade landet i världen så levnadskostnaderna är många gånger omöjliga att leva upp till för många här.   

 

Det är varmt i Australien, hur kommer det sig då att ni spelar såpass hård musik då? in Australia, how come that you play this sort of heavy music then ;-)?

-Vi växte upp i Melbourne, där kan man nästan ha fyra årstider på en dag men när man spelar på ställen som  Queensland och Perth kan det vara fysiskt utmanande på sommaren men det finns inget som en riktigt bra fläkt inte kan ordna.

 

Förr i tiden åkte många människor från Sverige till Australien, numera är det Thailand som gäller…har du träffat många svenska i Australien?

-Thailand är ett mycket billigare alternative för folk nuförtiden, det spelar ingen roll om det är shopping eller något annat så jag kan förstå varför folk föredrar att åka dit. Jag vet att när Australian Open i tennis I Melbourne äger rum, då kommer alla svenskar ut och visar sig men jag kan ha fel för det känns inte som om så många svenska finns i Australien 

 

Vad vet du om Sverige?

-De utbildar riktigt bra musiker. Lite grand som Japan tror jag med sina  fantastiska musiker.Jag tror att man nästan andas, äter, sover musik och det är därför de är så bra på det. Jag har också hört att ni har de mest fantastiska kvinnorna och visst älskar vi vår svenska massage. Och jag är ledsen att säga att ni svenskar gör den fulaste bilen i världen- Volvon???? :p

 

Har du hört några svenska band du gillar?

-Ja några stycken.. Dr skitbra Meshuggah, Arch Enemy. The Haunted, Soilwork, Ghost (en ny favorit), och inte att förglömma Entombed.

 

Vad är typiskt svenskt beteende tror du? Vad är typiskt australiensiskt beteende ?

-Jag tror att de flesta svenskar är väldigt välutbildade och att ni snackar bra…lite grand motsatsen mot vårt folk, jag tror att allt öldrickande har friterat våra hjärnceller(skrattar). Vårt beteende och attityd är väldigt laidback vilket är bra men det blir inte mycket gjort här egentligen, vilket är frustrerande ibland   

 

Era texter, vad influerar?

-Danny skriver all texter men jag kan saga att en låt som Submissions om regeringens sektorer och den mutade hierarkin. Andra ämnen är saker som utnyttjande av barn. Han tror på att kämpa tillsammans mot de som sätter sig uppe på andra.   

 

Spelar ni i några andra band?

-Nope %100 vikta åt 4ARM, förutom om Metallica vill ha en trummis(skrattar)  

 

Ifall ni kunde välja fem band från nu eller historia…..vilka band skulle ni välja?

-Metallica, Slayer, Carcass, Pantera, 4ARM

 

Vilket är det största bandet ni spelat ihop med?

-Testament på 2010 Damnation Turné

 

Vilket är det största bandet som ni haft som förband som sedan blivit stort och känt i hela världen?

-De flesta band slutar efter att ha spelat ihop med oss(skratt)  

 

Snälla berätta något roligt som hänt under er karriär…något riktigt sjukt?

-En incident som jag alltid tanker på när jag får en fråga som den här är när JP(Vår gitarrist) gjorde en grand finale på sin gitarr och ramlade in Ii trumsetet och knockade sig själv.  

 

Vilken typ av folk kommer till era konserter?

-Socialt missanpassade för det mesta(skrattar). Vi spelar musik för en mansdominerad marknad men vi har fans som både är unga och gamla vilket jag tycker är coolt. Det är underbart att se de yngre ungarna från 15 som gillar thrash och som känner till historien och uppskattar de äldre banden som startade allt.  

 

Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt med intervjuer? Vilket sätt föredrar du att bli intervjuad? ?

-Jag är alltid glad att gå igenom en intervju om det så är online eller på telefon. Jag blir självklart trött på samma frågor om och om igen men man får acceptera dem för folk känner inte till oss sp bra. Än så länge har denna intervju varit lite annorlunda så jag gillar den  :)

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Master Of Puppets, Divine Intervention, The Black Album,  Heartwork, Destroy Erase Improve.

-Metallica i Norge 2007, Slipknot/Machine Head 2008, Testament Damnation Tour 2010, Carcass 2009, Meshuggah 2009

-Familj, Hälsa, dubbla bastrummor, fräscha trumpinnar, grepptejp

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-And Justice For All, Unto The Locust, Metallicas -The Good, The Bad and The Live.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och allt sådant?

-Jag tycker inte det är bra och det har dödat industrin på det sättet att artister inte kan tjäna tillräckligt med pengar och skapa en karriär för sig själv I musikindustrin. Musiker litar till skivförsäljning och illegal nedladdning tar bort en stor del med potentiella profiter. Nuförtiden ser vi att band skyndar in i studion varje år nästan för att kunna få lite pengar från skivsläpp. Före det tog banden sig lite mer tid på att skriva riktigt bra album eftersom de kunde det. Nu när jag har sagt allt detta så är det inget vi kan stoppa, det är väl en del i utvecklingen, det är bara att acceptera eller att hitta en ny karriär.

 

Är ert bolag ett bra bolag? Vad kan de göra bättre och vad är de riktigt bra på?

-Bolaget har varit riktigt bra mot oss hittills. Utan bolaget hade vi nog varit kvar i vår hemstad och inte kommit någonstans. Saker och ting går fort nu, de hjälper oss med turnéer och promotar albumet på ställen som det skulle vara omöjligt för oss själva att göra.  

 

Har ni varit utanför Australien och spelat mycket, var är bäst?  

-Bara Australien än så länge men vi skulle gärna spela i Europa, eftersom thrash är mer älskat och uppskattat där.  

 

Var i Australien är bäst att spela?

-Några ställen jag skulle vilja säga är  The Palace Theatre och Billboards i (Melbourne) är riktigt bra ställen att spela på. Stort PA och en stor scen. Vad kan man mer begära?

 

Varifrån kom namnet på gruppen?

-"För en lång lång tid sedan när vi var unga och du vet när man skall börja, så spelar du så fort och hart som du bara kan, det blev en del smärtor i mina överarmar(skratt) och det är så thrash är hart, aggressivt och snabbt…vi lärde oss genom smärta, sedan så passade 4Arm(forearm) ypperligt till vår musik.  Så har 4arm en komisk betydelse också och ordet ”forearm” kan också betyda att man preparerar sig själv för ett krig och det var lite det vi gjorde  inför varje spelning då.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Ja, vi kommer att fortsätta att promota vårt album och vi skall turnera en månad i USA i juli och Japan direkt efter det. Vi hoppas få komma till Europa detta år och slita sönder er. Jag tror det är lite tidigt att redan snacka om nästa skiva men vi har gjort denna och låter den göra jobbet och tar det från här. ,

 

Framtidsplaner för dig själv? 

-Jobba ännu hårdare som trummis och träna på det så mycket jag kan.  

 

Visdomsord?

-De flesta bollsporter är förluster, inte vinster.

 

Nåt att tillägga?

-Tack för intervjun, det var roligt.