Pila från 23 till svarade på ett gäng frågor från mig i juli 2023. Bandet var ett av de första som jag intervjuade för många år sedan och nu kör vi igen. Sorry för att jag missade en del research angående IFK Norrköping-låtar och engelska låtar.

23Till består av:

Abra (Janne Abrahamsson) – sång, gitarr

Pila (Micke Pihlblad) – bas, sång

Georga (George Gustafsson) – gitarr, orgel, sång

Pelle (Pelle Karlsson ) – trummor

 

Alla foton är tagna av FotograFia

 

Det var länge sedan jag intervjuade er…det var väl tidigt 90-tal. En del har hänt sedan dess. Ni lade av 1996 och gjorde en reunion 2006…har ni spelat ihop sedan dess?

-Den korrekta historieskrivningen är ju att vi började 1985 som trio men vi hade redan spelat som 23Till på fyra runt 1981. Då var även Patrik Andersson med i bandet och han spelade sedan i band som The Great Gypsy Rockers och Los Concombres som var välkända band på den lokala scenen i Norrköping. 1985-1996 spelade vi som det 23Till som släppte skivor.

2006 gjorde vi en one off-reunionkväll. Det fanns inga planer på nåt mer då.

2013 ringde plötsligt Kanalrock i Norge och undrade om vi ville spela på deras festival. Det kändes som en kul grej att göra så det fick fart på oss igen. Kändes lite trist att bara göra en spelning så då bokade vi in spelningar på Debaser/Slussen och hemma i Norrköping också sen gjorde vi några spelningar per år innan det succesivt ökade igen. Så sen 2013 fram till nu har vi funnits ”på riktigt”.


Ni släppte ju en LP 2019 och det var en välkommen skiva…hur var känslan när den släpptes?

-Att vi gjorde Shake it Baby-skivan 2019  handlade mycket om att vi börjat spela igen. Efter ett tag började det kännas rätt trist att bara åka runt och spela våra gamla låtar så vi tog ett snack och bestämde att vi skulle försöka skriva nytt igen. Det var lite som att öppna Pandoras ask, det blev ett kreativt flow som faktiskt fortfarande håller i sig till viss del. Det var skitkul och skivan blev utan tvekan det kanske bästa vi gjort. Möjligtvis i konkurrens med Nöjd?-plattan. Synd bara att så få hittat den och mycket av planerna och spelningarna som fanns kraschade i samband med pandemin. Shit happens, liksom :-P


Ni håller på med något nytt skivsläpp förstår jag…berätta om det och hur det låter?

-Ja det stämmer, vi släppte ju under 2021 även fyra digitala singelsläpp efter Shake it Baby så det är dags på nåt sätt. Svårt att beskriva när man är så inne i det. I första hand är det tänkt som enbart digitala låtsläpp. I alla fall till en början. Vi har lite idéer om fysiskt släpp som vi bollar med Beat Butchers och får se var det landar.

Vi tycker det låter otroligt bra, förstås men vi är knappast opartiska, ha ha… första släppet blir faktiskt en cover. En liten bonus på en gammal schlager Det börjar verka kärlek, Banne mig. En hyllning till Claes-Göran Hederström som dog 2022. Han hjälpte oss lite med en del administrativa grejor och vi har ju alltid varit svaga för gamla schlagers. Ett jävla ös kan vi utlova där.


Ni har ju alltid varit i punkens kretsar men aldrig varit ett band som är råpunk eller så…vad skulle ni kall er musik själva?

-Det har väl alltid varit vårt stora dilemma och är fortfarande. Vi kanske inte uppfattas som ”tillräckligt punk” för punkarna eller eventuella arrangörer och kanske för punkkopplade för andra. Vi har alltid kastat oss mellan musikstilar och försökt göra nåt eget av det. Om det betraktas som punk eller inte är faktiskt helt ointressant för oss. När kostymen blir för trång känns det bara obekvämt.


Vad betyder ordet punk för er, är det bara ett ord eller vad betyder punk för just dig/er?

-Punken är utan tvekan våra rötter, i alla fall mina och Abras. Det var därför vi började spela utan tvekan och definitivt därför vi låter som vi gör. Betyder det nåt så handlar det om att vill du göra nåt är det bästa sättet att försöka göra det själv istället för att vänta på nån annan. Att inte bry sig om vad som är punk eller inte är också en bra definition av punk, tycker jag.


Spelar ni mest med punkband när ni är ute och spelar?

-Så blir det ju ofta. Lite på grund av dilemmat jag beskrev tidigare i intervjun. Vi har ingenting emot det även om arrangörer ibland kanske borde ha liiite bättre koll på vad de bokar och i vilket sammanhang.


Vad är det konstigaste och mest udda ni haft en konsert tillsammans med?

-Vet inte om vi haft så många jättekonstiga grejor egentligen. Vi kompade Joddla med Siw på några låtar när vi körde Per Bertil Birgers – en  kvinna som joddlar. Vi tyckte det var genialiskt men publiken tyckte nog bara det det var konstigt… vi gjorde några konstiga spelningar i Lettland och Sovjetunionen också på 80- och 90-talet men det var ändå kul

 

Ni har bara gjort musik på svenska eller hur är det, förutom covern av Spicks en Specks?

-Spicks & Specks är en av tre engelska covers vi spelat in. I början körde vi också alltid Billy Braggs To have and to have not och den finns faktiskt också inspelad och med på nån av Beat Butchers jubileumsskivor. Och Eddie and the Hot Rods Do anything you wanna do finns med på liveskivan Även vackra fåglar skiter som Birdnest gav ut en gång i tiden.

 

Ni har ju gjort två riktigt bra covers …nyss nämnda Spicks and Specks och Balladen om Olsson som blev en hit…några andra ni har gjort eller kör på scen? Just det en Inferno-låt också väl?

-Ja Infernos gamla ”Ett steg för långt” har vi ofta kört och kör ofta fortfarande. En fantastisk låt som vi alla älskar i bandet. En sån låt man önskar att vi själva gjort.

Under de tidiga åren slängde vi också ofta in 1-2 covers i våra set. Nu har vi så mycket låtar att välja på att det är svårt att få plats med covers men ibland gillar jag själv när band kör en väl vald coverlåt.

Det finns faktiskt en spellista på Spotify som jag satt ihop där alla låtar som vi någon gång gjort cover på och kört live minst en gång finns med. Nu har en massa andra folk varit inne och pillat i listan (gjorde den offentligt och har inte orkat ändra) så efter låt 38 är det annat folk som varit inne och lagt till. Vet inte varför, de kanske vill att vi ska spela dem ha ha ha

Länk till listan: https://open.spotify.com/playlist/6eNhC6dUH7SWgCaaCrgW1N?si=7190ef5384e9480a


Berätta lite om följande låtar
a) Vitt Slem

Vår första singel. Tycker fortfarande att den låter väldigt bra och har en jävla attack samtidigt som den har det där poppiga elementet som vi på nåt sätt nästan alltid har.
b) Musiken

Georga (George Gustafsson) som ju spelat med oss mer eller mindre alltid är ju en fast medlem numera och han har samtidigt en egen karriär där han ger ut massor av musik. Kolla upp det! När vi gjorde Shake it Baby kändes det som en snygg blinkning till honom att vi också gjorde en av de låtar han släppt tidigare. Vi 23Till-ifierade den lite, lade till en refräng och vips blev den en av de bästa låtarna på skivan.

c)Procedomani

Är väl en av de mest välkända låtarna från Nöjd?-skivan. Som jag minns det ville vi röja till det ordentligt och även om verserna bara är ett ackord finns det en snygg popkänsla i låten också. Jag skrev en text om en stalker, eller i alla fall om hur det kan kännas av att vara besatt av någon, där man inte kan förmå sig att låta bli att tänka på personen trots att man fattar att de är meningslöst. Ungefär så.


Att sjunga om politik ligger i punkens hjärta, är det viktigt att få ut åsikter med sin musik?

-Att texter har en mening tycker jag är viktigt men det behöver inte nödvändigtvis vara uttalat politiskt. Blir det pekpinnar tröttnar jag efter 3 sekunder. Det blir helt ointressant för mig.


Bästa politiska bandet?

-Det är svårt att komma förbi The Clash såklart. De gjorde det med finess.


Vilket är det bästa bandet som aldrig sjunger om politik?

-Nästan allt KAN ju vara politik om det görs på ett smart sätt men ska man nämna några från (den ursprungliga) punksvängen är ju band som Buzzcocks och Undertones två ypperliga exempel där politiken aldrig stod i centrum


Det finns ju många unga punkband i Sverige just nu….har du några favoriter?

-Ingen av oss har någon koll på det. Har ju sett att det finna massor av nya band som räknas in i punkgenren. Det är som det ska vara och det är kul.

Ska jag nämna nåt nytt band så kan jag pusha lite för Bandet Ellington från Norrköping men inte ens de är särskilt unga längre ha ha ha. De är i alla fall jävligt bra.Check em out!

 
Bor ni kvar i Norrköping eller hur är det? Har ni aldrig tänkt på att göra en hyllningslåt till IFK Norrköping eller annat fotbollslag därifrån eller skiter ni i fotboll?

-Hallå där, gör din research! (ha ha ha) Självklart har vi redan gjort en hyllningslåt till IFK Norrköping! Inför säsongen 2001 gjorde vi en tillfällig återförening i studion och spelade in ”Mitt lag – min stad” till en platta som Peking Fanz släppte. Den går att hitta på youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=Kj7ElINWlmY

Jag är väl den stora fotbollsnörden i bandet och har gått på alla matcher sen jag var typ fem år. Jag är nog, tyvärr, nästan sjukligt besatt av hur det går för IFK. (Sorry för dålig research men jag hade för mig att de hade gjort det men blandade ihop låten med Eldkvarns låt)


Jag kan tänka mig att livefavoriter är låtar som Balladen, Sista Supen, Vitt slem, har jag fel…vilken är er egen favoritlåt att köra live och vilken är låten som publiken ropar efter?

-Balladen om Olsson och Sista supen måste vi alltid spela. Så är det ju och inget fel i det. Hur trist är det inte att gå och kolla på band som bara ska spela sina nya låtar. Det är lite föraktfull på nåt sätt. Det gäller att hitta den gyllene medelvägen mellan gammalt och nytt.

Vi gillar ju att spela mycket av det nyare materialet. ”Alabama” sitter alltid som en smäck och om allt känns bra brukar vi ibland sluta med ”Jag tror vi går där än” som kan bli en slags god natt-hymn när allt stämmer.


Ni har släppt i princip allt på Beat Butchers, kommer ni att forstätta med det?

-Det hoppas vi! Det är Sveriges ärligaste skivbolag och vi är väldigt glada att vi lärt känna Jojo och Mårten.


Skulle ni kunna tänka er att släppa en “LP” bara digital eller skulle det inte kännas som om ni gjort en skiva på riktigt då?

-Nja, att släppa låtar idag är ju lite komplicerat samtidigt som det är enklare än någonsin. Jag tror man får se den digitala och fysiska världen som två helt olika saker. Fysiska skivor idag säljs ju nästan enbart i väldigt små upplagor och till de riktigt hängivna. Vi har ju bara släppt enskilda låtar sista tiden och då funkar det enbart digitalt tycker jag men ett album är ju roligt att även kunna erbjuda i fysisk form. Vi får se hur vi hanterar det framöver.


Köper ni mycket skivor själva? Vad är favoritformatet? Finns det några bra skivaffärer kvar i Norrköping?

-Jag köper en hel del vinyl men då nästan enbart sådant gammalt jag missat. Köper mycket tidigt 70-tal när jag köper plattor även om jag också köpt ”nya” skivor med Frank Turner och Jim Bob, artister jag verkligen gillar.

I Norrköping finns Vaxkupan som verkligen är en riktigt skivaffär med allt vad det innebär. Guldställe!


Berätta lite om Våga Visa vem du är, låt hjärtat vara med….?

-Konstig samlingskiva som gavs ut lokalt av nåt studieförbund och vi fick väl slänga med en låt för att vi körde nån cirkel där. Inget att bry sig om.


Ni fick ju in lite reggaetoner i Ännu ekar ropen(en riktigt bra låt som jag hoppas kommer med på nya LP:n) och jag får en Clash/SLF känsla…..eller hur var tanken med den låten…en hyllning till de banden?

-Kul att du gillar reggaeviben! Det har alltid funnits en förkärlek hos oss för den där tidiga punky reggae-grejen. På Shake it Baby vågade vi oss på det på allvar med låtarna  ”Det kommer bli bättre” och ”Skaver” och vi upptäckte att vi faktiskt kunde göra det riktigt bra.

Som du säger, Clash och i viss mån SLF omfamnade reggaen och gjorde nåt eget av det. Ruts får man inte heller glömma bort i det sammanhanget. För mig är de nog mästarna när det gäller punky reggae. Får man vibbar av Clash och SLF av ”Ännu ekar ropen” har vi lyckats bra. Sen är ju låten kanske snarare en hyllning till hur musiken faktiskt kan förändra ditt liv och en berättelse om banden som spelade i Lejongropen här i Norrköping på den tiden.

VI fick ju också massor av hjälp av reggaekungarna Kalle Baah när vi spelade in den. Vi lånade deras blåssektion, deras trummis Janne Karlsson har vikarierat hos oss massor av gånger och han spelar trummor på låten och har också mixat/proddat låten och sångaren Pelle Johansson är ju med och sjunger och toastar och har också skrivit en snutt av texten.


I videon Nån Annan har ni med ett gäng sköna människor, hur har reaktionen från folk varit på denna video? Jag älskar den…

-Kul, vi älskar den också och vi har bara fått positiv respons på videon. Georga jobbar som musikpedagog på en daglig verksamhet så han har förmånen att jobba med det här sköna gänget så därigenom gjordes videon.


Per Bertil Birgers orkester blir det ingenting mer med eller? Är det kul att spela sådana gamla låtar och är det något ni slänger in på en 23 Till konsert?

-PBB var skitkul under en period men är nedlagt sedan flera år. När det gäller de gamla låtarna så är ju faktiskt Det börjar verka kärlek, Banne mig en låt som även PBB körde men nu har vi piffat till den ytterligare.


När ni spelar live nuförtiden, är det bara gammelgubbar som jag som kommer eller drar ni en yngre publik också? Vilken typ av människor är det som kommer?

-Faktiskt ganska blandat, vilket är kul. Vi vet att vi kan tilltala en ganska bred publik bara de vet om att vi finns och har hört oss.


Vad är det bästa med att spela live och vad är er styrka live?

-Svårt att förklara. En lyckad spelning ger enorm energi tillbaka som man kan leva på länge. Vi vet att vi är ett jävligt bra liveband som kan funka på i princip vilken scen som helst.

 

Hur tycker ni annars det är politiskt i Sverige idag med koranbränning, Tidöavtal, Nato-ansökan etc etc….har allt vad solidaritet försvunnit?

-Mycket känns väldigt hopplöst och det känns som utvecklingen går åt fel håll på så många olika fronter. Det som kan skrämma mig mest är att vi på många sätt marscherar med öppna ögon mot avgrunden och då tänker jag främst på hela miljöfrågan och att så många välkomnar ett samhälle där vi på många sätt omfamnar ett slags auktoitärt styre. Det är vansinne.


Framtidsplanerna för er just nu är nya skivan förstår jag …annars?

-Som sagt, få ut de nya låtarna i lämplig ordning och sen vill vi ju spela ute betydligt mer och hoppas att några vill se och boka oss. Det är jävligt kärvt på livefronten just nu. Samma band på alla ställen.


Spelar någon av medlemmarna i andra band just nu?

-Ja, Abra och Georga har ett coverband ihop där de ibland spelar partyhits på privata fester. Sen har ju Georga sin egen utgivning som pågår hela tiden.


Visdomsord?

-Know your rights! The future is unwritten


Nåt att tillägga?

-Nope – kul att få vara med 😊