Att Krigsstigen har gjort en av de bästa debutep:na på länge råder det ingen tvekan om. Här svarar de på ett gäng frågor från mig och jag hoppas verkligen att de kommer med mer låtar snart...för de andra är sönderspelade. Juni-2023

 

Hej på er! Hur kommer det sig att Krigsstigen kom till?

Adrian: Jag skulle provspela för Wrong Band som trummis och efter ungefär två rep så droppade de att de hade ett annat hemligt projekt som hette Krigsstigen. Jag tyckte det lät mycket mer intressant och på den vägen är det.
Anders: Vi, (jag, Jesse och Hanna) satt och spånade på om det inte skulle vara kul att göra musik på svenska. Vi var alla på och kreativiteten började flöda direkt. Både Anton och Adrian förfrågades om de var intresserade av Wrong Band, men rätt snart kom Krigsstigen upp på bordet och de låtidéer som fanns, och alla blev grymt sugna på att satsa på det.

 

Hur kommer det sig att ni kom in i punkens underbara värld? Föräldrar, kompisar eller vad?

Anton: En väns styvpappa tipsade om band som The Ramones, The Clash, Sex Pistols osv när jag var runt 10-11 år. Därifrån var vägen - och musiksmaken utstakad.
Anders: Min bror introducerade mig till band som Weezer och Blur, och efter det så gled det mer och mer över till punken.

Hanna: Jag hittade punken själv och började hänga i smyg på skivbutiken efter skolan i mellanstadiet. Vill fortfarande tacka killen som jobbade på den “hårda sektionen” i Mega Store vid Stockholms central för alla grymma musiktips, men har aldrig råkat på honom i vuxen ålder tyvärr.

 

Ni är några av er med i Wrong Band också, blir det fortsättning på dem med?
Hanna: Det kommer mera från Wrong Band, men Krigsstigen har tagit en jäkla fart just nu, så det gäller att hinna med allt!

Ni har ju lyssnat en hel del på trallpunk kan jag tänka, andra punkstilar ni gillar?

Hanna: Jag lyssnar i princip på all typ av punk, men hjärtat klappar absolut hårdast för skate från LA på 90-talet.

Adrian: Nej, jag gillar faktiskt bara trallpunk!

Jesse: Samma för mig, bara trallpunk här.
Anders: Jag var rätt sen på bollen gällande just trallpunken. Var under många år mer inkörd på skate och amerikansk punk.

 

De här fyra låtarna är bland de bästa jag hört på länge i gränslandet mellan trall och hårdare punk. Måste väl släppas på skiva?
Adrian: Tack! Att de kommer släppas på skiva känns helt självklart.

När ni gör låtar, hur går det till, är det någon som gör allt eller är det något ni jammar fram i replokalen?

Anton: Oftast presenterar en i bandet- eller flera av oss en låtidé/mall för resten av bandet, som vi sen testar ihop i replokalen. Utifrån det kan man säga att vi testar oss fram tills vi blir nöjda med låten.

Adrian: …och alla bidrar på sitt sätt till låten. Det finns ingen låt där inte alla har bidragit.

Anton: Adrian har helt rätt, det är verkligen en grupp-process där vi tillsammans formar låtarna så att alla blir så nöjda som möjligt.

 

Texterna verkar ju ganska viktiga för er? Vilken är er mest politiska låt?

Jesse: Vår mest politiska låt än så länge skulle jag nog säga är en vi jobbar på just nu som heter ”Solidaritet”. Det säger sig nog självt vad den handlar om.

 

Vad tycker ni om att bo i Sverige idag, politiskt med SD-KD-M etc? vad är det värsta med denna regering?

Jesse: Jag har länge oroat mig för de bruna vindarna som blåst in över Sverige. Det som gör det extra obehagligt nu är att SD fått så stort inflytande, inte bara genom att de växer när de dragit med sig följare från andra partier, utan att andra partier börjar apa efter för att locka tillbaka sina följare. Och det faktum att högerflanken nu tagit hjälp av SD för att få fatt i styret, det är bara vidrigt. Det normaliserar i längden rasismen, något som de flesta partier tidigare (i alla fall uttalat) sparkat bakut åt. Det känns obehagligt likt hur det såg ut på mellankrigstiden när NSDAP växte fram.

 

Låten Stopp min kropp är ju en ledsam låt, är detta något som är självupplevt och är det vanligt?
Hanna: Första gången en man tafsade på mig var det en gammal gubbe på bussen, jag var 13 år. Sedan dess har ingenting förändrats. Det sjuka är att jag var med om en tråkig händelse ganska snart efter att “Stopp min kropp” kom ut. Jag vill inte gå in på detaljer, men låten är högaktuell för mig.

Jesse: Tyvärr otroligt vanligt. Lika vanligt nu som när jag var yngre, men nu har jag lättare att hantera det. Antagligen, tyvärr, för att man blivit avtrubbad. Det gör mig otroligt ledsen att tänka på vad man varit med om som ung då man inte hade samma styrka att säga nej och jag hoppas verkligen att det kan bli förändring så att inte fler ska behöva vara med om det.

Vad betyder ordet punk för er, är det bara ett ord, musikstil eller livsstil?

Adrian: För mig är det musik. Det är ju en livsstil, men det är ingen livsstil jag lever efter direkt, det finns ju något som heter ”punkstämpel” som är något man får när man inte spelar typ “rock”. Det är inte en jättestor skillnad egentligen mellan punk och rock, antingen är det enkelt eller svårt.

Jesse: Självklart är det en musikstil men jag ser det även som en livsstil, eller kanske snarare en livsåskådning. Men det är inte viktigt för mig att inneha en etikett, som i det här fallet punkare, folk kommer ändå kalla en vad de vill.

Anton: För mig är det en mix av allt, som Jesse säger en livsåskådning. Jag ser det som något man kan använda utifrån hur det känns bäst själv.
Anders: För mig är det också mer musik än en livsstil.

 

Egentligen är detta bara digitalt? Ska jag känna mig privilegierad som har ett ex?

Hanna: Vi tänkte bara släppa det digitalt, men så tryckte vi några CD-skivor för recensenter som dig och så frågade vi om folk ville ha. Det ville de, så vi tryckte en batch till som sålde slut direkt. Nu har vi en väntelista. Oväntat och väldigt roligt!

 

Är det viktigt att få ut er skiva i fysiskt format tycker ni?

Adrian: Jag kan tycka att det är viktigt i början när man behöver få in en bandkassa innan det börjar rulla på med gigs och merch. Sen kanske man inte behöver släppa allt fysiskt. Kanske någon Limited edition-LP eller dylikt.
Anders: Det är alltid kul att kunna hålla det färdiga resultatet i handen. Jag tycker att det hade varit svinskoj med en Krigsstigen-kassett.

 

Köper ni skivor själva eller är det bara Spotify som gäller för er? 

Hanna: Jag köper vinyler och merch med band jag gillar och vill supporta. Ingen tjänar ett skit på Spotify så det är enda sättet att stötta banden direkt.
Anders: Jag köper gärna vinylen och har även köpt många av min barndoms favoritalbum som jag hade på CD i vinylformat bara för nostalgins skull.

 

Om ni fick chansen att välja fem band(både levande och döda) att ha en konsert ihop med er, vilka fem skulle drömbanden vara då?

Hanna: Då väljer vi ett var! Jag tar NOFX pga vill festa med dem.

Anton: The Ramones.

Jesse: Mimikry! Eller DLK.
Adrian: Carl Michael Bellman.
Anders: Bad Religion!

 

När ni spelar ute, drar ni bara ung publik eller kommer det gamla gubbar som mig med(kanske bra att de gamla gubbarna inte kommer med tanke på Stopp min kropp ;.)?

Hanna: Vi har inte spelat ute än, men vi ser i statistiken att merparten av de som lyssnar är från 25 år och uppåt.

 

Att bo och leva i Sverige, vad är bäst och vad är sämst?

Anton: Baserat på vad man ser som händer i omvärlden så blir man tacksam över att vi har fred och stora möjligheter att göra det man vill.

 

Har ni några unga nya band att rekommendera annars? Några gamla band som ni gillar mycket?

Anton: Borgerlig Begravning.

Hanna: Devil’s Ivy är grymma.

Adrian: Björnarna och DLK!
Anders: Gävlebandet Fruktansvärld!

 

Att spela musik, är det ett bra sätt att få ut frustration eller vad säger ni?

Anton: Ja, men det är ett bra sätt att få ut alla möjliga känslor på.

Adrian: Absolut! Jag hade inte spelat musik på 2-3 år och jag kände verkligen att jag fick ut något ur kroppen som inte skulle vara där när jag började spela igen. Någon form av frustration eller något som fattats som nu ligger på plats.
Anders: Jag känner nödvändigtvis inte så mycket frustration i just spelandet. Det är mer en glädje och en massa positiv energi som kommer ut… Man är lite som en kalv på grönbete.

 

Det är Mart som spelat in er och Ronnie Björnström som mixat…en perfekt kombo eller?

Hanna: Absolut, båda är fantastiska! Vi döpte vår EP efter det Martin sa till oss vid inspelningen, “Skitbra, men en tagning till, du kan bättre”. Det är känslan efter vår första EP - nu vill vi bara spela in ny musik och göra det ännu bättre.
Anders: Att få vara hos Mart var väldigt avkopplande. Hela inspelningstiden kändes otroligt lugn. Ingen stress och alla fick möjlighet att spela in tills man var nöjd med resultatet. Sen att få mixa med Ronnie som har det CV:t han har var ju magiskt.

 

Ni sjunger på svenska, ni kommer väl aldrig att sjunga på engelska?

Adrian: Nä.
Anders: Vill vi sjunga på engelska kan vi köra med Wrong Band.

 

Kör ni några covers när ni spelar ute? Isåfall vilka?

Hanna: Inget som är bestämt, även om vi lovat en vän och bokare att köra några covers på hans ställe i Karlstad. Men vår original-setlist består av Krigsstigen-låtar.

 

Krigsstigen är ett riktigt bra bandnamn, var ni överraskade att ingen annan hade döpt ett band till det innan?

Jesse: Alla andra vi testade var upptagna så det var skönt att något var ledigt, haha!

 

Har ni något att säga till andra unga band som vill spela in en skiva etc, något de som ska tänka på?

Hanna: Mitt bästa tips är att repa till klick innan, det gör allt hundra gånger lättare på inspelningsdagen. Är man ovan vid klick så kommer man inte göra bra ifrån sig. Man behöver inte ha klick live, men vid inspelning - absolut.

Anton: Och repa mycket innan och spela in er själv och lyssna innan. För att undvika oklarheter när man väl är i studion.
Anders: Förutom i studion så tror jag man måste tillåta sig själv att inte vara så kräsen i början, utan ta många små gig och spela tillsammans med andra band i samma storlek. Dels för att få erfarenheten, men också för att få kompisar i andra band. Det blir som ett nätverk, och man knyter nya kontakter.

 

Fem favoritskivor just nu?

Hanna: Jag tycker Fruktansvärlds och Baboon shows senaste skivor var svinbra. Annars är det samma gamla vanliga plattor, Out come the wolves med Rancid, Stranger than fiction med Bad Religion och vilken som helst av the Interrupters.

Anton; Björnarnas ”Det sämsta” och deras senaste ”Historierevisionism. Lastkaj 14 ”Becksvart”, Bad Religion ”alla skivor” så där rök min buffert av fem favoriter.
Anders: Risk för copy på Anton och Hanna men jag säger Björnarna - Historierevisionism, Fruktansvärlds nya, No Fun At All - Out of bounds (en ständig favorit), Bad Religion - The empire strikes first och så vill jag slå ett slag för det norska bandet Oslo Ess, (alla deras skivor är guld) men speciellt debuten Uleste boker og utgåtte sko.

 

Vilken var den första punkskivan ni införskaffade?

Hanna: Dookie, Green day.

Anton: Life on a plate, Millencolin

Jesse: Det var nog Dookie för mig med.

Adrian: Ingen aning, den enda jag kommer på är ”Tomat” med DLK. Jag gissar på den.
Anders: Dookie, Green Day.

 

Framtidsplaner för bandet
Anders: Spela, spela, spela.

 

För dig själv?

Hanna: Köpa en ny bas.

Anders: Jag känner att i det här bandet vill jag försöka utmana mig själv i mitt låtskrivande. Jag har alltid haft lätt för att komma på riff och idéer, och i Wrong Band var jag ensam gitarrist och fick därför alltid tänka på att gitarren skulle låta större än vad den egentligen är, men i Krigsstigen har jag ett fantastiskt stöd i Anton som jag kan bolla både melodier och ackord tankar med. I och med att det är musik på svenska nu vill jag även försöka mig på att skriva texter. Sen om det blir bra eller inte, det visar sig.

 

Visdomsord?

Anton: Du kan bättre 😉[1] 

Hanna: Haha! Bra svar Anton!

 

Nåt att tillägga

Anders: Nä…

hahah! bra svar anton!