Inte ofta som jag gör en intervju eller skriver om en skiva som jag inte fått eller har fysiskt men jag gjorde ett undantag för Skabara och den här intervjun tog sin plats i maj 2023

 

Hej berätta lite om Skabaras historia, hur ni träffades etc ? Tidigare band etc?

Pål: Jag är enda originalmedlemmen kvar, och det sedan 2016. Det började som ett kompisgäng, sedan har vi med tiden satsat mer och mer och lagt ner en hel del jobb för att komma framåt. Niklas har spelat i olika ska/reggaeband men också lite kosmisk rock’n’roll [sic!]. Henke kommer från doom metal-scenen men ville testa annat. Alexandré är klassiskt skolad och har spelat i stora blåsorkestrar i Frankrike. Vi är ett udda gäng på det sättet, men vi har mycket att komma med, och det är kul med alla olika perspektiv!


Hur kom du in i skastilen från första början?

Pål: När jag fastnade för det var det via punken, från Clash till Rancid. När vi började fanns också klubbar som spelade vintage-ska, som Oldies. Än idag finns det klubbar som håller igång det, och det är viktigt för att sprida budskapet, eller missionera, om man så vill…

Ska är ju rätt dåligt representerat idag, men det är alltid kul att se. Sedan har det funnits, och finns, en massa bra svenska ska-band som inspirerat oss. Liptones, Eskalator, Spökstan, för att nämna några. Vi tror väl att alla egentligen gillar ska, men inte vet om det ännu.


Hur kom ni på det lysande namnet Skabara?

Pål: Det råder lite olika åsikter om det är så lysande, haha. Men det finns många inom scenen som har ordet i namnet, och där skulle vi inte vara sämre. Jag är tvångsmässig ordvitsare, vilket gjorde det ännu enklare.


Ni har gjort en skiva, varför bara 100 fysiska ex?(Vill gärna ha tag på ett)

Pål: Skivan ”Råttkasino” är ju ett kärleksbarn som vi la ner väldigt mycket tid, energi och pengar på. Vi ville ha den svenskpressad med extra allt. Sedan hade vi ingen aning om hur den skulle sälja. Med facit i hand borde vi ju pressat fler, men å andra sidan är det ju kul att den är eftertraktad!


Har ni några tankar på en andra skiva? Är det viktigt att få ut musiken fysiskt?

Pål: Vi har en färdiginspelad skiva som förmodligen släpps i år om allt är med oss, också den kommer på vinyl. Vinyl är dubbel glädje i det stora formatet för illustrationer och grafik, men också att hålla det man gjort i handen. Flera i bandet är idoga samlare, så att inte släppa den fysiskt skulle vara tråkigt. Men kostnaden att spela in, trycka och illustrera skenar lätt iväg och det måste ju gå runt.


Texterna är det svårare att göra på svenska än på engelska? Vad influerar er textmässigt, några favorittextförfattare? Ni kommer bara göra musik på svenska hoppas jag?

Pål: Engelskan är ju det man hört hela sitt liv, samtidigt som alla plattityder förstör mycket i texterna. Alla ”yeah”, ”wow” och ”pick it up” tar udden av en rad med text som har mening för en själv. Musiken behöver en vettig text som handlar om något man tycker är viktigt att berätta.

Ofta snappar jag upp en metafor eller en rad någonstans som blir viktig i en låt, men har man ett tema som känns bra så skriver låten sig själv. När man har ett tema är det mer ett hantverk - hitta rim och stilfigurer som gör budskapet delvis tydligt, men delvis också mer subtilt. Skulle jag välja en textförfattare så blir det nog Morrissey, som aldrig var rädd för det pretentiösa. I grunden är ju vår ska punkvärldens dansband, så där får man jobba både med yta och djup. Jag tror att vi gör bäst i att hålla oss till det språk vi också kan bäst, och maxa sätten att uttrycka det vi vill på svenska.


Berätta lite om följande låtar

a)Trolltider

Pål: Med Trolltider ville vi göra en blåstät låt med få ackord, och med stort utrymme för ett solo. Det är också en av våra längre. Textmässigt kom den till under en period då yttrandefrihetsdebatten var het - att en del menade att de inte fick säga vad de ville samtidigt fick stor uppmärksamhet i medierna.

b)Blå stad

Vi gillar kontrasterna i skamusik, att det är dansant och svängigt men på samma gång ofta mörkt i texter och harmonier. I denna låt ville vi få till en känsla av ett cirkusfält på dekis, där karusellerna stannat sen länge. Texten är i samma linje, en dystopisk framtidsvision. 

c)Skatteparadis?

Pål: Kanske det punkigaste vi har gjort. Vi reagerade på Leif Östlings ord om att man inte får någonting med skatten. Vi har 541 miljardärer i landet, som i genomsnitt betalar mindre andel i skatt än städare. Kanske är någonting att fundera på innan man klagar på skattetrycket?

 

Vad betyder punk för dig? Är det bara ett ord eller är det en livsstil? Jag hör lite influenser av punk hos er?

Pål: För mig har olika sorters punk funnits med länge, och jag inspireras av både nytt och gammalt. Joe Strummer är en husgud, men även många svenska band. Punkens DIY är någonting som man som litet band får köpa och anamma. Spela in billigt, lära sig design och allt annat man behöver. Vår attityd till musiken lånar också från punken, att testa det som känns kul istället för att hålla oss till samma konventioner alltid. Sedan är vi nog för gamla för att dricka hembränt och ockupera hus, men det bor nog en liten rebell i oss alla.


Hur har den mest skumma recension låtit du fått i något band som du varit med i?

Pål:Vi har inte fått någon skum recension, men det har hänt att våra syften med en låt missförståtts, att någon missförstår ironi eller kontraster i en låt. Det är ju sånt som händer, och också skönheten i att göra en text eller låt som får flyga, men landar kanske i publiken på ett annat sätt än vad vi har tänkt.


Mycket spelningar? Blir det mest att ni spelar ihop med andra skaband eller blir det andra musikstilar också? Vad är er styrka live?

Pål: Vi spelar så mycket vi kan. Ofta spelar vi gärna med andra ska-band för att göra det till en helkväll för de som gillar ska, men det är kul att spela med i princip alla band. Vi siktar på att komma ut lite i landet utanför Stockholm, och på sikt gärna lämna moder Svea. Nu sjunger vi ju på svenska, men vi tror att alla kan förstå baktakten och ska-språket i alla fall.

Vi gillar varandra i bandet och det tror jag märks i vår kemi, så det märks nog att vi har roligt på scenen. Vi laddar ofta länge inför ett gig och är otroligt ordningsamma på det sättet - vi vill ju respektera publikens tid och pengar och ge valuta för tiden!


Har du några förslag på riktigt bra nya band som du vill säga här?

Pål: Personligen nämner jag gärna The Skints och Gentlemen’s Dub Club som hör hemma inom modern reggae - de har inspirerat mig massor i vad som egentligen är kärnan i baktaktsmusik. Som anglofil älskar jag många brittiska musiker, men när man har hört alla klassiker vill man också höra några som förnyar. Ett annat lite nyare band är Interrupters, som är en vettig kronprinsessa till det Rancid och Tim Armstrong påbörjade.


Fem favoritplattor alla tider, fem bästa konserter du varit på?

Pål: 

  1. London Calling (The Clash) 
  2. The Specials (The Specials)
  3. The Queen is Dead (The Smiths)
  4. And out come the wolves (Rancid)
  5. Saxparty 12 (Ingvar Nordströms)



  1. Tompa Eken-kvällen på Mosebacke 2019
  2. The Skints på Freedom Sounds i Köln 2022
  3. Morrissey på Hultsfredsfestivalen 2004
  4. Psykbryts avskedskonsert, Kafé 44
  5. Casualties på Slaktkyrkan


Dricker ni öl, ska ni inte släppa ett eget Skabara öl, vad skulle det heta och vilken är favoritstilen??

Pål: Haha, det vore ju en dröm! Ett svenskt ska-öl! Det skulle nog sluta med en lager, då amber ale och IPA-fansen är i minoritet i bandet. Vi drömde länge om att sponsras av nåt bryggeri, men i nuläget är det nog vi som sponsrar dem, haha! Med det sagt är vi öppna för något bryggeri som vill göra en svensk ska-öl!


Ni har sålt ut alla skivor förstod jag, gick det fort?

Pål: De första 60 flög av hyllorna till Sverige, men också Australien och Slovakien. Vi har sålt de sista på våra gig, och det är ju kul att folk vill ta hem musiken också.


Vad tycker du annars om att leva i Sverige idag, politiskt, SD-M+KD? Skjutningar etc etc?

Pål: Vi var väl inte supernöjda med den nya regeringen, samtidigt som den förra inte hade utrymme att göra sånt vi gillar. Det är en knepig situation, men det går att göra någonting åt, om man verkligen vill. Men att satsa mycket på välfärd under en lång tid vinner ju inga val. Dagens fiskmåshöger skriker om hårdare bud, men det är inte deras barn som sitter i smeten. De som riskerar att hamna i gängens klor behöver ges en framtid att tro på och ett alternativ att se fram emot. Framtiden för dagen unga är mörk med klimatfrågan, sedan en pandemi på det, och nu den ekonomiska situationen.

Skjutningar är så klart deprimerande och hemskt för alla, men det har uppmärksammats först när det drabbar andra än de som är involverade i gängkonflikterna. Alla tider har sina frågor, men den här regeringen kommer knappast lösa någon av dem…


Politik och musik är det något som hör ihop? Är det viktigt att få ut åsikter i er musik tycker du? Vilken är er mest politiska låt?

Pål: Man ska sjunga om sånt som är viktigt för en. När texterna ska skrivas vänder man sig till det som är mest intensivt, som man vill berätta om. Varje dag möter man politiska frågor, så att de får en central plats är ju inte så konstigt.

Den mest uttryckta politiska låten lär väl vara Skatteparadis, men ingen låt saknar politik fullständigt. För att citera Grupp 8; ”Det privata är politiskt”!


Vilka/vilket är det bästa politiska artisten/bandet?

Pål: För mig finns politiken i mina öron och inte i textförfattarens lyrik. Uppenbara svar är väl Clashs ”Lost in the Supermarket”, om en grå arbetarklassvardag. Men Pulps ”Common People” säger mer om vanligt folk än vilken punkare som helst, inklusive oss, kanske någonsin kommer att göra.


Vad är det konstigaste som ingen tror att du skulle lyssna på som du lyssnar på och gillar?

Pål: Att oironiskt gilla en del dansbandslåtar. Kanske det minst kreddiga man kan göra! Där finns hjärta och smärta men också vardagens bekymmer, utan att behöva förpackas i det grandiosa formatet. Ingmar Nordströms ”Saxparty”-plattor snurrar än idag. Sen är jag också svag för finsk techno.


Om ni kunde välja fem band, vilka som helst, både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med er, vilka fem skulle ni vilja spela med då?

Pål: Joe Strummer, Johnny Cash, Thåström, The Specials (Originaluppsättningen) och kanske Jimmy Cliff.


Köper ni mycket skivor själv, är ni samlare? Vilken är den dyraste skivan du har?

-Några av oss i bandet samlar en del, särskilt Axel som älskar tidig ska och reggae. Tror dock inte att vi bör avslöja vilka rariteter han har där hemma i skivbacken. Men fysisk musik är kul och vi köper nog mer än vi säljer.


Blir det mycket intervjuer, är det tråkigt?

-Nej, vi har väl inte äntrat det mediala rampljuset ännu, så det har sin charm! Kul att få snacka om något som man lägger så pass mycket tid på.


Vilken är den vanligaste och tråkigaste frågan?

-Vi har inte gjort så många intervjuer, men det tristaste är att förklara en hel låt. Det roligaste är väl att höra andras tankar om ens musik, på gott och ont.


Vad är det lustigaste som hänt under er karriär på scen, eller i bussen, i publiken etc? Snälla berätta något roligt som hänt?

-En gång spelade vi inför ett gäng där en person satt i permobil. Alex tänkte inte på det när han bad publiken att göra dansen ”running man”. Efter någon sekund fattade han vad han sagt och det blev en rätt pinsam tystnad, haha. Det kom igång ändå och killen i permobilen dansade faktiskt bättre än många andra där!


Framtidsplaner med bandet?

-Vi har en nyinspelad skiva som vi hoppas hinna göra klart i år, och sedan spelar vi så mycket vi kan för att finansiera den. Men också göra ny musik, så klart. Både Henke och Niklas är enormt produktiva som låtskrivare, så vi badar i låtförslag, men sedan ska alla få en feeling för låtarna vi spelar in också.


Framtidsplaner med ditt liv annars?

Pål: Gör mer, spännande musik med fler artistsamarbeten! Spela runt om i landet! Springa halvmara! Få igång en jämn puls på ska-scenen i Stockholm!


Visdomsord?

-”Där man bränner böcker, bränner man snart också människor”, som Heinrich Heine skrev 1821. Vi måste göra allt för demokratin och friheten och inte ta den för givet. Idag har vi för många antidemokratiska strömningar som man behöver bemöta innan det är för sent.


Nåt att tillägga?

-Inget jag kommer på!