Frustrerad kommer från Belgien och har ett svenskt namn på sitt hardcoreband. Shalo var så snäll att han midsommarhelgen 2021 svarade på många frågor från mig ...

 

Snälla berätta lite om gruppens historia?

-Frustrerad började som ett sidoprojekt med mig (Shalo) och vår trummis (Stan) redan 2018. Vi ville spela hardcorepunk påverkade av våra favorit 80-tals svenska band som Disarm, Anti Cimex, Avskum, Puke och Sound of Disaster.

Efter att lite jammandeoch satt ihop riff bestämde vi oss för att det var dags att spela in det material vi hade. Så vi bjöd in vår vän Koenraad att vara med oss ​​på basen och med sin inspelningsutrustning hjälpte han oss att spela in 6 låtar i vår replokal. Dessa låtar blev vår 'Shadow of Life' demo som släpptes 2019.

Vi gjorde några lokala spelningar tillsammans för att marknadsföra demon men Koenraad behövde mer tid för sina personliga projekt. Lyckligtvis träffade vi Pawel, som gillade vad vi gjorde och lyckligtvis tog han över basuppgifterna.

Fram till 2020 lyckades den nya ulineupen spela in fyra låtar igen i vårt repetitionsrum. Den här gången gjorde Stan inspelningarna och vi mixade dem båda två. Vi har alltid kämpat för att förklara för andra människor det specifika ljud vi ville ha, så det naturliga var att göra det själva.

Dessa låtar skulle blev vår debut 7 ”EP som heter” The Truth in Lies ”som mastrades och skickades till presseriet. Produktionen tog längre tid än planerat, men i maj 2021 släpptes den äntligen..

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band på sidan?

-Jag heter Shalo och jag spelar gitarr och sjunger. Jag föddes i Brasilien 1988 men bor i Belgien sedan 2011. Jag har spelat i band som Chaka, Suffer Damage, Deathdealer och Darmstadt, men numera bara i Frustrerad. Jag är gift och har för många skivor. Jag arbetar som lageroperatör.

Stan spelar trummor. Född 1989 är han faktiskt den enda belgiern i bandet. Han spelade i Darmstadt och Matrakk Attakk och hans nuvarande band är Frustrerad och Verpest. Stan bor tillsammans med sin flickvän och har många hundar. Han arbetar som luftmätningstekniker.

Pawel spelar bas. Han föddes i Polen 1982 och flyttade till Belgien 2016. Hans nuvarande band är Frustrerad och hans nya som heter Dodsmask. Han är gift och har två barn. Pawel tillbringar sin fritid med att göra handgjorda tanktrummor från begagnade metallbensintankar och arbetar som mekaniker på en stålfabrik.

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mestadels hardcore och lite UK82 punk? Tidiga favoriter?

-Vi lyssnar på många olika band och var och en av oss har sitt personliga inflytande, men Frustrerad påverkas främst av 80-talet svensk/skandinavisk punk som jag nämnde before. Bands like: Anti Cimex, Shitlickers, Svart Framtid, Disarm, Svart Parad, D.N.A, Avskum, Asocial, Siste Dagers Helvete, Sound of Disaster, Agoni, Absurd, Asta Kask.

Frustrerad är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp? Ni var inte rädda för att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet ni vet? Varför ett svenskt namn?

-Ja, jag skulle säga att vi är det, varför skulle vi använda det annars!? Jag kom med namnet och såg till att det inte fanns något annat band som hette detsamma. Vet du, nuförtiden försvinner alla bra namn.

Den kommer från ett svenskt band som jag verkligen gillar som heter Distortion. De släppte en 7 ”som heter Frustrerad redan 1982. Och ja, jag är medveten om att Frustrerad är svenska, det passar ganska bra till våra texter.

Bästa bandnamnet någonsin? Ingen aning.

 

Vad är det bästa med att spela live? Saknar ni det nu i covidtider? Några nya spelningar planerade?

-Jag tror att kärnan i ett band är deras liveframträdande. Alla medlemmar tillsammans skapar en identitet som kommer till liv på scenen. Det finns en energi i låtarna som bara frigör sig när man spelar live, ingenting kan ersätta den.

Och som alla band saknar vi spelningar mycket! De är någon form av terapi som hjälper oss att överleva det dagliga livet. Det är där vi träffar våra vänner och likasinnade människor, där vi kan vara oss själva. Så jag hoppas verkligen att denna Covid-situation kommer under kontroll och spelningar kan komma igen.


Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

-Varje plats är en bra plats så länge du kan känna dig som hemma. Men vi föredrar att spela på squats och alternativa platser. Värre skulle vara någon kommersiell festival, som verkar tråkigt och bedövande. Vad är poängen att spela för människor som inte förstår vad du gör? Kvalitet före kvantitet.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Belgien just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

-Skandinavisk punk, kängpunk som folk säger, är inte så populärt. Folk klassificerar oss som ett “D-beat” -band här, de säger att vi spelar Discharge punk.

Belgien har mycket mer inflytande av amerikansk stil  somhardcore punk, du vet, shorts, vansskor och skateboards. Det finns naturligtvis lite engelsk-inflytande också, men det finns inte så många crusties som till exempel i Tyskland. Band här är väldigt olika, alla gör sina egna saker. Ibland känns det att det inte finns någon grupp av band som verkligen hör ihop. Detta har positiva och negativa sidor. Det finns också många geografiska uppdelningar, människor brukar hålla sig till sin egen region istället för att delta i spelningar i andra städer.

 

Hur skulle ni beskriva er musik i tre ord?

-Rå, uppriktigt och till saken. (Det var inte tre ord?).

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-För mig betyder punk att göra det som känns sant i ditt hjärta utan kapitulation. Det kan tillämpas på musik, konst eller livsstil.

Människor gillar att ge all slags mening till det. Och i slutändan är det en mycket personlig sak. Vissa gillar att göra regler och lägger mycket energi på "vem är punk och vem är inte." Jag antar att det kommer från våra rötter att klassificera alla och placera dem i grupper. Du vet: "Jag är en del av gruppen och du är inte det, jag är speciell!"

 

Vilken låt/album eller grupp var det som tog dig till punk/hardcore?

- Klichéartat som det låter var bandet som verkligen ändrade allt för mig Discharge. Jag blev betagen första gången jag hörde dem. Jag kommer ihåg att jag blev förvånad över hur perfekt det lät, jag skulle inte ändra något på ​​det.

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chockera sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt ;-)?

-Gör vad du vill göra,  inte vad som förväntas av dig. Detta kommer alltid att chocka människor runt dig.


Hur är det att bo i Belgien just nu? Politiskt? Fascister?

-Belgien är ett riktigt litet land mitt i Europa. Livskvaliteten rankas högt efter världsstandarder och det geografiska läget är perfekt för att resa och träffa människor från alla håll. Det är trots allt Europeiska unionens huvudstad. Men om du kommer ut ur de största städerna är landsbygden ganska gammaldags. Mycket jordbrukarmentalitet!

Människor här har glömt historien. På senare tid har nationalistiska känslor och högeridéer ökat. Det finns ett högerparti som heter Vlaams Belang som brukade tas som ett skämt, men vilseledande idéer om invandring och kulturella skillnader sprids mycket. Så folk började rösta på dem som en slutlig lösning på deras invandringsproblem, du vet vad jag menar.

Fler och fler människor blir en med tanken att vänster socialister förstör landet och deras identitet. Det gör mig verkligen orolig för framtiden!

 

Finns det några bra band från Belgien just nu? Är punkscenen/ metallscenen/hardcorescenen stor? Hur är det i er hemstad?

-Som jag nämnde tidigare finns det många band som spelar sin egen stil här. Scenen är stor men inte så förenad, det skulle kunna vara bättre. Små grupper av vänner skapar sin egen scen istället för att försöka förena alla. Men vissa människor försöker ändå sammanföra allt från en tid till annan. Jag antar att det är samma överallt eller hur?!

Du bör kolla in band som: Silence Means Death, Raw Peace, Gagged, Permanent Debt, Arrogänt, Vort, Freddie & The Vangrails, Verpest, Netra.


Vad vet du om Sverige? Har du varit här någon gång? Vad är typiskt svenskt?

-Mer än hälften av landet är täckt av skog och ni gillar att montera era egna möbler !? hahaha

Det jag har lärt mig om Sverige på grund av punkmusik. Jag älskade faktiskt att växa upp och lyssna på punkband fick mig att upptäcka de länder där dessa band kom ifrån. Som en geografisk karta som utvidgades tillsammans med min sökning efter ny musik.

Jag har varit i Sverige två gånger nu, tyvärr bara i Stockholm. Men jag har planer på att komma tillbaka snart och utforska mer.

Typiskt svenskt? Hårt språk och hårt väder motsvarar hård musik! Haha

Jag skulle säga att i Sverige kan folk spela olika instrument och bilda band med varandra för att de älskar musiken de spelar. Det förvånar mig hur samma människor som spelar i punkband också spelar i metal- eller rock'n'roll-band. Scenen verkar inte ha så mycket uppdelning. Men jag kan ha fel, gräset är alltid grönare på andra sidan.

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Många! Från Rude Kids och Ebba Grön till Entombed och gamla Disfear. Jag gillar verkligen ert sätt att skapa musik. Jag tycker att det svenska språket fungerar riktigt bra för punk, det låter väldigt aggressivt och även när ni sjunger på engelska är aggressiviteten fortfarande närvarande. Men jag måste säga att jag föredrar gamla band jämfört med nya.

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Aldrig på ert eget språk?

-Jag skriver texterna själv, för det är jag som måste sjunga dem. De är väldigt personliga och hjälper mig att få ut mina känslor. Men det kräver mycket ansträngningar, eftersom jag har svårt att skriva relevanta texter som passar det specifika sättet jag vill sjunga.

När låten är mer eller mindre färdig har jag redan en idé om hur jag vill att sångmelodin ska vara. Så först spelar jag in sången utan några riktiga ord och först efter att jag lyssnat på inspelningarna försöker jag komma med texter som passar den låten.

Och jag föredrar att sjunga på engelska eftersom det lyckligtvis eller tyvärr är ett internationellt språk och alla kan förstå det.

 

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om?

-Dumma ämnen, som jag kallar dem. Jag skulle aldrig skriva om att festa, bli full, ha sex med heta tjejer, snabba bilar eller låtsas vara tuff. Jag tycker att om du tar dig tid att skriva något kan du lika gärna ta det på allvar. Varför använda chansen om du inte säger något relevant? Det är lätt att göra ett skämt av allt, men är det inte bara en försvarsmekanism?

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska sång? Är det viktigt att få fram era åsikter i musik?

-Allt du gör eller säger kan vara politiskt. Om du kommunicerarmed en publik genom ord, slutar det med att du uttrycker dina politiska åsikter. Naturligtvis kanske du inte använder politiska ideologier eller terminologier, men dina värderingar och övertygelser är alltid politiskt laddade.


Bästa politiska bandet/artisten? Den bästa opolitiska artisten?

-Jag antar att jag har nämnt min åsikt om det i förra frågan. Men ja, om jag måste, här är det:

Ett klassiskt politiskt band: Jag skulle säga Crass, de fick mig att tänka mycket när jag var yngre. Icke politisk: Jag skulle säga Pentagram, deras texter talar verkligen till mig på en personlig nivå.

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, jag menar människor som lyssnar på musik?

-Ett utbyte av idéer eller tankar kan förändra någons liv. Jag tror att människor alltid tar hänsyn till vad ett band har att säga eller hur de säger det. Åtminstone gör jag det! Så ja, musik förändrade definitivt mitt liv.

 

Ditt favoritskivomslag alla tider? Vem gör dina skivomslag? Och har ni några bra skivbutiker i er hemstad?

-Jag skulle säga att Discharges Fight Back-singel är en ikonisk som sätter tonen för många band som kom efter dem. Men jag tycker det är svårt att välja ett favoritskivomslag eftersom jag tror att vi tillskriver konstverk meningsfullt baserat på hur mycket musiken betyder för oss. Har du någonsin tyckt att konsten från en skiva du verkligen gillar, verkar helt ointressant om du inte gillar bandet?

Omslaget för Frustrerad görs av mig själv på det mest amatör- och tidskrävande sättet.

Skivbutiker? Tja, Ghent har några anständiga, men ingenting har verkligen specialiserat sig på underground musik. Det finns vissa människor med DIY punketiketter eller distros. Vi har faktiskt en skivmässa som är en gång om året ochhtar säljare från hela Europa, det skulle vara den bästa chansen att hitta bra saker här.

Är det viktigt att få ut fysiska alster med era saker? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kan välja vad som helst? Du slog in din post du skickade till mig mycket bra. Det tog nästan tio minuter att öppna det!

-I dessa internet-tider är det väldigt enkelt att släppa musik online. Du kan få mycket exponering utan att ha fysiska kopior. Men samtidigt är det så enkelt att folk glömde hur det känns att hålla musiken i dina händer. Jag gillar det arbete som krävs för att släppa fysiska kopior! Det är för lätt nu, du behöver inte en riktig förstärkare, riktiga trummor, riktiga skivor. Livet blev för virtuellt!

Jag föredrar vinyl och kassett, det har det analoga ljudet och känns mer riktigt för mig.

Musik brukade vara svårt att hitta, man var tvungen att spara pengar och köpa en skiva utan att lyssna på den först. Eller en vän var tvungen att göra en kassettkopia åt dig. Du kunde hålla omslaget i dina händer, läsa texterna och titta på bilderna medan skivan spelades. Det var mycket mer intim och ritualistisk upplevelse. Du lyssnade på albumet så många gånger att du kunde sjunga med på det. Nu lyssnar alla på musik på youtube, bandcamp eller spotify, du kan ha hela bandets diskografi på några sekunder men kommer inte ens ihåg låttitlarna.

 

Snälla berätta för mig en rolig sak som har hänt under er karriär och under något spelning?

-En sak som kommer att tänka på var en turné jag gjorde med mitt gamla band Chaka. Vi hade bokat en Europaturné 2008. Men vi hittade ingen med skåpbil som kunde köra för oss. Så istället för att avbryta turnén bestämde vi oss för att göra det med kollektivtrafik! Vi tog tåg, bussar, åkte med människor från en spelning till en annan. Det var en total mardröm! Men vi lyckades göra det till nästan alla spelningar, förutom en som vi var tvungna att avbryta eftersom det inte fanns några bussar i tid. Det var en fantastisk upplevelse, men jag skulle aldrig göra det igen!


Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?

-Jag har ingen aning om vem som faktiskt lyssnar på oss. Min gissning är någon som fortfarande gillar att lyssna på 80-talets klassiker? Jag är inte säker på att det är så mycket folk som lyssnar på det vi spelar idag. Vissa måste tycka att vi är tråkiga och lever i det förflutna. Jag har ingen aning!

På våra konserter saknar jag människor som lyssnar på samma band som vi.

Största band jag någonsin spelat tillsammans? Jag måste säga Discharge. De låter inte riktigt så bra idag, trummisen gör inte sitt jobb ordentligt! Men jag bryr mig verkligen inte om att spela tillsammans med "kända" band.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Tja, mina favoriter ändras hela tiden, beroende på mitt humör vid ett visst ögonblick. Men jag kommer att försöka lista 5 poster som påverkat mig:
Black Sabbath - Black Sabbath LP
Motörhead - Overkill LP
Misfits - Collection I LP
Discharge - Realities of War single
Anti Cimex - Raped Ass EP
Konserter:
Riistetyt på Mosh i Porto Alegre
GBH på Trix i Antwerpen
Motörhead på Brielpoort ii Deinze
Avskum på Dead Rhythm Fest i Stockholm
Asocial på Smash The Silence i Ghent

Viktiga saker i livet:

Du själv

Familj och vänner

Musik

Frihet

Upplevelser

 

Första, senaste och dyraste skivan som någonsin köpt? Och den mest pinsamma skivan du äger?

-Den första var Iron Maiden - The Number of the beast.

Den sista som jag tror var Anti Cimex - The Complete Demos 82-83.

Den dyraste var Black Uniforms - Faces of Death. Jag gillar verkligen inte de galna priserna på begagnade punk-skivor. Pengarna går inte ens till banden, utan till något rövhål som försöker tjäna pengar på musik. Men tyvärr reglerar utbud och efterfrågan vår värld.

Pinsam skiva? Några Bob Dylan-skivor jag har. De tillhörde tidigare en flickvän, men hon ville inte ha dem tillbaka. Jag lyssnar faktiskt inte på dem alls.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer?

-Människor har kort uppmärksamhet i dessa dagar, jag undrar om någon fortfarande läser långa intervjuer. Den här var den längsta jag någonsin gjort, men jag skulle inte säga att den är tråkig, den tar bara mycket tid.


Bryr du dig om recensioner? Vilket är det mest märkliga du någonsin fått, med detta band eller något annat band du har varit med i? Har ni någonsin ändrat något efter en dålig recension?

-Jag tycker det är viktigt att ha ett yttre perspektiv på vår egen musik. Det är en bra känsla när någon förstår vad du gör och beskriver ditt ljud när du själv hör det. Men naturligtvis har alla sina åsikter, och jag respekterar dåliga recensioner också. Vi hade faktiskt en med vår nya EP där personen sa att vi har tillverkat melodier och inte skulle klassificera oss som hardcore punk. Wtf ?! Men jag antar att alla hör musik på sitt sätt.

Och nej, jag skulle inte ändra något på vår musik på grund av en dålig recension. Du borde göra det för att det är betyder något för dig att inte för att accepteras av någon.

 

Vilka band jämför folk er med, är det tråkigt att människor jämför er med andra band eller är det förståeligt? Gör du samma sak när du pratar om andra band?

-Vi har egentligen inte jämförts så mycket med andra band, kanske med Disarm?

Jag tycker att det är en naturlig reaktion att jämföra saker. Vi gör alla det, medvetna om det eller inte. Jag ser inga problem med jämförelser och jag gör faktiskt detsamma när jag pratar om andra band. Vissa människor tycker inte om det. De vill inte läggas i en speciell stil eller begränsa sitt band till genrer. Jag förstår vad de menar och deras avsikter, men i slutändan kopierar alla något de har hört eller sett tidigare. Eller tror du att folk klär sig i svart och har en tuppkam för att de själva kom på det? Na! Vi gillar att låtsas vara unika, men punkare ser ganska lika ut.

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historiska och nutida band och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hade du valt ut?

-Jag har inga drömmar om att spela tillsammans med några specifika band. Jag tror att spela tillsammans med ett stort eller känt band inte riktigt påverkar ditt band. Jag menar, bara för att de andra banden är fantastiska kommer det inte att få dig att låta bättre. Vill du vara en rockstjärna? Fel musik!

Å andra sidan är det trevligt att umgås med fantastiska människor och lära känna dem. Så jag skulle kanske vilja umgås med mina favoritband och utbyta idéer och erfarenheter. Men för det behöver du inte nödvändigtvis dela scenen.

Jag skulle ha älskat att dela öl och lyssna på musik med Kawakami från Disclose till exempel, han verkade verkligen vara inne på samma saker som jag. Jag är fortfarande ledsen över hans bortgång.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken ??

-Jag tror att människor alltid hittar ett sätt att få ut sina känslor eller att klara av livet. Musik är en av dem, och för mig är den jag valde att använda. Men det finns andra hälsosamma sätt att göra det också. Jag tror inte riktigt att spela musik gör mig till en trevligare person, men det får mig bara att må bättre. Kanske gör det mig mer vänlig?

 

Vilken är den mest udda frågan du någonsin har fått i en intervju?

-Den här?


Vilken är frågan du vill ha men du aldrig får. Vänligen fråga den och svara på den?

-Jag tycker att du redan gjort ett bra jobb! Inga fler frågor, snälla! Hahaha

 

Framtidsplaner för bandet?

-Att spela så mycket spelningar som möjligt och turnera utanför Belgien skulle vara jättetrevligt! Vi arbetar redan med lite nytt material, men inga utgivningar planeras för tillfället.

Jag antar att vårt huvudmål är att bara fortsätta att göra det vi älskar att göra.

 

För dig själv?

-Fortsätta att göra den musik jag har i mitt huvud även om folk inte förstår den. (Jag kan inte överleva utan att spela i ett band). Håll dig vid liv, upptäcka ny musik som inspirerar mig, resa så mycket som möjligt och få meningsfulla upplevelser.


Visdomsord?

-Svaret på de flesta av dina problem ligger i dig själv. Lägg inte denna börda på andra.

 

Något att lägga till?

-Tack Peter för intervjun och intresset för vårt band. Fortsätt göra vad du gör och var alltid trogen mot dig själv.